Hlavní navigace

Názory k článku Retrosajrajt?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2015 0:48

    P2010 (neregistrovaný)

    Tehdejsi dobu jsem zazil, takze srovnavat mohu.

    Hned na prvnim obrazku prakticky unikat, zmrzlina vyrobena ze smetany. Ano, uz slysim ze kdyz si dnes "priplatim" koupim ji taky. Tak za dvojnasobek (spise vice) ceny v Nemecku, pri zdejsich 1/4 platech. Ne, takove zlodejiny nehodlam podporovat.

    Dal me hned napadnou susenky Opavia. Ten soucasny preslazeny chemicky hnus nema s puvodnimi opravdu vubec nic spolecneho. Dokonce se to jednu dobu dalo srovnat, kdyz byla v obchodech v jednom obalu "stara" a "nova" receptura, dalo se rozeznat podle data spotreby. Rozdil byl naprosto jednoznacny. A dale konzervy (ne pro psy) obsahujici dokonce maso ...

    Take me mrzi, ze tehdejsi potraviny nejdou archivovat jako treba vina (ktera jsou dnes opravdu bez debat lepsi, nez tehdejsi hrozna produkce orientovana jen na kvantitu).

  • 10. 11. 2015 0:53

    Olgoj Chorchoj (neregistrovaný)

    Netrpím výpadky paměti, a mohu bezpečně prohlásit, že 99 % potravin před rokem 1989 rozhodně byly lepší kvality.

    Ostatně mnohokrát si tu kvalitu připomenu, když odjedu do zahraničí, kde v zásadě nemusím ani srovnávat minulost, stačí současný odpad nazývaný nabubřele „potraviny“ v Česku a v zahraničí a hned je jasno, jaké šmejdy máme v obchodech. A často výrazně dráže, než kvalitu v zahraničí. Ostatně to není subjektivní dojem, ale objektivní pravda, protože se to mnohokrát řešilo i veřejně, a korporace na reagovaly nikoli popřením faktu, že pro Česko vyrábějí šmejdy, ale vysvětlením, že jsme specifický trh a český zákazník má údajně specifické požadavky.

    Retropotraviny dneška mají starý obal a dnešní šmejdskou recepturu, jejich chuť, vzhled ani konzistence se staré kvalitě ani vzdáleně nepodobá. Je to spíše reklamní trik, se starou kvalitou to nemá společného vůbec nic. A nejen u potravin, například retro Indulona z Lidlu je šmejd nejhorší kategorie. Stará Indulona byla tuhá a neroztékala se, u retro Indulony to teče a je měkké i na omak v obchodě (nehledě na to, že stará Indulova byla v kovové tubě, nikoli plastové jako v Lidlu). Jednu jsem ze zvědavosti koupil, a už to neudělám. Stejně tak jsem přivoněl k retro Ironu na mytí oken v Lidlu (měl ve víčku díru, tak se to dalo přímo v obchodě) a opět ta vůně byla silně odlišná od starého Ironu. Ještě jsem testoval retro Jelení lůj a opět nic, co by byť vzdáleně tento starý Jelení lůj připomínalo. Retro potraviny byly šmejdy už na pohled, tak jsem ani netestoval. Zkrátka retro potraviny jsou ve skutečnosti novopotraviny a novoodpad ve starých obalech – se starou kvalitou nemají společného zhola nic.

    Když mluvíte o tom, že byla nesvoboda. Kromě toho zkuste dnešní svobodu. Například vydejte historickou knihu Aldolfa Hitlera. Nebo zkuste se kriticky vyjádřit o holokaustu. Případně kriticky vyjádřit na adresu některých etnik, jako jsou Rómové či Židé. Uvidíte tu svobodu na plné pecky. Budete se za mříže popadat.

  • 10. 11. 2015 6:29

    Jiří (neregistrovaný)

    I já tu dobu pamatuji a silně s vámi nesouhlasím, článek považuji za velmi pravdivý. Doma se vařilo hlavně ze základních surovin, ty byly srovnatelné. Polotovary a hotové výrobky byly dost strašné. Měl jsem možnost se občas setkávat s výrobky ze Západu – ty byly ne o třídu, ale o několik tříd lepší než ty naše. Většina lidí ale žádné srovnání neměla, asi proto jim chutnalo to, co bylo. Ano, v jídle asi nebylo tolik éček (nebo bylo, ale složení výrobků se neuvádělo, tak jsme žili ve sladké nevědomosti). Zato obsahy pesticidů a zbytků syntetických hnojiv, s nimiž se na polích opravdu nešetřilo, byly v jídle asi dost vysoké. Ostatně i v průměrném věku dožití jsme byli silně za vyspělejší částí světa, dnes se tento rozdíl o dost zmenšil. A ohledně možnosti vydání Hitlerovy knihy – jsou věci, které netoleruje žádná společnost, pokud má pud sebezáchovy. Ale myslím, že kdyby pan (či paní), který si o sobě myslí, že je olgoj chorchoj, napsal za bolševika podobný článek, jak to za minulého režimu (tedy za první republiky) bylo všechno lepší, minimálně by byl vyhozen z práce, možná by se jeho děti nedostaly na školu, v 50. letech by asi dopadl ještě hůře (a článek by pochopitelně nikde nevyšel). Opravdu si myslíte, že míra svoboty je srovnatelná?

  • 10. 11. 2015 8:58

    * (neregistrovaný)

    "Zato obsahy pesticidů a zbytků syntetických hnojiv, s nimiž se na polích opravdu nešetřilo, byly v jídle asi dost vysoké."

    Jedna z prvních věcí po změně režimu bylo, že se výrazně změkčily normy na obsah škodlivin na úroveň EU. Například nejvyšší přípustný obsah DDT se zvýšil 10x (ale v USA ho mohou mít v potravinách i 50x více), podobně dusičnany - což je právě ta hlavní složka hnojiv. Takže zatímco dřive se hlídala voda a potraviny, dnes uzeniny, pokud má člověk odvahu je sníst, někdy i křupají mezi zuby jako sníh. To je právě když je hodně dusičnanů.

