Hlavní navigace

Svatý Martin přiveze na Jiřák husu s knedlíkem a se zelím

8. 11. 2012

Sdílet

Svatomartinské slavnosti na Jiřáku zahájí oslavu mladého vína v tradiční čas: 11. 11. v 11 hodin 11 minut a 11 sekund. V neděli 11. 11. 2012 v 11 hod 11 min 11 s bude slavnostním přípitkem zahájen už druhý ročník Svatomartinských slavností na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. Opět se můžete těšit na oslavu mladého vína a s ním snoubící se gastronomie, v níž vyniká tradiční pečená husa, houskový knedlík a zelí.

Svatomartinské slavnosti na Jiřáku zahájí oslavu mladého vína v tradiční čas: 11. 11. v 11 hodin 11 minut a 11 sekund.

V neděli 11. 11. 2012 v 11 hod 11 min 11 s bude slavnostním přípitkem zahájen už druhý ročník Svatomartinských slavností na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. Opět se můžete těšit na oslavu mladého vína a s ním snoubící se gastronomie, v níž vyniká tradiční pečená husa, houskový knedlík a zelí.

K tématu: Husa i kachna bývaly tučnější


Autor: www.farmarsketrziste.cz

Svatomartinské slavnosti a pečená husa na Jiřáku

„Vloni se prodalo během slavností téměř 2000 porcí pečené husy, uvidíme, zda bude letos rekord překonán. Samozřejmě je hlavní hvězdou programu oslav mladé, Svatomartinské víno, které nám představí osobně více, než 20 moravských a českých vinařů,“ říká Jiří Sedláček z o.s. Archetyp, organizátor Farmářského tržiště na Jiřáku, který slavnost pořádá ve spolupráci s MČ Prahy 3.

O trhu: Farmářské tržiště Jiřák

„Vnímáme již jako tradici, že mladému vínu žehná místní farář Zdenek Wasserbauer z kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, a nebude tomu jinak ani tento rok,“ doplňuje Jiří Sedláček.

Kromě už zmíněné pečené husy tu budou další chuťovky k vínu – kozí i kravské sýry, suché salámy, klobásky, nakládané delikatesy, bramboráky, domácí brambůrky, slané palačinky, domácí burgery, uzení pstruzi a siveni z parní udírny, ale také slovácké koláčky nebo třeba topinky s česnekem pečené na železných tálech staré pícky. Slavnost doplní živá hudba po celý den.

Předběžný kulturní program: 

10:00 – Cimbálová muzika Vonička
11:11– Slavnostní přípitek a oficiální zahájení slavnosti
11:15 – Příjezd Martina na bílém koni za doprovodu fanfár a virblu
11:55 – Zvonění zvonů kostela Nejsvětějšího srdce Páně
14:00 – Slávek Janoušek
16.00 – Jiří Schmitzer
17.00 – mladému vínu požehná farář kostela Nejsvětějšího Srdce Páně Ing. Zdeněk Wasserbauer, Th.D.
17:10 – Atmasféra (UA)
18.45 – Yo Yo Band

Role moderátora se ujme zkušený Michal Jančařík. Slavnosti budou otevřeny od 10 hodin a ve 21 hodin budou končit. Vstup je zdarma.

K tématu:

Svatomartinské víno nikdy nearchivujte

Ochutnávka vín

Degustuje se pouze ze sklenice typu „OIV“ (objem 210 ml), kterou si budou moci návštěvníci spolu s katalogem zastoupených vinařů, programem slavnosti a propisovací tužkou zakoupit za 100 Kč u pořadatelského stánku. Katalog slouží k orientaci návštěvníků, obsahuje seznam vinařů i nabízených odrůd a další důležité informace. Propiskou si do něj mohou hosté dělat poznámky, které víno je zaujalo a které si pak třeba zakoupí a odnesou v lahvi domů. Koho obtěžuje stále držet degustační skleničku v ruce, může si pořídit na místě tak zvanou nosičku. Do ní lze totiž sklenici umístit, nosičku pověsit na krk a mít tak ruce volné, třeba na husí stehno.

Jedna degustační dávka Svatomartinského bude stát 10 Kč. Přívlastková vína budou mírně dražší.

„Vinaři byli vybírání s pečlivostí, zohledňující hlavně jejich kvalitu a jedinečnost. Jelikož se předpokládá již chladnější počasí, nebudou chybět vyhřívané stany, které bude možné využít k degustaci vína a dalšího občerstvení pro všechny návštěvníky slavnosti,“ říká Jiří Sedláček.

Více informací najdete na www.farmarsketrziste.cz a www.facebook.com/ftpraha.

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).