Na pečení a zdobení dortů nemají všichni čas a šikovné ruce, přitom na oslavách nechybí skoro nikdy. Máslový, odlehčený s tvarohem nebo šlehačkový s ovocem. V cukrárně začínají pěkně vypadající dorty z kvalitních surovin klidně na tisícikoruně, ty příliš barevné nebo se složením tak dlouhým, že jim plastová krabice málem nestačí, pořídíte v obchodě s potravinami zhruba od dvou set padesáti korun.
Co se dozvíte v článku
Skoro vždycky je to něco za něco. Tedy skoro vždycky to bylo něco za něco. Od 1. března 2021 nemusíte dělat kompromisy, úchvatně vypadající dort ve dvou variantách s vybraným složením koupíte v Tescu za přívětivou cenu. Za jeho složením, výrobou i výsledným vzhledem stojí cukrářská specialistka Zlatka Otavová, mimo jiné technoložka pořadu Peče celá země, a mistr cukrář Josef Maršálek, jeden z jeho hlavních protagonistů. (Přečtěte si, jak se Josef Maršálek dostal k pečení pro britskou královnu.)
Měli jsme volnou ruku od prvního nápadu, říká Josef Maršálek
Za dvojicí dortů, které již pár dní můžete koupit v hypermarketech Tesco, stojí společnost M.K. Invest, která má v portfoliu sladké a slané pečivo, croissanty, bio plátky a snacky, donuty, makronky, toasty, ale i cukrovinky a dorty. V roce 2019 firma oslovila mistry cukrářského oboru, Zlatku Otavovou a Josefa Maršálka, s návrhem, zda by jim pomohli připravit dorty, jaké tu ještě nebyly…
„Vybrali jsem k nám do týmu právě Josefa a Zlatku, protože nám do projektu ideálně zapadali jak svými dlouholetými zkušenostmi, tak i podobnými nápady v moderní cukrařině, jako máme my. Myslíme, že tvoříme špičkový, ideální tým,“ říká pro server Vitalia Radka Terray, manažerka M.K. Invest Group.
A co na tomto projektu oslovilo Josefa Maršálka? „Měli jsme volnou ruku od prvního nápadu přes design, použité suroviny až po finální produkt. Jedná se o velmi dostupnou pravou cukrařinu, vyrobenou lidmi (ne stroji), českou firmou a kde to šlo, z českých ingrediencí. A nemohu nezmínit to, že pracovat s královnou české cukrařiny Zlatkou Otavovou je neobyčejný zážitek a obrovská pocta.“
Dorty mají dlouhou trvanlivost i bez zbytečných konzervantů
„Od začátku jsme věděli, že chceme kousky z těch nejlepších a pravých ingrediencí, počínaje máslem a pravou čokoládou konče. Eliminovali jsme konzervanty a další zbytečná éčka,“ říká Josef Maršálek k tomu, jak se hned zkraje spolupráce s kolegyní cukrářkou shodli.
A tak pro začátek testovali v kuchyni Zlatky Otavové několik zkušebních dortů, z nichž vzešli favorité, které si už dnes můžete v obchodě koupit: karamelový dort se slaným karamelem a kousky datlí a čokoládový dort s malinami.
Navzdory absenci konzervantů mají dorty trvanlivost třicet dva dnů. Kromě másla a belgické čokolády v nich najdete vejce, mléko, maliny a datle. A nebylo by to dílo moderních cukrářů, kdyby chyběly metalické barvy a pečeť kvality. V tomto případě pečeť L’Chefs, což je privátní značka M.K. Invest Group, pod níž prodává třeba bagety k dopečení neb croissanty už řadu let.
Kde a za kolik? To je oč tu také běží
Dorty jsou aktuálně k mání v chlazeném boxu v prodejnách Tesco, ale pozor, ne ve všech. „Nyní budou tyto výrobky dostupné na čtyřiceti šesti hypermarketech Tesco,“ řekl nám tiskový mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček. V jiných prodejnách spadajících pod Tesco, například Tesco Expres či Extra nebo v Žabce, dorty L’Chefs aktuálně nekoupíte.
Ovšem od dubna se mají možnosti výrazně rozšířit, oba dorty budou ke koupi v prodejnách Globusu. V jednání je podle Radky Terray i Albert, Billa a Makro.
Oba dorty jsou balené v luxusně vyhlížející černé krabici, váží šest set gramů a cena každého z nich se v řetězcích bude pohybovat od dvou set padesáti do dvou set sedmdesáti korun. V hypermarketu Tesco ale budou od 8. 3. do 5. 4. 2021 za akční cenu sto devadesát devět korun.