    A s tou svobodou slova, toho už si všimli i tehdejší disidenti. Říkají, že největší svoboda byla za minulého režimu, protože nejhorší co mohli člověku udělat bylo, že z redaktorského místa šel do kotelny. Kde měl klid a plat, ze kterého šlo žít. Dnes? STRACH. Dnes žádné "přinejhorším kotelna" už není. Vyhazov, několik málo majitelů tiskovin, takový člověk si už "ani neškrtne".
    Ostatně to že něco neznáš neznamená, že to neexistovalo. Nejznámější byl asi Mladý svět, kdo psal kritické články. A v odborné literatuře to bylo zcela obvyklé.

  • 16. 11. 2015 14:12

    Čvachta (neregistrovaný)

    Nejsem žádný komunista,a dokonce mě komunisti zavřeli.Jako každý jsem nadával na režim.Kam jste se to dostali od potravin až k disidentům.Pravda je ta,že starej Dinstbier psal v kotelně eseje pro Svobodnou Evropu a venku ho hlídali estébáci aby mu někdo neublížil.Na pankráci ,,trpěli,,disidenti opečováni Červeným křížem.My obyčejní muklové jsme jim nosili práci. A k těm potravinám.Pražská šunka,uheráček,kra­bí konzervy/deli­katesní/Žádné náhražky jak za protektorátu.Prav­da,trochu drašší o to víc to chutnalo.Když se člověk snažil výměným obchodem sehnal vše.Každá doba má svý a já byl tenkrát mlád a viděl jsem to jinou optikou.Věřte lidičky,že s tím hovno naděláte.Když tak běžte do politiky a tam vás ti supi stejně uklovou,když budete chtít udělat něco pro lidi.Dej bůh štěstí do prdele pěstí.

  • 10. 11. 2015 10:46

    Olgoj Chorchoj (neregistrovaný)

    „Měl jsem možnost se občas setkávat s výrobky ze Západu – ty byly ne o třídu, ale o několik tříd lepší než ty naše.“

    I já jsem tu možnost měl. A doufám, že srovnáváte výrobky ze Západu i dnes, jsou o několik tříd lepší než naše. Zřejmě to není dobou. :-) Máme dnes potraviny, které jsou horší, než ze Západu a horší než z doby před rokem 1989.

    Je zvláštní, jak lidé mají problém přiznat, že máme v prodejnách šmejdy. V rámci tunelové vidění máte problém přiznat, že v tom, že máme horší potraviny než na Západě jsme na tom hůře, než za Husáka. V rámci tunelového vidění je krásně vidět, jak jste schopen popřít realitu, jen když můžete říci, že minulá doba byla horší.

    eeeeeeeeeee

    „Zato obsahy pesticidů a zbytků syntetických hnojiv, s nimiž se na polích opravdu nešetřilo, byly v jídle asi dost vysoké.“

    A proto se po sametové revoluci musely výrazně změkčit normy na potraviny, jinak by se do nich Západ nevešel. Zřejmě máte kvalitní lysohlávky.

    eeeeeeeeee

    „Ostatně i v průměrném věku dožití jsme byli silně za vyspělejší částí světa, dnes se tento rozdíl o dost zmenšil.“

    Průměrný věk dožití ukazuje na dobu o desítky let zpátky. Tedy na vliv dlouhodobý. Tedy nikoli na dnešní dobu.

    eeeeeeeeeee

    „A ohledně možnosti vydání Hitlerovy knihy – jsou věci, které netoleruje žádná společnost, pokud má pud sebezáchovy.“

    Zvláštní, že ve většině evropských států byla vydána bez problémů. Pud sebezáchovy je v tom, že lidé mají možnost studovat historii bez cenzury. A tedy vidět, co bylo špatné.

    eeeeeeeeeeee

    „Ale myslím, že kdyby pan (či paní), který si o sobě myslí, že je olgoj chorchoj, napsal za bolševika podobný článek, jak to za minulého režimu (tedy za první republiky) bylo všechno lepší, minimálně by byl vyhozen z práce, možná by se jeho děti nedostaly na školu, v 50. letech by asi dopadl ještě hůře (a článek by pochopitelně nikde nevyšel). Opravdu si myslíte, že míra svoboty je srovnatelná?“

    Opravdu si myslíte, že dnes je svoboda? Opravdu si myslíte, že byste se dostal na školu či nebyl vyhozen z práce za politicky nevhodný názor? Zkusme třeba antisemitismus. Zkuste se chvíli hlásat a uvidíte sám, jak rychle skončíte v kariéře. Nebo zkuste říci, že Rómové způsobují velkou kriminalitu a zkuste si to hlásat ve vyšší funkci, najmě politické.

    Ne, dnešní nesvoboda není o nic menší, ne-li větší, než tehdy. Jen je skrytější. Stanete se bezdomovcem rup šup.

    eeeeeeeeeee

    Chápu dnešní tendenci idealizovat si současnou dobu a plivat na dobu před rokem 1989. Jenže král je nahý.

    Nechci zpět minulou dobu, ale potraviny byly tehdy lepší, čistější, kvalitnější. A nesvoboda nebyla menší, než dnes. S tím, že dnes se nesvoboda stále posouvá do horších a horších poloh.

    A dokud lidé budou pokrytecky popírat, jak to je – tím horší a horší se to stane.

  • 22. 11. 2015 21:07

    666 (neregistrovaný)

    Ty vo.e,
    tobe jeblo v palici, vzdyt pises same nesmysly a totalni demagogii !!!
    Skoda ze 50 leta ani doba minula uz nejsou, aby sis je zazil na vlastni kuzi !!!!
    Takovou slataninu uz jsem dlouho nevidel....uf a doufam ze uz ani neuvidim

  • 24. 11. 2015 7:39

    ass (neregistrovaný)

    Tak pokud mluvis o potravinach a ne o politice (to by jsi asi mel potiz s mozkem a necetl nadpis clanku).

    Tak si sroivnej gothaj co byl podle stare receprury s lidlu a pak ten z globusu, ucitis hodne velky rozdil a kdyz to das smazit na panvicku tak rozdil jeste vetsi.
    A ted ta krasa ynteligentu jako ten co psal clanek, je porad na streamu jidlo s.r.o. kde taky radobybijec (samozrejme bojoval az po revoluci, a predtim vesele spolupracoval se systemem), ma kecy jak v globusu delaji lepsi gothaj nez za komacu, protoze on to vi tam delal, ale jak vysvetli ten rozdil v neprospech lidlovsky puvodni receptura vs srackla globus? Nijak, preci on to vi a my lide co to videme sme chuji co tomu nerozumi, on je profik a jedine on muze srovnavat :D

    V kazde dobe byli lide jako jsi ty co nadavali na minule rezim a lezli do zadku soucasnemu, a verim, ze kdyby byla dalsi revoluce, budes prave ty patrit mezi lidi co prvni budou prevlikat kabaty, jooo, kryl a spol. to byli lide co se nehrbili, lide jako vy nam prave to co masaryk obnovil nici...

  • 10. 11. 2015 13:30

    ml (neregistrovaný)

    Mě z té doby utkvěla větička na obalech "aromatizováno-přibarveno" případně slovensky "prifarbeno". Neuvádělo se čím, ale nepochybně to byla nějaká éčka. Na druhou stranu, složení potravin bylo dané ČSN (PN, ON ...), případně GOST a tedy lehce dohledatelné. Takže třeba podle jedné takové normy GOST mohl nějaký salám obsahovat až 5% myšího masa (žertem by se dalo dodat, že dnešní salámy ani tolik masa neobsahují).
    Politiku nechme stranou, nepochybně napsat něco takového na veřejnost (a protlačit to cenzurou - nezapomeňte, že ne vše prošlo a cenzoři viděli i jinotaje, které v textu nebyly) by znamenalo asi velké problémy.
    Design obalů musí zaujmout i toho hipstra (probůh co to zas je). Je to asi jako panelák mezi secesními stavbami, nebo současná skleněná krychle mezi paneláky. Prostě dnes se obaly navrhují zcela jinak. Myslím, že tomu tak bude podobně i v jiných zemích. Kromě politiky je totiž důvodem i pokročilá technika - dříve kombinovaly (nejen) obaly několik sytých barev bez polotónů, dneska jsou prakticky všechny v plnobarevném provedení. Barvy rozjeté o několik milimetrů (tj. špatný soutisk) jsou také minulostí, respektive se to objeví jen velmi výjimečně. No a taky důvodem je to, že musí zákazníka donutit z tuctu výrobků vybrat právě ten daný. To dříve pochopitelně nebylo. Máslo bylo máslo, mléko bylo mléko a na výběr bylo maxomálně modré a červené. Kromě toho v dobách nedostatku, kdy je jisté, že se vše prodá, byla role obalů skutečně jiná než dnes.

  • 12. 11. 2015 14:33

    Ale, ale (neregistrovaný)

    "Zato obsahy pesticidů a zbytků syntetických hnojiv, s nimiž se na polích opravdu nešetřilo, byly v jídle asi dost vysoké."

    Toto je kardinální nesmysl! Právě že veškerá hnojiva byla tak drahá a západní nedostupná, že se s nimi velmi šetřilo.
    To co se dnes vydává za BIO supr čupr bylo před 40 lety zcela normální. Proto v úterý byly jogurty,ve čtvrtek pivo .. důvod nic dlouho nevydrželo pač expirace byla 24 hod. Dnes máte plný krám parádních obalů 3x větších než je potřeba , regály plné něčeho od nadnárodních firem. Reklamy Vás šrotují k obrazu svému.
    Co bylo to bylo. Každá doba má svoje. Lidi si vždy poradí a tak šedivé jak popisuje 12-letý účastník totality to nebylo. A ve dvanácti už vůbec ne. Asi divný dítě.

  • 10. 11. 2015 8:20

    * (neregistrovaný)

    "Na dobu před třemi desítkami let vzpomínám jako na období šedivé a bezútěšné, což platí zejména pro stravu a životní styl. Hnusné tepláky a vymrzlá tělocvična, to byla kultura péče o tělo. Jídlo? Pořád stejné výrobky, omezený výběr, podpultové zboží, nedostatek čehokoliv dobrého. Mezilidské vztahy? Podezřívání, strach se svobodně vyjádřit, tupé pohledy lidí oblečených ve stejném oblečení při ranním sprintu do továrny. Tak vnímám dobu předrevoluční já. Pamatuji si ji, bylo mi dvanáct a nedokázal jsem si představit, že někde existuje jiný svět, barevnější, chutnější a rozmanitější."

    Ať se propadnu do západního Německa, jestli to není pravda!

    Kam jsme se to dostali! Tady končí špatná novinařina, a začíná fraška.

  • 10. 11. 2015 8:47

    Jiří (neregistrovaný)

    Obávám se, že tady spíš začíná naprostá ztráta paměti některých diskutujících.

  • 10. 11. 2015 10:49

    Olgoj Chorchoj (neregistrovaný)

    Děkujeme za naprosto zbytečný příspěvek bez jakéhokoli věcného argumentu.

    Jestli takto funguje ČTU, tak už chápu, proč si s námi mobilní operátoři vytírají zadek, protože kromě emocí nejste schopen jakkoli vyjádřit myšlenku, jakkoli použít jakýkoli věcný argument.

  • 10. 11. 2015 14:16

    JH (neregistrovaný)

    Ale tak třeba byl autor ve dvanácti již sečtělý a zkušený... a vůbec uměl objektivně vyhodnotit situaci. Já bych mu to nebral. Nakonec, když sesmolil takovýhle "článek" (čti seznam dohadů a dojmů), tak asi musí být třída. Možná ale takhle znělo zadání.. kdo ví...

  • 10. 11. 2015 8:29

    Yarda (neregistrovaný)

    Dokonce prý kosínus fí dosahoval mnohdy až čtyř celých pěti. Nechápu, jak jsme to mohli přežít.

    Výňatek z klasika:
    "...Prožíváme-li delší dobu idylu, tvrdí doktor Vlach, přestaneme ji vnímat, a osud by nám prokázal neocenitelnou službu, kdyby nás popadl za límec a vyhodil dočasně na mráz. Pak bychom nevzpomínali na to, že kamna trochu kouřila, nýbrž na to, že hřála. A na to, že bylo konec konců v naší moci, aby jenom hřála..."

  • 10. 11. 2015 8:31

    * (neregistrovaný)

    Sajrajt? Většinou ano. S původní recepturou a kvalitou vstupních surovin má z toho "retrosajrajtu" společné jen máloco, redaktorskej.

    Obr. č.1
    Podobné, podobné, ošizené.
    Obr. č.2
    Stejné, ošizené, stejné, ošizené, ošizené
    Obr. č.3
    Podobné, podobné, ošizené, ošizené, ani pes by to nežral, ani pes by to nežral, ošizené.

