Růžičková kapusta je velice zdravá a dietní. Nahořklá chuť se dá vařením upravit

4. 3. 2025

Sdílet

Jídlo z masa a růžičkové kapusty na bílém talíři
Autor: Freepik.com/timolina
Růžičková kapusta získala svůj druhový název díky drobným růžičkám. Tato košťálová zelenina pochází z Belgie. Nejenže je plná vitamínů, minerálů a jiných živin, ale také se dá připravovat na mnoho způsobů. Výborně se hodí dušená či opečená k masu či zapečená se sýrem v troubě. Rovněž z ní můžete uvařit polévku.

Zatímco někteří na ni nedají dopustit, jiní by ji ani nedali do pusy. Růžičková kapusta má totiž hodně zvláštní nahořklou chuť, která nemusí každému sednout. Jde ale o velice zdravou zeleninu obsahující hodně vitamínů, minerálů a v porovnání s jinými druhy zeleniny i bílkovin. Pokud víte, jak ji správně připravit a ochutit, můžete s ní překvapit i zatvrzelé odpůrce zeleniny.

Co se dozvíte v článku
  1. Charakteristika a původ růžičkové kapusty
  2. Živiny v růžičkové kapustě
  3. Recepty s růžičkovou kapustou

Charakteristika a původ růžičkové kapusty

Růžičková kapusta je košťálová zelenina vyznačující se malými kulatými růžičkami, které mohou dosahovat průměru až čtyř centimetrů. Mezi příbuzné růžičkové kapusty patří další zástupci čeledi brukvovitých, jako jsou třeba červené a bílé zelí, brokolice, květák a kedluben. 

Růžičková kapusta se poprvé objevila ve 13. století na území dnešní Belgie. Zejména v 16. století byla v této zemi opravdu oblíbená, takže se dá usuzovat, že odtud také vychází její anglické pojmenování „brussels sprouts“.

Živiny v růžičkové kapustě

Z výživového hlediska lze hodnotit růžičkovou kapustu jako velice zdravou. Obsahuje dokonce mnohem více vitamínu C než pomeranče. Problém je, že se významný podíl tohoto vitamínu zlikviduje varem. Najdete v ní ale i jiné živiny, konkrétně:

  • vitamíny skupiny B,
  • vitamín K,
  • kyselinu listovou,
  • beta-karoten,
  • draslík,
  • hořčík,
  • železo,
  • fosfor.

Recepty s růžičkovou kapustou

Růžičková kapusta má poměrně specifickou chuť. Zatímco někdo ji vnímá spíše jako pikantní, jiný spíše jako nahořklou. Za tuto vlastnost vděčí sirným sloučeninám známým jako glukosinoláty. I proto růžičková kapusta mnoha lidem nechutná. Záleží ale hodně na tom, jakým způsobem ji připravíte. Růžičkovou kapustu můžete opékat na pánvi, vařit ve vodě či zapéct v troubě.

Polévka z růžičkové kapusty

Krémová polévka se smetanou zrovna nepatří mezi recepty, se kterými byste si růžičkovou kapustu běžně spojili. Jde ale o skvělý recept, ve kterém se hořká chuť zmírní díky zmiňované smetaně, máslu a bramborám.

Ingredience:

  • 500 g růžičkové kapusty,
  • 1 velká brambora,
  • 1 velká cibule,
  • 1 lžíce oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 l vývaru,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • špetka muškátového oříšku,
  • sůl a pepř na dochucení.

Postup:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. V hrnci rozpalte olej a cibulku na něm lehce orestujte. Po chvilce přidejte kapustičky a opékejte je, aby získaly příjemně nazlátlou barvu. Do hrnce prolisujte česnek a nechte restovat ještě minutu, aby chytil hezkou barvu, ale ne déle, jinak by zhořkl. Zalijte zeleninu vývarem, přidejte bramboru nakrájenou na kostičky a přikryjte pokličkou. Polévku nechte vařit aspoň 20 minut, aby vše dokonale změklo.

Následně si vezměte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladkého krému. Na zjemnění zalijte tučnou smetanou, přisypte muškátový oříšek a ochuťte podle potřeby solí a pepřem. Podávat můžete s opečenými krutonky nebo osmaženými kostičkami slaniny.

Žena stojící v noci u otevřené ledničky

A je to v kelu. Odkud se vzala a co znamenají pořekadla o jídle?

Některá už odvál čas, některá používáme stále a rozhodně jich není málo. Řeč je o úslovích, pořekadlech a různých přirovnáních týkajících se jídla. Pojďte si udělat náš test, ať se ukáže, nakolik se v nich vyznáte.

Zapečená růžičková kapusta

Dalším chutným a relativně snadným způsobem úpravy je zapečení v troubě. K růžičkové kapustě stačí přidat sýr, slaninu, vajíčka a smetanu.

Ingredience:

  • 700 g růžičkové kapusty,
  • 150 g prorostlé slaniny,
  • 200 g tvrdého sýra,
  • 2 stroužky česneku,
  • 3 celá vejce,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • sůl a bílý pepř na dochucení.

Postup:

Nejprve si připravte kapustičky, které je nutné před pečením povařit ve vodě. Stačí tak 5 minut, aby lehce změkly. Po uvaření je překrájejte na půlky. Do misky nalijte smetanu, rozšlehejte v ní vajíčka, prolisujte česnek a dochuťte solí a pepřem. Sýr nastrouhejte najemno a slaninu nakrájejte na malé kostičky.

Do připraveného zapékacího pekáčku dejte kapustičky, slaninu, sýr a přelijte smetanovou směsí. V troubě rozehřáté na 180 °C nechte zapéct na 20 minut, dokud se sýr nerozpustí a na povrchu se nevytvoří nahnědlá kůrčička.

Naučte se vařit luštěniny tak, aby vám konečně začaly chutnat Přečtěte si také:

Naučte se vařit luštěniny tak, aby vám konečně začaly chutnat

Dušená růžičková kapusta

Velice jednoduchou variantou je podušená růžičková kapusta na másle. Ta se dá využít třeba jako zdravá příloha k masu. Takto připravenou kapustu bývá někdy zvykem ještě posypat opraženou strouhankou, opečenou slaninou a přelít rozpuštěným máslem.

Ingredience:

  • 500 g růžičkové kapusty,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 stroužek česneku,
  • sůl a pepř na dochucení.

Postup:

Růžičkovou kapustu nejprve uvařte v osolené vodě. Stačí zhruba 15 minut, aby byla hezky měkká. Na pánvi rozehřejte máslo a dejte kapustičky opékat. Podlijte troškou vody, osolte a opepřete. Duste, dokud se z pánve neodpaří veškerá voda. Těsně před ukončením opékání ke kapustě prolisujte česnek.

Růžičková kapusta na smetaně

Pokud máte rádi krémové a jemné pokrmy, můžete zkusit dušenou růžičkovou kapustu na smetaně.

Ingredience:

  • 500 g růžičkové kapusty,
  • 1 lžíce másla,
  • 200 ml smetany,
  • sůl a pepř na dochucení.

Postup:

Podobně jako v předchozím receptu si kapustu nejprve uvařte ve vodě. Poté ji opečte na pánvi s máslem. Když získá hezkou zlatavou barvu, zalijte ji smetanou a nechte zredukovat. Na závěr ještě osolte a opepřete. Takto připravenou růžičkovou kapustu můžete podávat s těstovinami nebo jako přílohu k masu.

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).