Hlavní navigace

Těhotenství skutečně zhoršuje paměť - ale má to své důvody

26. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nastávající matky si často stěžují na zapomnětlivost. Jejich paměť je ale jen jinak vyladěná. Pamatují si mnohem lépe než ostatní zdroje potenciálního nebezpečí – tváře mužů ve svém okolí.

Ještě jsem nedospěl do věku, kdy by si všichni mí vrstevníci začali masově pořizovat děti, takže o strastech a radostech těhotenství vím jen z doslechu. I jako nezúčastněný pozorovatel jsem si ale už stačil povšimnout, že gravidita má vliv na psychiku budoucích matek. Například člověk, který je plně při smyslech, by podle mého názoru nepoužíval slovo „těhulka“, případně jeho všelijaké odvozeniny. Souvisí to zřejmě s hormonálními změnami, kterými nastávající matky (a možná i otcové) procházejí. Proměna osobnosti budoucích matek je složitá.


Autor: SXC

Chovají se, naprogramovány přírodním výběrem, tak, aby vysoké investice, které už vložily do svých potomků, nepřišly vniveč. Jak známo, spousta těhotných žen má někdy iracionální strach o své budoucí dítě bez zjevné příčiny. Z pohledu evoluční historie našeho druhu historie může být ale tento strach na místě. Březí samičky žijí obklopeny nebezpečím, se kterým si ve svém stavu mohou poradit daleko hůř, než když zrovna žádné mládě nečekají. Kromě různých dravců je ohrožují i jedinci vlastního druhu.

Pro ženy jsou nebezpeční především cizí muži. Ve společnostech lovců a sběračů jsou krádeže žen během kmenových válek na denním pořádku. Těhotné ženy jsou zranitelné a nemohou se pořádně bránit.

Proč si těhotné nic nepamatují?

Evoluční psychologové přirovnávají lidskou mysl ke švýcarskému armádnímu noži. Stejně jako má nůž pro každou situaci speciální čepel, má i lidská mysl pro každou situaci nějaký nějaké speciální přizpůsobení. Existuje taková adaptace v myslích těhotných žen? Vypadá to skoro naopak, protože o těhotenství se ví, že zhoršuje paměť.

Mnoho nastávajících matek si stěžuje na zapomnětlivost. Vědecké studie jim dávají za pravdu. Výsledky testování odborníků z univerzit v Bradfordu a Leedsu například ukázaly, že těhotné ženy mají horší prostorovou paměť než ženy negravidní. Autoři studie jsou přesvědčeni, že za tento stav je z velké části zodpovědné kolísání hormonů v průběhu těhotenství.

O „hormonu zapomnění“: Že by porod bolel? Nepamatuju si!

Podle některých vědců ale gravidita zhoršuje paměť jen pro věci, které se netýkají přípravy na mateřství. Mozek má obrovskou spotřebu energie. Je možné, že ji investuje do funkcí, které jsou zrovna potřeba na úkor jiných méně důležitých. 

Paměť na mužské obličeje

Mohl by to být i případ paměti v těhotenství. Tvrdí to psycholožky M. Andersonová a M. D. Rutherfordová z McMasterovy univerzity v kanadském Hamiltonu. Podle jejich názoru se mysl těhotných žen přizpůsobuje zvýšenému nebezpečí ze strany mužů v blízkém okolí.


Autor: Isifa.cz

Dokazují to pomocí experimentu. Sehnaly dvě skupiny dobrovolnic. V jedné byly samé těhotné ženy, ve druhé netěhotné. Všechny účastnice si napřed prohlédly čtyřiadvacet lidských tváří na monitoru počítače. Polovina žen v každé skupině dostala mužské tváře, polovina ženské. Vědkyně jim neřekly, že si je mají pamatovat. Požádaly je, ať ohodnotí, jestli vypadají zdravě. Po obličejích následoval IQ test. Po něm psycholožky otestovaly, kolik tváří si dobrovolnice zapamatovaly.

Těhotné ženy byly v rozpoznávání tváří lepší než netěhotné, ačkoliv IQ obou skupin se nelišilo, aspoň ze statistického hlediska. Po první analýze nemělo na výsledek vliv, jestli byla tvář na obrazovce počítače ženská nebo mužská.

Jenže obličeje byly většinou bělošské, kromě několika málo černošských a jednoho indického. Jak známo, příslušníkům jedné rasy připadají příslušníci jiných ras navzájem podobnější, než příslušníci jejich vlastní. Když se vědkyně omezily jen na bělošské tváře, rozpoznávané běloškami, dosahovaly těhotné ženy lepších výsledků. Týkalo se to ale jen mužských obličejů.

Byly lepší i v rozpoznávání obličejů jiných ras než bílé, opět ovšem jen u tváří mužského pohlaví.

Ochrana před nemocemi?

Po statistickém oddělení vlivu rasové příslušnosti vyšel experiment přesně tak, jak vědkyně předpokládaly. Těhotné ženy byly lepší v rozpoznávání mužských obličejů – zdrojů potenciálního ohrožení. Je to zajímavé i proto, že ženské tváře jsou ze zatím neznámých důvodů pro všechny lidi zapamatovatelnější než mužské. Nastávající matky tvoří jedinou dosud popsanou výjimku.

Efekt by se ale možná dal vysvětlit i jiným způsobem, než jako obrana před nebezpečím. Těhotné ženy by se mohly vyhýbat infekcím.

Obličej funguje jako zrcadlo zdravotního stavu. Většině lidí se stačí podívat někomu do tváře, aby poznali, jestli není nemocný. Zvýšená vnímavost těhotných žen vůči obličejům by jim mohla pomáhat se nemocným lidem vyhýbat. Výsledky pokusu o tom ale nesvědčí. Účastnice si nepamatovaly lépe tváře, které se jim zdály nezdravé.

Zdroje:
http://www.ep­journal.net/fi­lestore/EP094760­.pdf
The Daily Telegraph

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Píše o vědě. Vystudoval ekologii na Univerzitě Karlově v Praze. Momentálně studuje ještě psychologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde i žije. Baví ho čtení, psaní, běhání, kulečník a spánek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).