Hlavní navigace

Sexkoučka Poupětová: Nejvíce ji baví povídat si s lidmi o sexu

13. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz / Lidové noviny / Jindřich Mynařík
„Moje práce má smysl,“ říká žena, která lidem pomáhá rozvíjet jejich sexualitu. Velký zájem o její kurzy je prý hlavně mezi ženami. Čemu se chtějí naučit? Třeba umění potěšit muže.

Julie Gaia Poupětová se vydala po poněkud netradiční cestě a stala se první profesionální sexkoučkou v Česku. Proč si člověk zvolí tak neobvyklé povolání a čemu se při své práci věnuje?

Jak jste se k sexkoučinku vůbec dostala? Jak vás napadlo se této oblasti věnovat? 

Myšlenka, že bych se při koučování mohla zaměřit na oblast sexuality a intimních vztahů přišla již v průběhu absolvování prvního koučovacího výcviku pod Erickson College. Pamatuji si, že jsem to velmi opatrně probírala u oběda s jedním kolegou a také si živě pamatuji jeho výraz, když jsem nesměle říkala, že bych chtěla koučovat sex. I když jsem tehdy ještě vůbec neměla reálnou představu o tom, co mě čeká, měla jsem určitou vizi, která pro mě byla silnější, než další „rozumné“ myšlenky. Když se dnes ohlížím zpátky, vím, že vydat se na tuhle cestu bylo jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě.

S jakými problémy dokážete klientům pomoci a s čím se na vás nejčastěji obracejí? 

Sexkoučink je charakteristický komplexním – holistickým přístupem ke klientovi. Většinou pomáhám svým klientům se spoustou běžných záležitostí, které ve svém intimním životě řeší, ať už sami nebo s partnerem. U mužů jsou to namátkou obtíže týkající se erekce, rychlejší ejakulace, u žen záležitosti spojené se ztrátou chuti na sex, objevování možností svého orgasmu nebo G-bodu.

V rámci svých kurzů se také zaměřuji na možnosti rozvoje partnerské sexuality tam, kde často skomírá nejvíce, v dlouhodobých vztazích. Dále jako sexkouč mám patřičné vzdělání, proto se zabývám rozvojem klientů v oblasti specifických preferencí, které bývají mnoha dalšími profesemi patologizovány. Mám na mysli třeba otevřené vztahy – polyamory nebo rozvoj klientů v oblasti BDSM a další netradiční formy sebevyjádření při sexu. Často se díky komplexitě tohoto tématu dostaneme při koučování i k oblastem spirituality, ženské či mužské energie nebo třeba hledání možností tam, kde neexistuje jen jedna odpověď na danou otázku (například téma bisexuality).

Polyamory (polyamorie) – životní styl, kdy člověk žije v několika milostných vztazích. Zastánci polyamorie zastávají názor, že je možné ji žít za vzájemného souhlasu všech zúčastněných, tedy nemusí nutně jít o nevěru či podvádění, a nemusí být jeden svazek nadřazen ostatním, jak je tradičně chápána kolize mezi manželským a milostným vztahem.

BDSM - pojem obecně užívaný pro širokou škálu sexuálních praktik a orientací založených na představě, že je jeden z partnerů nadřazen druhému. Patří sem zejména erotický sadismus, masochismus a různé formy fetišismu.

Zdroj: Wikipedie

Komu byste sexkoučink obzvláště doporučila?

Koučování je nejvhodnější pro ty klienty, kteří se chtějí rozvíjet, popasovat se svými předsudky a objevovat nové možností vlastní či partnerské sexuality. Koučování nepatologizuje ani nenařizuje jedinou správnou variantu. Na místo toho klade důraz na učení se a dlouhodobější proces rozvoje.

Pořádáte kurzy s různou tématikou – o které je největší zájem? 

V tuto chvíli myslím disponuji v rámci svých kurzů nejširší nabídkou systematického vzdělávání v oblasti sexuality, řekla bych nejen v ČR. Máme v současné chvíli kurzy pro páry, ženy i muže. Nejotevřeněji se k rozvoji v oblasti sexuality staví podle mé zkušenosti ženy, a proto je veliký zájem o kurzy Umění potěšit muže a také o kurzy Orgasmická žena a G-bod, které poskytují ženám cenné informace ohledně možností jejich vlastní ženské sexuality. 

Mezi benjamínky v naší nabídce teď patří nově kurz Erotická komunikace, jehož cílem je pomoci partnerům rozvinout partnerům komunikaci o sexu ve vztahu a také najít možnosti rozvoje erotična i při rozhovoru. Další nový kurz, který bude zajímavý hlavně pro muže, je kurz Kouzlo orálního sexu, kde se dovědí vše nejen o cunnilingu, ale i třeba o líbání a zajímavých technikách probouzení ženských genitálií.

Poskytujete individuální, párový i skype coaching – o který je největší zájem? 

Nejvíce klientů přichází na individuální schůzku, někdy záhy přivedou partnera a pokračujeme dále v koučování páru. Variantu přes skype často volí lidé velmi pracovně vytížení, klienti ze zahraničí nebo třeba trochu stydlivější klienti, kteří rádi využijí trochu intimnější uspořádání při telefonickém rozhovoru.

Pořádáte i praktické workshopy. Jsou určené pro obě pohlaví? Čím vším si během workshopu můžeme jako účastníci projít?

V současné době pořádám víkendové masturbační kurzy pro ženy po vzoru Betty Dodsnové, které nazývám Workshopy Sebemilování. Tyto kurzy jsou zatím určené jen pro ženy. Účastnice workshopu v průběhu dvou dnů projdou mnoha cvičeními. Některá jsou zaměřena na sebepřijetí, další na rozvoj citlivosti či masturbačních dovedností a jiná zase na osvobození od strachu z intimity a třeba i rozvoj práce se svou erotickou energií v čakrách. Řekla bych, že je to velmi přirozený mix teorie i praxe, který ženám umožňuje se ve svém těle cítit mnohem svobodněji a dává jim nástroje pro další možný rozvoj jejich ženské sexuality.

Setkala jste se za dobu své praxe s tím, že vám někdo zpětně děkoval, anebo si naopak stěžoval?

Mám počítač nabitý neskutečným množstvím pozitivních zpětných vazeb a jsem za ně velice vděčná. Někdy je to pro mě důležitá část podpory, když se objeví obtížnější nebo náročnější období a všechno třeba nejde tak hladce, jak bych si sama přála. Velmi důležitým faktem, který jsem za ty roky vypozorovala, je, že to chvíli trvá, než lidem třeba po absolvování kurzu či koučování dojde, co vše se pro ně změnilo. Velmi často to třeba trvá měsíc, dva někdy i půl roku, než přijde odpověď či reakce na to, co důležitého se vlastně od našeho setkání stalo. Naučila jsem se proto být trpělivá a vím, že moje práce má smysl. To je to nejdůležitější.

Máte do budoucna nějaké další plány, co se týká sexkoučinku? 

Mám mnoho plánů. V současné chvíli pracuji na knize a také mám před sebou ještě několik let studií na SexCoach Univerzitě. Také mám každý den vlastní pořad na rádiu Frekvence 1, který se poslední rok stal součástí mé každodenní pracovní náplně a vlastně přirozeně zapadl do toho, co mě nejvíc baví – povídat si s lidmi o sexu. Dlouhodobě se budu také určitě věnovat i rozvoji systému vzdělávání v oblasti sexuality, kde jsme myslím nasadili poměrně vysokou laťku a ráda bych jí udržela stále atraktivní pro mé klienty i z dlouhodobého hlediska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).