Máte rádi grilování a nechcete o ně přijít ani v zimě? V našem vánočním průvodci kuchyňskými spotřebiči jsme se podívali na základní parametry, které by vás mohly zajímat při výběru.
Máte rádi grilování a nechcete o ně přijít ani v zimě? V našem vánočním průvodci kuchyňskými spotřebiči jsme se podívali na základní parametry, které by vás mohly zajímat při výběru.
Ze tří základních typů grilů – tedy elektrických, plynových a na dřevěné uhlí – se budeme věnovat těm, které můžeme využít i teď, v pohodlí a teple domova, čili grilům elektrickým.
Grilovat můžete přímo na stole, ale samozřejmě i na balkóně či zahradě – všude tam, kde je elektrický přívod či kam vám dosáhne prodlužovačka. Zaznívající výtka vůči elektrické variantě grilu je ta, že chybí ta pravá grilovací vůně, na druhou stranu vám příprava steaku v kuchyni neudělá v bytě nedýchatelno.
Podle čeho se řídit při výběru elektrického grilu? Zkuste si odpovědět na otázky:
Elektrické grily jsou v nabídce v různých velikostech, záleží na vás, kde chcete přístroj umístit a kolik na něj máte prostoru. Pokud nemáte dost místa nebo nechcete mít gril stále připravený, ale raději byste ho ukládali, můžete si vybrat typ, který je možné skladovat ve vertikální poloze.
Velikost grilovací desky vybírejte podle toho, co a v jakém množství chcete grilovat. Na tom také závisí volba grilovacích pozic a materiálu grilovací desky.
Elektrické grily jsou na trhu v různých variantách, kdy můžete grilovat na jedné ploše, a to zakryté nebo otevřené, případně mají sklopnou desku. Díky sklopné desce lze gril zcela otevřít a tím zdvojnásobit grilovací plochu, u některých přístrojů se označuje jako barbecue pozice.
Některé grily s víkem nebo sklopnou deskou mají variabilní výšku po zavření víka, takže se přizpůsobí např. i vyššímu steaku. Grilovací desky s možností naklopení usnadňují odtékání tuku.
Elektrické grily se prodávají s několika typy grilovacích desek nebo je kombinují. Rozdělit je můžeme na rovné, žebrované (spíše výjimečně i rošt) a kamenné.
Některé grily disponují jedním typem desky, ale často jsou to jejich nejrůznější kombinace. Můžete koupit gril s několika vyměnitelnými deskami, s jednou deskou rozdělenou na dvě části (nejčastěji hladký a žebrovaný povrch, ale jsou i modely, které kombinují žebrovanou desku s kamenem ap.) nebo otočnou oboustrannou desku z jedné strany hladkou a z druhé žebrovanou.
Většina desek má protipřilnavou povrchovou úpravu, což umožňuje grilovat s minimem tuku nebo zcela bez něj.
Kritérium termoregulace udává, zda a v jakém rozsahu je možné na grilu nastavit teplotu podle potřeby konkrétního pokrmu. Některým přístrojům tato funkce chybí.
V návodu přístroje vybaveného termoregulací byste měli najít tabulku s návodem, k jakému účelu je jaký stupeň teploty vhodný. Nejnižší teplota slouží k ohřívání případně k udržování pokrmů v teplém stavu, střední nastavení je určeno grilování slabších či menších kousků potravin, vyšší stupně slouží ke grilování např. hamburgerů, steaků, uzenin ap.
Ohřev grilu zajišťuje spirála, která musí být dostatečně výkonná, kvalitní a přístupná, z důvodu snadného čištění.
Silnější grilovací desky obvykle snesou vysoké teploty a zachovají tak chuť a šťávu uvnitř pokrmu. Jsou vhodné i pro přípravu mražených potravin. Přístroje se liší také v tom, za jak dlouho se zahřejí na provozní teplotu a v udržení její stálosti.
Jak se grily udržují? Některé přístroje mají desku odnímatelnou, která je na čištění jednodušší a v některých případech ji lze mýt i v myčce. Pevné desky je třeba omývat navlhčeným hadříkem podle pokynů výrobce.
Některé desky mají odkapávací žlábek na olej, řada z nich je vybavena i miskou na sběr tuku, která by též měla být vyndavací, případně omyvatelná v myčce.
U některých typů grilů si jejich uživatelé stěžují na nepříjemné prskání omastku do stran okolo přístroje, tady je dobré se podívat na recenze konkrétního přístroje.
A pozor – při prvních použitích může z grilu vycházet trocha kouře či zápachu. „Zákazníci si často myslí, že je něco špatně, ale není to tak,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz. „Na to bych ráda zákazníky upozornila, u nových přístrojů, při prvním vypařování tepla může přístroj zapáchat. Není třeba se bát, že je něco v nepořádku, vypalují se materiály, z nichž je přístroj vyroben.“ Také výrobci uvádějí, že to je při zahřívání nových zařízení běžný jev, který brzy ustane.
Řada grilů má ve výbavě navíc grilovací pánvičky, najdete je také pod označením Raclette gril.
Pánvičky s teflonovým povrchem slouží k přípravě zapečené zeleniny, sýra apod. Vkládají se pod grilovací desku a využívají tak tepla z grilování. „Tyhle modely jsou hodně žádané,“ říká produktová manažerka, „hezky to vypadá, a když máte společnost, každý si může dát zapéct vlastní suroviny podle chuti.“ Na pánvičky není potřeba používat žádný tuk.
Cenové rozpětí – zhruba od 500 Kč až po tisíce, záleží i na designu, materiálu, výbavě…
Šéfredaktorka serveru Vitalia.cz
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK