K tomu, aby při smažení chytl olej a pánev vzplála, stačí 350 stupňů

11. 4. 2025

Sdílet

Ruka držící pánev, ze které šlehají plameny
Autor: Depositphotos
Kuchyně, jedno z nejčastějších míst, kde dochází k popáleninám. A není třeba ani škrtnout sirkou, protože například olej se při vyšších teplotách vznítí sám. Ale záleží na tom, jaký používáte a v čem smažíte.

Vaříte na elektrickém nebo indukčním sporáku, tedy bez plamenů? Neznamená to, že vaší kuchyni se požár vyhne. Stačí chvíle nepozornosti a požár se může rouhořet z oleje rozpáleného na vysokou teplotu.

„Lidé často netuší, že olej nemusí přijít do styku s plamenem, aby začal hořet. Stačí, když překročí určitou teplotu, takzvaný bod samovznícení. Při té se zapálí sám od sebe,“ vysvětluje Rostislav Hrbáček ze společnosti Avena, českého výrobce potravinářských olejů.

Teplota vzplanutí a samovznícení

Olej při zahřívání prochází několika fázemi: 

  • Kouřový bod – teplota, při které se začne viditelně přepalovat a kouřit. Varovný signál, že teplota je příliš vysoká.
  • Bod vzplanutí – 250–300 °C. V této fázi se olej může zapálit, pokud přijde do kontaktu s plamenem. 
  • Teplota samovznícení – 350–380 °C. Při této teplotě se olej vznítí bez vnějšího zdroje zapálení.

Různé oleje jsou přitom také různě odolné vůči teplotám. Kromě toho, z jaké suroviny se připravují, záleží také na způsobu jejich výroby, protože třeba takzvanou rafinací se jejich odolnost vůči teplotám zvyšuje.

Liší se podle typu oleje – například extra panenský olivový olej dosáhne kouřového bodu, kdy se začne přepalovat, už při 160 °C, zatímco rafinovaný řepkový olej až kolem 230 °C

  • Řepkový olej - Má vyšší odolnost vůči vysokým teplotám, jeho kouřový bod je vyšší (cca 200–230 °C). 
  • Slunečnicový olej - Může být méně stabilní při dlouhodobém zahřívání, rychleji degraduje. 
  • Extra panenský olivový olej - Má nízký kouřový bod (160–190 °C), proto není ideální pro smažení.

Záleží i na tom, v čem vaříte

To, kdy olej chytne, ale záleží i na tom, na jaké pánvi smažíte, protože materiál a konstrukce ovlivňují, jak rychle a rovnoměrně se olej zahřívá„Silnější dno je při smažení výhodou – rozkládá teplo rovnoměrněji a zabraňuje přehřátí v jednom místě,“ říká Hrbáček.

  • Tenkostěnné pánve (třeba levný hliník) se přehřívají rychle a nerovnoměrně – riziko lokálního přehřátí je vyšší.
  • Těžší pánve  s tlustým dnem (zejména litina či některý nerez) lépe rozvádějí teplo a snižují riziko samovznícení.

Roli přitom hraje i používání pokličky.  Ta na jedné straně brání úniku výparů a může zpomalit přehřívání. Na straně druhé, pokud poklici ten, kdo vaří, sejme v momentě, kdy se olej už přehřál, může dojít k náhlému vniknutí kyslíku, což způsobí okamžité vzplanutí.

Popálená tvář, zlomená páteř. Elektřina mrzačí i bez doteku drátů, varuje kampaň Přečtěte si také:

Popálená tvář, zlomená páteř. Elektřina mrzačí i bez doteku drátů, varuje kampaň

Jak hasit hořící olej

Základní rada zní: Nikdy ne vodou, protože tím požár rozdmýcháte a zvýšíte pravděpodobnost jeho rozšíření. Voda se totiž při kontaktu s horkým olejem okamžitě promění v páru, to vede k její prudké změně objemu a vymrštění hořícího oleje ven z pánve či hrnce. 

Lepší rada proto zní plameny zadusit, tedy zajistit, aby se k nim nedostal kyslík, protože oheň pak sám vyhasne. K tomu lze použít třeba mouku nebo hlínu z květináče. Ale také velkou poklici, plech nebo mokrý ručník či utěrku. Ale pozor, měly by být aspoň trochu vyždímané, aby z nich netekla voda, protože pak může nastat efekt popsaný výše.

Důležité je, aby velikostí pokryly celou plochu nádoby, ve které olej hoří, a tím znemožnily přístup kyslíku k plamenům.

Sofistikovanějším řešením je mít v kuchyni po ruce protipožární deku (více jsme o nich psali zde) nebo hasicí přístroj. V tomto případě nejlépe typ F na tukové požáry.

Zásady při vzniku požáru na sporáku: 

  • Vypněte sporák. 
  • Pokud je to bezpečné, zakryjte hořící pánev poklicí, plechem nebo utěrkou. 
  • Zavolejte hasiče. 

Museli jste někdy ošetřovat popáleninu či opařeninu?

První pomoc při popálení olejem

Duchapřítomnost a rychlost může při vznícení oleje zachránit nejen majetek, ale i zdraví. Stává se totiž, že při požáru v kuchyni se popálí ten, kdo vařil nebo se oheň snažil uhasit.

Plameny i olej způsobují velmi vážné popáleniny – jak co do plochy tak pokude jde o hloubku zranění. Olej dosahuje vyšších teplot než voda a má tendenci ulpívat na površích. 

Čím vyšší je teplota zdroje popáleniny a čím delší je jeho kontakt s kůží, tím je úraz horší. U omastku je vyšší obojí, takže má vyšší potenciál a ještě delší čas na to, aby organismus poškodil. Popálenina je proto hlubší, destrukce tkáně větší. Musí se operovat, odstraňuje se více odumřelé tkáně. Je třeba transplantace kůže. Léčba je delší a pacient má vždy jizvy, řekl v minulosti v rozhovoru pro Vitalia.cz Robert Zajíček, přednosta Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (celý rozhovor si přečtěte zde).

Opařené dítě ve vaně nechlaďte, jen mu ublížíte, říká přednosta popáleninové kliniky Přečtěte si také:

Opařené dítě ve vaně nechlaďte, jen mu ublížíte, říká přednosta popáleninové kliniky

U popálení ohněm je nejdůležitější zraněného uhasit. Třeba dekou nebo tím, že jej budeme válet po zemi. Ve chvíli, kdy je mimo dosah plamenů a kouře zkontrolujeme, zda dýchá a případně mu poskytneme první pomoc.

První pomoc spočívá v tom, že popálené místo přiměřeně chladíme. A to nejméně 20 minut. Chladit se dá tekoucí vodou, ale třeba i namočenou utěrkou nebo ručníkem. Stačí třeba i látkový kapesník. Ne ledem, protože by mohlo dojít k podchlazení a tím i zhoršení zranění.

V okolí popáleniny by neměly být žádné šperky. Zraněnému je proto rychle sundáme, protože při otoku hrozí zaškrcení třeba ruky nebo prstu a dalším komplikacím zdravotního stavu.

Opařené místo překryjte čistou namočenou látkou a vyhledejte pomoc lékaře, případně po úraze volejte záchrannou službu.

Jednoduchý návod, jak poskytnout pomoc při popálení, najdete zde.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).