Hlavní navigace

Podél Sázavy do Českého Šternberka

25. 4. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Řeku Sázavu vodáci a výletníci často nazývají kvůli jejímu zabarvení „zlatou řekou“. Zlatavou barvu má na svědomí jílovitá půda, kterou řeka sbírá a odnáší až do Vltavy. Sázava pramení na Vysočině, ale my jsme si pro výlet vybrali úsek ve Středočeském kraji z města Sázavy do Českého Šternberka.

Město Sázava, ležící v okrese Benešov, láká nejvíce asi Sázavským klášterem, který úzce souvisí s rozvojem města. V 11. století jej, za podpory knížete Oldřicha, založil křesťanský poustevník Prokop. Dnešní podoba kláštera je učebnicí uměleckých slohů, v níž se odrážejí  tisícileté dějiny vývoje naší země. 

Skály podél řeky znamenají střídání stoupání a klesání

Výlet Sázava - Český Šternberk 02

Pouť však začneme na druhém, tedy levém břehu řeky, kam se od Sázavského kláštera dostanete po modré a zelené turistické značce přes most Klášterní ulicí. Tady se barvy loučí a my budeme následovat jen zelenou. Nejprve přejdeme koleje a hned za nimi se vrhneme vstříc stráni, kterou po značené cestě vystoupáme. Odměnou nám je výhled na městečko z altánu. V této chvíli je nám řeka nejdál. Cesta pak pokračuje chvíli vilovou čtvrtí, pak se asfaltka mění v šotolinu a následuje měkká cesta listnatým lesem, kde se k řece pozvolna opět přibližujeme.   

Řeka si svoji trasu nalezla často mezi skalami, což pro turistu znamená neustálé střídání stoupání a klesání. Jinak by si musel provrtat díru tunelem. Ani tento úsek není výjimkou a zdolané stoupání rozhodně nebylo posledním.

Skrz stromy prosvítá rychlý proud řeky. Cesta pozvolna klesá a vede strání podél železniční trati. Pohled více než romantický. Často potkáte prameny, které ze strání spěchají přidat se k řece. Jednu studánku na této trase označil v roce 1998 Klub českých turistů. Dole u řeky procházíte obcí Samopše. Výlet Sázava - Český Šternberk 03Poznáte ji podle letního kempu nebo lépe sportovního areálu. Zelená turistická značka nás svede až k řece. Pohled na ni je sice příjemný, ale raději se dívejte pod nohy, často rozbahněná cesta je totiž zpevněná velkými bílými kameny, z nichž se některé kývají a jsou natolik vratké, že leckterý výletník dychtící po snímku fotogenické krajiny může spadnout i s aparátem do vody. Případně se může polekat i houkajícího vlaku, vyjíždějícího z jednoho z mnoha tunelů.

Za zatáčkou vykoukne hrad Český Šternberk

Přesně v půli trasy, tedy po sedmi kilometrech, narazíte ve vesnici Ledečko na nádražní hospůdku, kde se mohou hladovci buď uvnitř, nebo v předzahrádce občerstvit, a potom, jak jinak, opět prudce stoupat – tentokrát však jehličnatým lesem, aby pak mohli vzápětí klesat. Lesem se dojde až do Poříčka, další obce na trase. Odtud už  můžete cestou po málo frekventované silnici vyhlížet hrad Český Šternberk. Jakmile se za zatáčkou vyloupne, víte, že se blíží cíl.

Raně gotický hrad byl založen v půli třináctého století rodem Divišovců. Pojmenován byl podle erbovního znamení svého zakladatele, zlaté osmicípé hvězdy (stern je německy hvězda a berg  hrad).  

Z hradního nádvoří, kde sokolník představuje své dravce, je hezký výhled do okolí, zejména na řeku Sázavu a alej bývalé zahrady poblíž železniční zastávky. Návštěvník lačný vyhlídky by určitě neměl vynechat tři sta metrů vzdálenou hladomornu, předsunutou baštu hradu, která je součástí opevňovacího systému – hlady se v ní prý ale nikdy netrpělo.

Výlet Sázava - Český Šternberk 01

Šternberkům zůstal hrad až do poloviny minulého století, kdy byl jejich majetek znárodněn. Leckdy neodborné zásahy tehdejších správců musí nyní napravovat hrabě Zdeněk Šternberk, kterému byl rodový majetek navrácen v restituci v roce 1992. Pokud budete mít štěstí, možná ho při své návštěvě na hradě potkáte, protože tady hradní pán našel opět svůj domov a trvale zde žije.

Otevírací doba hradu:

duben, říjen (sobota, neděle, svátky): 9 – 17 hodin  

květen, září (denně mimo pondělí): 9 – 17 hodin     

červen, červenec, srpen (denně mimo pondělí): 9 – 18 hodin          

Dospělí letos za prohlídku zaplatí sto korun, děti o polovinu méně, studenti a důchodci pak 65 korun.V nabídce je možnost výkladu v cizím jazyce. 

Poříčí Sázavy je oblíbeným místem k odpočinku, a proto si zde kdekdo pořídil chatu nebo malou chalupu. Cestu proto většinou lemují drobná stavení. Někdy jsou ale příliš často nasázená v těsné blízkosti, jindy majiteli dopřejí i trochu soukromí. Vidět tu můžete rybáře nebo dokonce vodníky – ti jsou ale naštěstí jenom výsledkem lidové tvorby. Sázava je pro své podmínky, na české poměry celkem rychlý proud vody, hodně zatáček, jezů atd., velmi oblíbená mezi vodáky. Pokud tedy půjdete v našich stopách, určitě nějaké potkáte.

Trasa Sázava – Český Šternberk

Celková délka: 14 km

Doba výletu: 4 hodiny

Na kole: Trasa je sjízdná pouze s horským kolem.

Děti: Trasa je vhodná pro starší děti.

Stoupání a klesání: Cesta je v podstatě nahoru a dolů.

Značení trasy: Trasa je dobře značená.

Vaše tipy na výlet nám posílejte na vylet@vitalia.cz.

Foto: autorka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).