  • 10. 11. 2015 9:37

    MM (neregistrovaný)

    ...za bolševika chutnala víc játrově a při pokojové teplotě při mazání lehce pouštěla omastek. Dnes má při pokojové teplotě takovou rosolovitou, třaslavou konzistenci a v té chuti je něco, co neumím pojmenovat... je to nahořklé, padá to na jazyk a ucpává chuťové pohárky. Retro obal na tom pochopitelně nezměnil nic. :P

    Víte, ona je veškerá rozmanitost úplně naprd, když prakticky veškeré výrobky v regálech vyrábějí tři zlodějské nadnárodní firmy. Co je mi platné, že mám na výběr deset různých druhů chleba a dvacet paštik, když z těch chlebů jsou k jídlu zase jenom dva, a z těch paštik se narozdíl od bolševických dob nedá jíst žádná?

    Co je mi platné, že mi rumové pralinky zabalí do původního obalu, když ty dnešní jsou z takové divné mazlavé čokolády a místo dvaceti dek jich je jen 140 gramů?

    Jídlo už není jídlo, jsou to makety.

  • 10. 11. 2015 10:38

    j (neregistrovaný)

    „Víte, ona je veškerá rozmanitost úplně naprd, když prakticky veškeré výrobky v regálech vyrábějí tři zlodějské nadnárodní firmy.“

    Tak to teda sorry, to je NAPROSTÁ A ČISTÁ LEŽ.

    Samozřejmě, pokud jste zdechlý a chodíte pořád dokola jen do nejbližšího supermarketu, může se vám to tak jevit. Tak jako jste za komančů neznal nic z okolního světa.
    Dneska máte nepřeberný výběr čehokoliv - jen mém blízkém okolí jsou čtyři soukromí řezníci, pět soukromých pekáren, tři soukromí zemědělci prodávající domácí mléko, soused pěstuje jablka a meruňky (vše bez chemie), nechávám si vozit ovčí výrobky ze slovenska. Dneska se dají koupit pralinky a vůbec čokoladá a sladkosti a jakých se nám dříve ani nezdálo, to jste mohl akorát slintat nad studentskou pečetí. A mohl bych takto pokračovat dlouho. Zkuste se někdy v pátek neožrat, vstát ráno a zajít si na trh, uvidíte toho daleko více. No a v neposlední řadě, zkusil jste někdy něco uvařit? Klobásky a paštiky a nakonec i ten chleba jsou jednoduchá jídla, když vám nechutnají ty kupované, proč si je neuděláte sám?

  • 10. 11. 2015 10:52

    Olgoj Chorchoj (neregistrovaný)

    Ale že se nám ten kapitalismus tak pěkně vybarvil, co?

    Abychom koupili alespoň tu kvalitu co před rokem 1989, tak se musíme 5 × tolik snažit, a ideálně si to uvařit sami.

    To je tedy výsledek. Namísto kroků vpřed …

  • 10. 11. 2015 13:18

    Kybernet (neregistrovaný)

    Pokud ocekavate, ze se budete mit dobre jenom proto, ze za vas "nekdo" vsechno zaridi, tak vam bude dobre asi fakt jenom v tom socialismu.

    Ja stejne jako ostatni aspon trochu aktivni nebo samotatni lide v mem okoli bychom tu odpornou dobu nikdy zpatky nechteli.

  • 10. 11. 2015 13:31

    ala (neregistrovaný)

    Jste takový vstřícný, na Vás je hned poznat, teda na té Vaší diskusi, jak k sobě mají v té dnešní době lidé blíž, jak jsou tolerantní, ohleduplní, taktní ..........zajímalo by mne, kolik je Vám let?

  • 16. 11. 2015 8:11

    l0l (neregistrovaný)

    jak jste prisel na to, ze by mel byt clovek tolerantni, ohleduplny a taktni naprosto ke vsem? co je toto za hloupost?

  • 16. 11. 2015 8:07

    l0l (neregistrovaný)

    za bolsevika jste si mohl kvalitni jidlo koupit akorat tak v essu a tuzexu. v samosce byly po 10 rano prazdny regaly z uzenin max turistak a cesky salam, maso veskery zadny, plastova bedna se sackama s mlikem smrdela a byla kolem louze. jo panecku to byla kultura.

    o konzervach vubec nemluve. otec delal v bzenci v konzervarne a doma byl prisny zakaz kupovat cokoliv v konzerve z obchodu! pastiky, luncheonmeaty, klobasy, sunku - vsechno jsme delali doma.

  • 10. 11. 2015 21:07

    MM (neregistrovaný)

    Však já to taky tak dělám, jenom se u toho hrozně naběhám. Když chci takovou zeleninu, pro kterou jsem dřív chodil na roh, musím jet tramvají do Holešovické tržnice; když chci čerstvou rybu, musím až do Vysočan do rybárny; když chci játra nebo jiné "úzkoprofilové" vnitřnosti, musím jet k řezníkovi do Karlína, protože všichni ostatní, ke kterým to mám blíž, je vedou pouze nárazově čas od času. Když chci telecí... tak nevím, protože od té doby, co zavřeli Pavlisovo řeznictví na Floře, se mi jiného stabilního dodavatele telat najít nepovedlo. V běžné docházkové vzdálenosti nemám jediný obchod, kam by se dalo jít smysluplně nakoupit; je tu jen Billa, Albert, Kaufland a osm až deset Vietnamců, kteří přeprodávají ten Kaufland. A to je, prosím, Praha. Jak to asi musí výpadat na maloměstě?

    Co se týče sortimentu cukrovinek za bolševika, buď máte selektivní paměť, nebo jste měli líného vedoucího v konzumu. Nabídka českých a slovenských produktů byla prakticky totožná, jen byly všechny zhruba o třetinu až polovinu větší. ;) Belgické nugáty a podobné obmyslnosti ze Západu se sem pochopitelně nevozily, jelikož to bylo za valuty - ale dneska se to sem taky nevozí, protože pro východoevropský trh se to mastí v Polsku z palmového oleje a kakaových šlupek. Když to chcete normální, neokradený, stejně si je musíte z toho Skopčákova přivézt osobně.

