Hlavní navigace

Solidarita vědců zachraňuje výzkumnici před smrtícím virem

27. 3. 2009

Sdílet

Německá vědkyně se nechtěně stala prvním člověkem, který na sobě odzkouší pokusnou vakcínu proti smrtícímu viru ebola, napsala agentura AP. Při práci v rizikové laboratoři v Hamburku se Němka neopatrností píchla do prstu injekční jehlou, kterou předtím virem ebola infikovala laboratorní myši. V této kritické situaci, protože ebola dokáže zabít člověka během několika dní, zažila vědkyně úžasnou vlnu solidarity zdravotních vědců na celém světě; během 24 hodin dokázala kanadská laboratoř vyrobit…

Německá vědkyně se nechtěně stala prvním člověkem, který na sobě odzkouší pokusnou vakcínu proti smrtícímu viru ebola, napsala agentura AP.

laboratořPři práci v rizikové laboratoři v Hamburku se Němka neopatrností píchla do prstu injekční jehlou, kterou předtím virem ebola infikovala laboratorní myši. V této kritické situaci, protože ebola dokáže zabít člověka během několika dní, zažila vědkyně úžasnou vlnu solidarity zdravotních vědců na celém světě; během 24 hodin dokázala kanadská laboratoř vyrobit experimentální vakcínu, odeslala ji do Německa a 40 hodin po možné infekci byla 45letá žena vakcínou očkována.

Nehoda se stala 12. března v laboratoři hamburského ústavu pro výzkum tropických nemocí, pojmenovaném po Bernhardu Nochtovi. Vědkyně sice měla ochranné rukavice, použitá injekční jehla je však propíchla a stejně tak i pokožku. Smrtící infekce se tak mohla dostat do těla, a ačkoli neexistuje jistota, že se žena skutečně nakazila, bylo nutné postupovat tak, jako by to byla pravda.

Jen několik hodin po fatální nehodě už malá světová komunita virologů, biologů a dalších odborníků v oboru pořádala transatlantickou telefonickou konferenci, jak případ řešit a vědkyni zachránit život. Výsledek byl senzační: jistá kanadská laboratoř dokázala na základě svého dosavadního bádání připravit během jediného dne experimentální vakcínu a dopravit ji do Německa. Vakcína sice ještě nikdy nebyla vyzkoušena na člověku a nebylo proto jisté, zda bude účinná nebo jaké může mít vedlejší účinky. Lepší řešení však nebylo k dispozici a vědkyně se tak dobrovolně stala první testovací osobou.

Ženě, jejíž totožnost nebyla zveřejněna, se zatím vede dobře a žádné příznaky nemoci se u ní neprojevily. Pokud se žádné příznaky neprojeví do 2. dubna, může být považována za zdravou, uvedla AP.

Ebola patří k nejnebezpečnějším virovým chorobám na světě. Přenáší se tělesnými tekutinami včetně slin. Na rozdíl od řady jiných virů však virus eboly dokáže bez problémů přežít i mimo tělo svého hostitele, a je tedy přenosný i po dlouhé době. Způsobuje silné krvácení a rychlou smrt asi u 80 procent nakažených.

Na „zabijácký vir“ dosud neexistuje lék. Najít účinnou protilátku si proto dala za úkol řada laboratoří na celém světě, které spolu v řadě ohledů spolupracují.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si ebola od roku 1976, kdy byla poprvé v Africe zaznamenána, vyžádala více než 1000 lidských životů. Jedna z posledních epidemií vypukla v roce 2007 v Ugandě, kde zemřely nejméně dvě desítky nakažených, a koncem loňského roku v Kongu, kde zemřelo asi deset lidí.

Foto: agentura SXC (ilustrační)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).