Hlavní navigace

Specialitky do kuchyně: "párkorohlíkovače, popkornovače, cukrovatovače..."

22. 12. 2011

Sdílet

Dnes jsou v našem průvodci kuchyňskými spotřebiči na řadě přístroje, které asi málokdo opravdu potřebuje. A jen málokdo tuší, že se něco takového vůbec prodává. Možná vás zaujmou…

V seriálu Průvodce kuchyňskými spotřebiči jsme prošli všemožné spotřebiče, které nám usnadňují vaření. Přístroje z kategorie „specialitky“ možná někdy využijeme, ale asi bychom se bez stejně dobře obešli. Často jsou to takové atrakce, kuriozity pro zvláštní příležitosti. Z některých k vám zavane atmosféra Matějské pouti – cuuukrová vata, hórké párky!

POCHOUTKY JAK Z POUTI

Pokud jste si vy nebo spíš vaše děti oblíbili dobroty obvykle nabízené na poutích a jiných taškařicích, můžete si některé z nich připravit i doma.

Hotdogovač


Autor: Mall.cz

Hotdogovače se liší kapacitou

Přístroj na přípravu hotdogu, neboli dětmi milovaného párku v rohlíku. Modely určené na doma obvykle disponují jedním nebo dvěma opékacími trny na párky, dražší, spíše pro komerční účely určené, jich mají i víc. V nádobě na ohřev párků je taky možné vařit vejce nebo připravovat zeleninu, například kukuřici, v páře. Jednotlivé spotřebiče se liší kapacitou nádoby.

Koupit si můžete také jen ohřívač rohlíků – tedy samotný trn (nebo více trnů) bez nádoby na párky.

Některé modely mají navíc nástavec na rozpékání pečiva, přičemž funkce vaření párou nebo rozpékání je možné používat i samostatně.

Za hotdogovač obvykle dáte zhruba od čtyř stovek do tisíce, ale jsou i modely, jejichž cena je nad dva tisíce korun.

Výrobník cukrové vaty

Jedovatě růžové nebo modré chomáče příšerně sladké hmoty, zalepená pusa, zapatlané prsty… nic lepšího na pouti dítěti nekoupíte. Chcete-li to zkusit i doma, můžete si pořídit některý z modelů výrobníků cukrové vaty. Přijdou vás na 600 až 1600 korun, na trhu je několik druhů a slibují „rychlou přípravu během několika minut“. Podle recenzí odvážlivců, kteří to zkusili, se čas někdy protáhne o kompletní úklid kuchyně zapatlané vylétávajícím cukrem a cucky – a výsledek prý často bývá nevalný.

Vata se vyrábí z obyčejného cukru, který seženete běžně v obchodech, a tu správnou barvu jí můžete dodat potravinářskými barvivy.

Vážně si někdo domů koupí přístroj na výrobu cukrové vaty? ptám se pochybovačně. Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz hledá ve statistice prodeje… a vida – v předchozím týdnu to bylo hned šest lidí.


Autor: Mall.cz

Co má představovat tenhle popkornovač?

Popkornovač

Multikina se dnes atmosférou pouti blíží, o klid na sledování filmu tu jde až v poslední řadě a křoupání popkornu nesmí chybět. Jestli si chcete praženou kukuřici připravit i doma, můžete. Bude vás to stát podle výběru od 500 do 1500 korun.

Jednotlivé přístroje se liší velikostí zásobníku a vzhledem, na našem trhů jich je jen pár, od střízlivých modelů přes retro styl až po (alespoň pro mě) neidentifikova­telnou postavu (pták? marně hledám spojitost s popkornem) od Disneyho.

Protože na podobných „pochoutkách“ ujíždějí hlavně děti, cílí na ně výrobci s modely s oblíbenými postavičkami. Takový párek v rohlíku od Hello Kitty nebo cukrová vata z přístroje s kačerem Donaldem, to musí být něco. O vaflích s Mickey Mousem už byla řeč v jiné kapitole – Sendvičovače a topinkovače nedělají jen sendviče a toasty.

RŮZNÉ „NUDNÉ“ SPECIALITY A ČOKOLÁDOVÁ BOMBA

Další přístroje nabízené mezi specialitami do kuchyně pak vypadají mezi výše uvedenými dost nudně. A možná taky příliš prakticky.

Vařič vajec, podle produktové manažerky hodně žádaný, vaří, ale taky peče vajíčka. Palačinkovač peče palačinky, ale taky tortilly. Šlehač mléka – také hodně dokupovaný ke kávovarům nebo espressům – nahradí ruční šlehání do nápojů na bázi našlehaného mléka.


Autor: Mall.cz

Zlatá éra fondue už minula, po nadšení a oblíbených fondue party přístroj zapomenut odpočívá v pokoji (tedy v kuchyni). Pokud ho tam ještě nemáte, můžete si ho pořídit v čokoládové nebo sýrové variantě a zvát přátele, dokud to je nebo vás neomrzí.

Čokoládová fontána

Ale přece je tu ještě jeden výrobek, který upoutá pozornost každého mlsouna se sklonem pro zbytečnosti. Čokoládová fontána!

Jde vlastně o efektnější variantu fondue, přístroj naplníte rozpuštěnou čokoládou, která po spuštění volně stéká dolů po jednotlivých „patrech“ jako voda v kašně. V ní se pak namáčí na špejli napíchnuté ovoce nebo sladkosti, třeba jahody, hroznové víno, bonbóny, kousky jablek, preclíků, sušenek, zmrzlinových kuliček a tak dále… Použít je možné různé druhy čokolády, karamel, případně ochutit likéry.

Takhle legrace vás vyjde na nějakých 500 až 1500 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).