  • 11. 11. 2015 7:57

    Pavel (neregistrovaný)

    No, nevím, jestli to je selektivní pamětí, ale já pamatuju obchody Ovoce-Zelenina, které smrděly shnilotinou ještě o ulici vedle. Koupit mrkev, která by se nemusela vykrájet, byl zázrak. Pro něco podobného jezdíte do Holešovic?

    Čerstvá ryba se dala koupit kde? Já pamatuji jen obchody Maso Drůbež Zvěřina, kde měli jen velké mrazící pulty. A prodávali tam filé z tresky a někdy mražené makrely, to byl celý rybí sortiment. Jediná čerstvá ryba byl kapr na Vánoce, jinak se ryby nebo drůbež jiné než mražené koupit nedaly.

    Vnitřnosti koupím v každém supermarketu a i u toho řezníka na rohu. A když chci něco speciálního (třeba brzlík), stačí si to u něj objednat. To samé platí pro telecí.

    Co se týče cukrovinek, tak právě bolševik vymyslel něco, čemu říkal nugát (přesný název jsem zapomněl) ale byl to je ztužený tuk ochucený stopami kakaa a ořechů, a dělal z toho tabulky podobné čokoládě. A možná už jste selektivně zapomněl na polevy nanuků, které byly z divné šedivé hmoty, která se ani nesnažila tvářit, že má něco společného s čokoládou. Prý se to dělalo z kostní moučky

  • 11. 11. 2015 11:53

    Šárí (neregistrovaný)

    Já myslím, že ty polevy u nanuků tenkrát byly skutečně z kakaa. Ale z mizerného kakaa, zpracovaného také mizerně. Socičokolády byly většinou taky takové. Další rány často nanuky utrpěly skladováním.
    Soci nugát mi jako malé chutnal. Ale když si zpětně vzpomenu a porovnám se skutečně kvalitním nugátem, který kupuju občas dnes, tak je mi jasné, že to žádný výkřik kvality a chuti nebyl-jen já jsem byla malá, milovala sladkosti a nic jiného než ty soci skoro neznala.

    Soci rybárna v krajském městě měla tu a tam čerstvé ryby. Byla tam vana na kapry, kam jsem jako hodně malá chodila koukat na rybičky-většinou ale byla vana k mému zklamání prázdná. Spousta poloprázdných regálů, lehce nakadeřených nějakou tou rybí konzervou. A jednou dvakrát týdně uzené makrely, které tedy byly fakt dobré, ale musel mít člověk kliku a natrefit je ve správnou chvíli.

    Obchod se zeleninou-špinavé vážené brambory, které leckdy ani nebyly, tu a tam i balené brambory, ale vzácně. Nějaká ta nevzhledná petržel, celer, mrkev, citron, podezřelé pomeranče. A pak většinou jen sklenice kompotů, kyselého zelí, nějaké ovocné víno a Vitacit. Mandarinky a banány pouze v prosinci a s frontou. Že existuje kiwi nebo mango, to jsem se dozvěděla až po revoluci.

    Mám ale dojem, že např. uzeniny byly docela kvalitní. A dorty v cukrárnách chutné a z pravé šlehačky a másla. Paštiky mi taktéž připadaly dobré, daleko lepší než dnes. Tehdejší kuře by taky nejspíš chutnalo daleko líp než to dnešní, které se skládá většinou jen z hypertrofovaných prsou chuti papírové lepenky.

  • 11. 11. 2015 12:05

    * (neregistrovaný)

    Kivi se objevilo někdy kolem roku 1987. A bylo běžně k mání. Zpočátku tedy ne, bylo to něco nového, ale později to už leželo na krámě běžně. (On to tedy žádný zázrak není, zvláště když je to podtržené, aby vydrželo dopravu.)
    Mango skutečně k mání nebylo, ale dalo se ochutnat jako součást ovcocných pohárů, například v Praze ve Vodičkově.
    No, kdo dnes kupuje mango? Opět problém s podtržením. Ale někdy bych ho chtěl ochutnat. Prý je to výborné ovoce, když se ovšem sklidí zralé. Což u nás k sehnání není dodneška.

    Ona výhoda banánů je v tom, a proto jsou tak oblíbené, že dobře snáší podržení a dozrává i v kontejnerech.

  • 11. 11. 2015 12:51

    Pavel (neregistrovaný)

    Kiwi bylo běžně k mání, protože za cenu 8,- Kčs za kus si to kupoval jen málokdo (pro srovnání, to byla cena slušného obědu v restauraci i s pivem).

    Mango si můžete koupit, všude prodávají "Ready to eat", je opravdu zralé, ale stojí tak 60 Kč za kus.

  • 11. 11. 2015 13:23

    * (neregistrovaný)

    Pokud si vzpomínám, tak to bylo 5 Kčs. 8 byla obvyklá cena až kolem 1991, potom to šlo dolů. A drahé to relativně bylo.
    A naopak oběd, tedy hlavní jídlo kolem 10 Kčs, polévka kolem 2 Kč, pivo 11° 3 Kčs. Ať počítám, jak počítám, není to dohromady ani 8, ani 5.

    "Mango si můžete koupit, všude prodávají "Ready to eat", je opravdu zralé, ale stojí tak 60 Kč za kus."
    No vidíš. A soudruzi na to u kiwi přišli o skoro 30 let dříve. Kterak něco mít i nemít.
    Jó, to říkají o každém ovoci, že je zralé.... Těžko bys našel takové, které je oficiálně nezralé.

    ""Ready to eat" Česky to je KD dávka, kádéčko. Američani to nazývají MRE. Jídlo je zabaleno v gumovitě plastovém sáčku béžové barvy z nepropustného materiálu.
    Je součástí toho ""Ready to eat" manga i chemické ohřátí?

  • 11. 11. 2015 13:32

    * (neregistrovaný)

    PPS: dříve to stálo jako 2 lahvová piva, dnes jako jedno lahvové pivo. Takže až tak dramaticky odlišná ta cena nebyla.

  • 11. 11. 2015 13:29

    * (neregistrovaný)

    Zcela běžně i na vesnici, či malém městě v Jednotě. Ale třeba se to kiwi Plzni, i když netuším jak, vyhýbalo.
    Jak píše kolega, ta cena byla docela vysoká, k tomu nic moc chuť, takže to po počátečním nadšení z novinky, brzo leželo na pultech. Úplně jak dnes.

