Hlavní navigace

Zdravé tipy aneb když máte chuť mlsat

12. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Unspash.com / Jennifer Pallian, podle licence: Public Domain CC0
Jste na dietě a máte obavu, že se musíte všech dobrot na dlouhý čas vzdát? Ne tak docela, mlsat totiž můžete zdravě a s minimem kalorií.

Pokud chcete mlsat bez výčitek, připravili jsme pro vás tahák. V případě, že se jím necháte inspirovat, vaše chutě bez průtahů ukojíte, vaše váha nebude v ohrožení, a ještě prospějete svému organismu. A to všechno se přece počítá.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí

Čím nahradit čokoládové tyčinky plné ztužených tuků a palmového oleje 

Kvalitní čokoládou s vysokým podílem kakaa (sedmdesát až devadesát procent) nemůžete sáhnout vedle. S celou tabulkou ale nepočítejte, ulomte si čtvereček a nechejte ho rozpustit v ústech. Jedině tehdy si ho vychutnáte.

Pokud chcete zkusit něco nového, ve zdravé výživě se podívejte po nepražených kakaových bobech. Jsou totiž nabité vitamíny, minerály (železo, hořčík, síra, chrom) a především antioxidanty (flavonoidy), které utnou řádění volných radikálů. Jsou prevencí před rakovinným bujením. Kyselina stearová v nich obsažená umravňuje výši cholesterolu. Díky obsahu seretoninu vám zlepší náladu a odeženou špatné myšlenky.

TIP: Jste v háji? Dejte si banán – 7 potravin, které zvedají náladu

Kam s nimi? My je rádi chroupeme jenom tak, vylepšíme si jimi bílý jogurt, domácí směs nepečeného müsli nebo je zamícháme do pohankové kaše. Chutné jsou také v koktejlu z rostlinného mléka (rýžové, mandlové, sójové). Předtím je však potřeba je rozemlít. Můžete si z nich uvařit domácí kakao namísto horké čokolády z pytlíku, nebo získaný prášek spojit s dužninou avokáda a vychutnat si čokoládovou chuť díky báječným raw zákuskům.

Domácí pečené lupínky ze zeleniny

V případě, že se řadíte mezi milovníky brambůrek, vyzkoušejte zdravou alternativu, která není plná tuku ani nadmíru přesolená jako právě chipsy. Mrkev, pastiňák, batáty, červenou řepu, dýni nebo celer nakrájejte na tenké plátky (dodržujte jejich šíři cca na dva milimetry), posolte, setřete výpotek a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem. Jejich chuť můžete zvýraznit také bylinkami nebo kořením. Pozor na tzv. kořenící směsi, kde je nadbytek soli a minimum koření.

K televizi se hodí také sušené maso nebo můžete nakrájet syrovou zeleninu a namáčet si ji do dresinku z jogurtu s trochou pepře, mořské soli a čerstvých bylinek. Raději byste zvolili ovocný salát? Ten si připravte raději na ráno, ovoce je sice zdravé, ale přece jen obsahuje vyšší podíl sacharidů než zelenina.

Jste na večírku a chcete nejlépe dietně zhřešit? 

Co se týká alkoholu, tak ten tvrdý typu vodka, slivovice, whisky si rovnou zakažte. Totéž platí i o sladkých likérech, ke kterým inklinují především ženy. Ideální alternativou je suché bílé víno. A ještě lepší vinný střik, tedy víno smíchané s čistou vodou.

Máte čisté vody po krk?

Neslazená voda bez bublinek se vám na dietě „zajedla“ a rádi byste si pitný režim něčím zpestřili? Ochuťte vodu šťávou z limety, pomeranče, citronu, grepu spolu se snítky máty či meduňky.


Autor: Isifa.cz

Co se týká čajů, uvařte si zelený čaj, jenž mimo jiné podporuje spalování tuků, nebo japonský čaj matcha. A místo instantní kávy sáhněte třeba po té ájurvédské nebo špaldové. Už jste si pochutnali na oblíbeném smoothie? Vyhrávejte si s nevšedními chutěmi a zkuste kombinovat ovoce se zeleninou. Jako bonus můžete přisypat chia semínka nebo zelený prášek matcha.

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).