Zatímco někteří na ni nedají dopustit, jiní by ji ani nedali do pusy. Růžičková kapusta má totiž hodně zvláštní nahořklou chuť, která nemusí každému sednout. Jde ale o velice zdravou zeleninu obsahující hodně vitamínů, minerálů a v porovnání s jinými druhy zeleniny i bílkovin. Pokud víte, jak ji správně připravit a ochutit, můžete s ní překvapit i zatvrzelé odpůrce zeleniny.
Co se dozvíte v článku
Charakteristika a původ růžičkové kapusty
Růžičková kapusta je košťálová zelenina vyznačující se malými kulatými růžičkami, které mohou dosahovat průměru až čtyř centimetrů. Mezi příbuzné růžičkové kapusty patří další zástupci čeledi brukvovitých, jako jsou třeba červené a bílé zelí, brokolice, květák a kedluben.
Růžičková kapusta se poprvé objevila ve 13. století na území dnešní Belgie. Zejména v 16. století byla v této zemi opravdu oblíbená, takže se dá usuzovat, že odtud také vychází její anglické pojmenování „brussels sprouts“.
Živiny v růžičkové kapustě
Z výživového hlediska lze hodnotit růžičkovou kapustu jako velice zdravou. Obsahuje dokonce mnohem více vitamínu C než pomeranče. Problém je, že se významný podíl tohoto vitamínu zlikviduje varem. Najdete v ní ale i jiné živiny, konkrétně:
- vitamíny skupiny B,
- vitamín K,
- kyselinu listovou,
- beta-karoten,
- draslík,
- hořčík,
- železo,
- fosfor.
Recepty s růžičkovou kapustou
Růžičková kapusta má poměrně specifickou chuť. Zatímco někdo ji vnímá spíše jako pikantní, jiný spíše jako nahořklou. Za tuto vlastnost vděčí sirným sloučeninám známým jako glukosinoláty. I proto růžičková kapusta mnoha lidem nechutná. Záleží ale hodně na tom, jakým způsobem ji připravíte. Růžičkovou kapustu můžete opékat na pánvi, vařit ve vodě či zapéct v troubě.
Polévka z růžičkové kapusty
Krémová polévka se smetanou zrovna nepatří mezi recepty, se kterými byste si růžičkovou kapustu běžně spojili. Jde ale o skvělý recept, ve kterém se hořká chuť zmírní díky zmiňované smetaně, máslu a bramborám.
Ingredience:
- 500 g růžičkové kapusty,
- 1 velká brambora,
- 1 velká cibule,
- 1 lžíce oleje,
- 2 stroužky česneku,
- 1 l vývaru,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- špetka muškátového oříšku,
- sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. V hrnci rozpalte olej a cibulku na něm lehce orestujte. Po chvilce přidejte kapustičky a opékejte je, aby získaly příjemně nazlátlou barvu. Do hrnce prolisujte česnek a nechte restovat ještě minutu, aby chytil hezkou barvu, ale ne déle, jinak by zhořkl. Zalijte zeleninu vývarem, přidejte bramboru nakrájenou na kostičky a přikryjte pokličkou. Polévku nechte vařit aspoň 20 minut, aby vše dokonale změklo.
Následně si vezměte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladkého krému. Na zjemnění zalijte tučnou smetanou, přisypte muškátový oříšek a ochuťte podle potřeby solí a pepřem. Podávat můžete s opečenými krutonky nebo osmaženými kostičkami slaniny.
Zapečená růžičková kapusta
Dalším chutným a relativně snadným způsobem úpravy je zapečení v troubě. K růžičkové kapustě stačí přidat sýr, slaninu, vajíčka a smetanu.
Ingredience:
- 700 g růžičkové kapusty,
- 150 g prorostlé slaniny,
- 200 g tvrdého sýra,
- 2 stroužky česneku,
- 3 celá vejce,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- sůl a bílý pepř na dochucení.
Postup:
Nejprve si připravte kapustičky, které je nutné před pečením povařit ve vodě. Stačí tak 5 minut, aby lehce změkly. Po uvaření je překrájejte na půlky. Do misky nalijte smetanu, rozšlehejte v ní vajíčka, prolisujte česnek a dochuťte solí a pepřem. Sýr nastrouhejte najemno a slaninu nakrájejte na malé kostičky.
Do připraveného zapékacího pekáčku dejte kapustičky, slaninu, sýr a přelijte smetanovou směsí. V troubě rozehřáté na 180 °C nechte zapéct na 20 minut, dokud se sýr nerozpustí a na povrchu se nevytvoří nahnědlá kůrčička.
Dušená růžičková kapusta
Velice jednoduchou variantou je podušená růžičková kapusta na másle. Ta se dá využít třeba jako zdravá příloha k masu. Takto připravenou kapustu bývá někdy zvykem ještě posypat opraženou strouhankou, opečenou slaninou a přelít rozpuštěným máslem.
Ingredience:
- 500 g růžičkové kapusty,
- 1 lžíce másla,
- 1 stroužek česneku,
- sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Růžičkovou kapustu nejprve uvařte v osolené vodě. Stačí zhruba 15 minut, aby byla hezky měkká. Na pánvi rozehřejte máslo a dejte kapustičky opékat. Podlijte troškou vody, osolte a opepřete. Duste, dokud se z pánve neodpaří veškerá voda. Těsně před ukončením opékání ke kapustě prolisujte česnek.
Růžičková kapusta na smetaně
Pokud máte rádi krémové a jemné pokrmy, můžete zkusit dušenou růžičkovou kapustu na smetaně.
Ingredience:
- 500 g růžičkové kapusty,
- 1 lžíce másla,
- 200 ml smetany,
- sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Podobně jako v předchozím receptu si kapustu nejprve uvařte ve vodě. Poté ji opečte na pánvi s máslem. Když získá hezkou zlatavou barvu, zalijte ji smetanou a nechte zredukovat. Na závěr ještě osolte a opepřete. Takto připravenou růžičkovou kapustu můžete podávat s těstovinami nebo jako přílohu k masu.