  • 10. 11. 2015 9:56

    Ivan (neregistrovaný)

    Retropotraviny připomínají lidem časy, kdy určité potraviny byly ještě v pořádku.
    Například v párcích bylo místo sóji maso, v jogurtu bylo místo škrobu mléko a smetana, v sušenkách byla místo cukru chuť, v jisté lepší čokoládě místo rostlinného tuku kakaové máslo. Každý pamětník do jednoho to potvrdí.

    Stačí připomenout nedávnou kauzu piškoty Opavia ...

  • 10. 11. 2015 10:41

    Yarda (neregistrovaný)

    Třeba kdo si pamatuje uzeniny z masokombinátu v Úvalech - velebnosti, to byl hnus, tehdy jsem se odnaučil jíst párky, to bych snad dal přednost těm dnešním, vegetariánským. Doslechl jsem se, že tehdy se ta kvalita řešila i na stranických schůzích, soudruzi prý ujišťovali, že tu kritiku postoupí výš, když jednou na nějakou schůzi přišel někdo z vedení masokombinátu a z publika se ho někdo ptal, jak reagují na kritiku tak ten masokombinanťák se podivil, že o žádné kritice neví.

  • 10. 11. 2015 11:47

    thr

    Asi tak, ono těch šmejdů bylo až dost, blbé bylo ovšem to, že tehdy prostě nebyla mnohdy alternativa. Zrovna s párky plně souhlasím, ty mi taky za "bolševika" nikdy moc nechutnaly, dnes jsem schopen najít lepší. Vcelku přijatelné tehdy byly salámy (pokud byly zrovna na krámě), ovšem dnes také není žádný problém sehnat plně vyhovující, žádné velké shánění či nákup za přehnané ceny nutné není, stačí se vyhýbat nejvýraznějším úletům privátních značek.
    S masem to před rokem 1989 už bylo horší, tam zásobování vázlo velmi často a běžně se nakupovaly věci podle toho, "co bylo", ne podle toho, co by člověk chtěl. V tomto ohledu je dnes výběr někde úplně jinde a kvalita také horší není.
    Dobré byly tehdy špekáčky, dneska už jsou dobré zase snadno dostupné, ale tady zrovna byl z více důvodů (viz i poznámka dále) po jisté dobu výkyv kvality dolů opravdu hodně velký (z masných výrobků možná vůbec největší).

    Jinak malá poznámka k "sójovým párkům" - tohle zrovna úplně typický příklad náhražek není. Ona se totiž po roce 1989 vyrojila (a nebylo to jen u nás) poměrně šílená móda sójového masa a vůbec sóji ve všech možných podobách, čemuž tehdy propadlo i hodně odborníků na zdravou výživu, kteří na to přísahali. V tomto případě výrobci uzenin spíš následovali trend vzniklý jinde, čímž si ve výsledku hodně ublížili, protože třeba "špekáčky" se sójou se dostaly až do bodu totální nepoživatelnosti.
    Naštěstí tato móda po pár letech opadla sama od sebe a dnes se sójou setkáváme v řekněme přiměřeném rozsahu, to zblbnutí po roce 1989 byl ale fakt úlet.

  • 12. 11. 2015 21:18

    Mirek_ (neregistrovaný)

    S těmi uzeninami to dnes tak růžové není. Ne, že bych chtěl měnit, ale třeba lovecký, ostravské klobásy, nebo debrecínka které by se aspoň přibližovaly těm původním, se mi ještě koupit nepodařilo. Možná s detektivním úsilím mimo supermarkety by se to někde našlo, ale já už to víceméně vzdal a kupuju, co vím, že je přijatelné. Je pravda, že tehdy na to zas člověk moc neměl.

  • 16. 11. 2015 8:24

    l0l (neregistrovaný)

    tak sice debrecinky nejim, ale ostravska klobasa je u nas doma zastoupena trefilovou masopustni klobasou a lovecak nebo uherak z bifarmy sasov je naprosto luxusni.
    ovsem neseznete je za 30kc/kg v akci.

  • 16. 11. 2015 8:19

    l0l (neregistrovaný)

    chcete rict, ze dnes v parcich neni maso, v jogurtu mleko,a smetana, v susenkach chut? muzete napsat kde bydlite, ze bych se tam prijel podivat, ale spise vam neverim a myslim si, ze lzete.
    i na nasi vesnici o 8 tisicich lidech maji parky s masem, jogurty se smetanou a dobre susenky, dokonce i kvaskovy chleba. pro vas to bude jiste jako scifi, podle toho co pisete, ale dokonce to maji ve vice kramech, muzete si vybrat zda si to koupite v supermarketu nebu zajdete vedle do malyho kramku..

  • 10. 11. 2015 10:13

    Enigman (neregistrovaný)

    No autor prohlašuje jako mu bylo 12 a vše si dobře pamatuje ... No to si toho moc nepamatuje. Člověk to má takové, jaké si to udělá ...Já chodil do svazarmu a užíval si první počítače ... Modelaření, fotbálek a táboření ... Jestli autor seděl doma na zadku tak věřím, že mu to přišlo šedivé .... :-)))

  • 10. 11. 2015 21:26

    Tomáš Marný

    Asi tak... Tábory a víkendy na turistické základně domu pionýrů... Dneska je z té turistické základny soukromý rekreační objekt, protože ublíženej bolševickej kripl, instalovaný po kašpárkové revoluci do funkce ředitele odboru školství prohlásil, že za nájem se platí moc peněz... Ano, přemýšlet o tom, jak na ten nájem vydělat třeba školami v přírodě, to je na bolševika vyhozeného v 70. roce z rodné strany moc náročně... Tak holt děti místo ježdění na Šumavu bloumají po sídlišti a ukopávají autům zrcátka.

  • 11. 11. 2015 22:44

    Jirka1 (neregistrovaný)

    Užíval si první počítače. A jaké? Ty pokoutně dovezené za nekřesťanské peníze? Nebo "úžasné" IQ151 a PMD85? Případně Didaktik, kdy se u nás povedlo okopírovat ZX Spectrum 5 let po jeho uvedení, v době, kdy už svět směřoval k PC. Ano, zábava to byla i tak hezká, ale to zaostávání se nedalo nevidět.

