Hlavní navigace

Slavnosti Růžový máj 2012: růžová vína a farmářské trhy

11. 5. 2012

Sdílet

Na Farmářském tržišti Jiřák se bude nalévat růžové. Přijďte v sobotu na degustační festival českých a moravských růžových vín. V sobotu 12. května 2012 od 10 do 21 hodin se na náměstí Jiřího z Poděbrad představí patnáct tuzemských vinařů výhradně s růžovými víny. Stánky budou postaveny na chodníku, po obou stranách, přímo naproti kostelu. Z obou stran bude „Růžovou ulici“ uzavírat gastronomie, které se k růžovému dobře hodí a s růžovými víny se dobře snoubí. „Za všechny jmenujme alespoň…

Na Farmářském tržišti Jiřák se bude nalévat růžové. Přijďte v sobotu na degustační festival českých a moravských růžových vín.

V sobotu 12. května 2012 od 10 do 21 hodin se na náměstí Jiřího z Poděbrad představí patnáct tuzemských vinařů výhradně s růžovými víny.

Stánky budou postaveny na chodníku, po obou stranách, přímo naproti kostelu. Z obou stran bude „Růžovou ulici“ uzavírat gastronomie, které se k růžovému dobře hodí a s růžovými víny se dobře snoubí. „Za všechny jmenujme alespoň vynikající alsaský slaný koláč „Tarté flambée“, který bude nabízen ve třech verzích: cibule-slanina, tři druhy sýrů a uzený losos,“ říká Jiří Sedláček z pořadatelské o. s. Archetyp.

Slavnosti Růžový máj 2012 budou otevřeny od 10 hodin a v 21 hod. budou končit. Slavnostní přípitek proběhne v 11 hodin. Od 8 do 12 zároveň probíhá tradiční farmářský trh Jiřák. Ale tentokrát nekončí v poledne zcela – vedle dalšího občerstvení zůstanou po celé „růžové“ odpoledne na farmářském tržišti Jiřák ti farmáři a výrobci, kteří nabízejí sýry, uzeniny, pečivo a jiné pochutiny k vínu.

Atmosféru slavnosti doplní živá hudba v duchu jazzu a moravské cimbálovky: Od 10 hodin zahájí The Original Alva Vinariko orchestra, od 14 se rozezní cimbálová muzika Vonička a od 17 do konce bude hudební prostor patřit už jen výhradně jazzu (Jazz spirit a Piňa & Co. Lada).

Růžová degustace

Hlavní programem slavností je samozřejmě ochutnávání a degustace růžového vína. Pokud budete chtít degustovat a ochutnávat, je nutné zakoupit degustační set. Ten bude obsahovat degustační skleničku, propisovací tužku, katalog festivalových vín a 5 ks tzv. Růžových dukátů v hodnotě 50 Kč, jimiž budou návštěvníci festivalu platit u stánků vinařů, to znamená ochutnávat, konzumovat anebo si víno koupí domů s sebou. Růžovými dukáty se bude platit také u občerstvení. Růžové dukáty budou k dispozici v tzv. Bance, při vstupu na festival, dokoupit je bude možné kdykoliv během celého dne. Jedna degustační dávka růžového bude stát od 10 Kč, což je zároveň hodnota jednoho Růžového dukátu.

„Vinaři byli vybírání pečlivě, byla zohledněna hlavně kvalita a jedinečnost,“ říká Jiří Sedláček.

Součástí Růžového máje 2012 je Babí jaro (13–21 hodin) – prodejní výstava milých věcí a rukodělných originálů od autorů a tvůrců Fler.cz a Farmářského tržiště. Jde především o šperky, fashion design, sklo, textil a keramiku.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).