  • 18. 11. 2015 19:34

    tehdejší atarista (neregistrovaný)

    ZX Spectrum, Atari, Commodore... Kdo chtěl, měl. V televizi běžely např. kurzy programování i se zvukovým kódem programu místo titulků (dal se nahrát na kazetový magnetofon a pak zavést do počítače) atd.

    Běžný byl např. dovoz počítačů z Polska.

  • 10. 11. 2015 10:27

    Alfkhoiuhoiuh (neregistrovaný)

    ty retro výrobky nejsou stejné chemikálie jako ty dnešní, chutnají lépe, třeba bomba byla gulášová polévka. Bez smradu, hustá, no jak ja koleji kdysi.

  • 10. 11. 2015 11:54

    thr

    Ono to bylo docela poctivě popsané v nějakém článku tuším na iDnes...
    Něco je fakt retro plně, třeba u salámů se šlo na původní recepturu se vším všudy. Něco je mírná modifikace a u něčeho se dokonce prý původní receptura kvůli změnám předpisů ani dělat nedá, tuším to padlo u termixu, pak se měnil jen obal.

    Jinak co se týče mléka v sáčcích, tak to Lídl bere na Slovensku, kde nějaké mlékárně zbyla technologie, ale tam jde o návrat "jen" velmi těsně před rok 1989, kdy se začaly objevovat stejné pytlíky jako nyní v Lídlu, tedy PET s černým vnitřkem. Dominovaly ale ty poloprůhledné z PVC, které by dnešním normám nevyhověly a byl to pěkný humus :-(
    Nicméně mohu potvrdit, že ty "černé" se opravdu objevily již před rokem 1989 a v tomto ohledu to tedy retro je doopravdy.

  • 10. 11. 2015 13:43

    ml (neregistrovaný)

    Já jsem tuto možnost měl. Je to asi dva roky, co sousedi vyklízeli špajz a věnovaly nám asi pět pudinků. Tyto pudinky byly s datem výroby nebo spotřeby v rozmezí 1987-90. Kupodivu jim nic nebylo.
    Jako malí jsme měli pudink rádi, později nám přestal chutnat. Prostě člověku se vyvíjejí chutě. Proto jsem byl docela skeptický, ale proč to neochutnat, když už se to povedlo uvařit. Moje překvapení s první lžičkou bylo veliké. Pudink totiž chutnal tak, jak jsme byli jako malí zvyklí a tedy to nejsou moje chuťové buňky, ale nabízené produkty, co se změnilo (zajímalo by mě jak by dopadnul pribiňáček, lipánek, ovocné želé a další výrobky, které mi taky přestaly po revoluci chutnat).

    Bohužel retroedice nabízí pouze starý obal pro současné výrobky. Chuť tedy bude nepochybně stejná jako dnes. Pochybuju, že by nadnárodní koncerny pro tento účel měnily technologické postupy.
    A řekněme si to na rovinu, kdo by dnes kupoval jogurt s trvanlivostí dva dny nebo mléko, které se musí spotřebovat skoro hned. Nakupování dnes právě následkem nabídky trvanlivých potravin probíhá úplně jiným systémem.

  • 10. 11. 2015 13:59

    * (neregistrovaný)

    Tak zrovna u pudingu, pokud není skladován ve vlhku, nebo nadměrné teplotě, není důvod aby se s ním něco stalo.
    Podobně o u starých konzerv. Bohužel ale, jen u těch starých. Nedávno v Německu snědli konzervu z druhé světové války, chuťově i labolatorními rozbory v pořádku. V Anglii dokonce snad ještě starší, pocházející snad z roku 1905. Problém jsou novější konzervy, kde se šetří. Dříve byly konzervy z hlubokotažného pocínovaného plechu (potravinářská pájka, Sn90Pb10). Dnes jsou konzervy s tenoučkou vrstvou pájky, a dohání se to lakem. Je levnější. Jenže ten vnitřek se tím za čas doslova prožere.

    "A řekněme si to na rovinu, kdo by dnes kupoval jogurt s trvanlivostí dva dny nebo mléko, které se musí spotřebovat skoro hned."
    Dříve takový jogurt vydržel cca týden, a to odpovídá i tomu, co vydrží jogurt bez chemie dnes, z malých mlékáren. Kdo? Stále více lidí, dost se to v posledních několika málo letech rozmáhá.

  • 11. 11. 2015 22:48

    Jirka1 (neregistrovaný)

    Jogurt týden nevydržel ani náhodou, maximálně do druhého dne. Často byl díky mizernému skladování "načlý" už v krámě.

  • 14. 11. 2015 11:10

    Retromanka (neregistrovaný)

    Bože,no to je hrůza,jogurt ani týden nevydržel? A nenapadlo vás třeba,že to je proto,že nebyl "dotován" všelijakými hnusnými chemikáliemi,aby vydržel co nejdéle,jako se to dělá dneska? To byla známka čerstvosti. Stejně jako paní tady zmiňuje kyselost. Inu pokud člověk chce být zdravý,musí obětovat i něco ze svých chutí. Ano dneska je všechno (skoro) lahodnější,chuťově výraznější,chipsy křupavější..ale napadlo vás proč? Je to právě o tom marketingu. Aby se prodalo co nejvíc,chemické laboratoře budou chrlit megatuny různých přípravků na "zlepšení" chuti. Když chutná,víc se prodává. No jo,my jsem kdysi ochudili omladinu o hamburgry,pizzy a jiné výdobytky kapitalismu :-)) A chudáčci strádali:-) Nebylo tolik nemocí,i nezdravé jídlo bylo zdravější,než dnešní bio. Pořád se nadává na komunismus,ale dnes tolik let po revoluci,co se změnilo? Markety přetékají žrádlem,které se za chvíli směle vyrovná umělé hmotě. Kdo by si někdy pomyslel,že výroba takzvaného křehčeného masa bude státem posvěcena. Že se bude ovoce pumpovat vodou a i zelenina ošetřena způsobem,že vám kus zapomenutého rajčete vzadu v lednici, bude po půl roce vyhlížet naprosto stejně jako při koupi. Navíc skoro vše naprosto bez chuti. To se mám jako poserýnkat,že si můžu koupit jahody a třešně v zimním měsíci? No a co,že byly banány a mandarinky jen na vánoce? Měli jsme se aspoň na co těšit a našeho ovoce jsme sami měli dost. A že někde smrděla shnilá zelenina a brambory se skoro nedaly koupit v sáčku? Kolikrát se mi dnes stalo v obchodě,že jsem sáhla mezi zeleninu a nabrala shnilotinu mezi prsty. Nikdy dřív jsem nezažila, aby se prodávali okrájené kusy zeleniny,jen aby ještě něco na tom trhli ! Brambory nekupuju v sáčku,radši vybírám pohmatem a můžu si vybrat každý kousek. Že bylo málo masa a nedalo se z čeho vařit? Ano pravda,bylo období,že masna zela prázdnotou. Ale vařit bylo vždycky z čeho. Kde jste to proboha žili,kdo si stěžujete? Byli jsme celkem soběstační a dovoz za devizy byl nadstandart. Pořád máte pocit,že musíte žít v luxusu a nejlépe se to dokáže tím,že se budete věnovat lukulským hodům. Pokud si myslíte,že se dneska potraviny jsou daleko lepší,neberu vám to,ale uvědomte si,že je to hlavně o dotované chuti ale ne o kvalitě. Mám třeba ráda pizzu,občas si dám "čínu" , ochutnám něco nového,ale přesto se ráda vracím ke klasice jako je knedlo,vepřo,šves­tkové knedlíky,svíč­ková,guláš a podobně. Snažím se jíst více zeleniny.Tady je na místě používat trochu víc rozumu . Kdo na to máte,kupujte si kvalitnější potraviny co hrdlo ráčí. Ale přesto,že jsou třeba potraviny označené jako bio,nemusíte věřit hned všemu. Dobytek bývá nacpán antibiotiky a hormony,myslíte si,že zrovna dneska koupíte "nezávadné"? Věř a víra tvá tě uzdravila...jóóó,s nostalgií vzpomínám na MÁSLO. Jak vonělo a sobotní či nedělní ráno,když se mazalo na KŘUPAVÉ rohlíky,či housky. Nebo malé banketky,ty byly vůbec jedinečné. Pamatuji chléb,který se nedrobil, nesmrděl kvasnicemi,ani nebyl kyselý. Pečivo nebylo gumové a ani předpékané. Byly vynikající dalamánky. Bývalo občas i jiné pečivo,i sladké, ale ono toho nebylo více potřeba.Dnes loupáky nechutnají jako tehdy a navíc bývá na nich žluklý mák.Koblihy-škoda mluvit,kolikrát ani tu trochu marmelády nenajdeš. Ano,občas se našla nějaká "prasárna" v jídle.A taky se o tom lhalo,ale dnes se zcela oficiálně lže a okrádá ve všem.Myslíte si,když jdete na trh a kupujete od farmáře čerstvou zeleninu,že je čerstvá a od farmáře? :-) Až pujdete někdy třeba do Kauflandu a uvidíte člověka s vrchovatým vozíkem s mrkví a petrželí,zamyslete se nad tím,jestli bude vařit svíčkovou pro celý regiment :-) Tak se taky totiž dá dost dobře vydělat. A pak to prodává jako bio z vlastní zahrady. Takže shrnu to: je to jen a jen o lidech. Jak jsou schopní daleko dojít, aby vydělali prachy a další co jsou schopni uvěřit všemu,nebo o těch co používají vlastní mozek a nenechají si vše nabulíkovat a umí myslet na důsledky.A mimochodem..mě tepláky nevadily,protože jsme pořád lezli po stromech a běhali po lesích. Až do svých patnácti. A o nic jsme nepřišli :-) Jooo,tenkrát jsme nepletli do žrádla žádnou politiku. A stačilo docela málo a světe sboř se,řízky se nesmažily ve friťáku,ale hezky na pánvi a na sádle:-) No jo,byli jsme hodně prý ochuzení,proto dneska asi spousta lidí vše dohání a je tady obézních víc,než štíhlých co :-))

  • 15. 11. 2015 14:47

    tutti (neregistrovaný)

    Pravda pravdoucí. Dnes lidem asi všechno tak chutná, že kvalitu vytěsnili kvantitou a musí se přecpat, protože ty náhražky je prostě nenasytí.
    Nejvíc mě štve, že díky těmhle všem ošizeným potravinám, které jsou nabízeny všude, a na obalech je seznam složek dlouhý jak nohavice, je ta obyčejná a jednoduchá potravina označená BIO a je drahá jak čert.

  • 10. 11. 2015 13:57

    tsd (neregistrovaný)

    Vzpomínáte na Amaru alias žabí hněv?
    Jsem rád, že už se to dnes nedá sehnat a že nikdo nemá ani tu odvahu to nabídnout jako retro.
    Opravdu hnus.
    tsd

  • 10. 11. 2015 14:50

    Naďa (neregistrovaný)

    Za komunistů jsme se ještě stihla vdát a mít vlastní domácnost, tak mě nikdo nemůže podezřívat, že si nemůžu nic pamatovat.
    Některé potraviny byly daleko lepší, jiné horší. Hlavně nebyly (třeba roštěná, svíčková, panenka - ty jsem začala vídat až po revoluci, dřív jen pod pultem pro známé...).
    Lepší byly třeba dorty, krémy se dělaly ze šlehačky a másla. Dělalo se odhadem tak 20 druhů podle centrální receptury, takže v kterékoliv cukrárně od Aše po Čiernou pri Čope to chutnalo stejně. Vždy měli pohromadě tak 7-10 možností. Laskonky byly z lískových oříšků a másla, ty mi chybějí nejvíc.
    Na druhou stranu sice tam bylo míň chemie, ale dodnes mám trauma z toho, jak nám rodiče nutili kakao ze zkyslého mléka, protože ho koupili den předtím a v samoobsluze se válelo celý den při pokojové teplotě.
    Taky jsem jako malá holka tátovi chodila kupovat pivo (tenkrát se to tak nebralo) a pamatuju se, jak jsem musela v létě otáčet lahve dnem vzhůru, která už se kazí a zakaluje. Někdy byla fuška najít dvě dobrá piva z hromady bas. Jogurty byly hrozně kyselé, tak divoce. Všechno se kazilo před očima. To byla daň za absenci chemie...

  • 10. 11. 2015 15:36

    * (neregistrovaný)

    "Taky jsem jako malá holka tátovi chodila kupovat pivo (tenkrát se to tak nebralo) a pamatuju se, jak jsem musela v létě otáčet lahve dnem vzhůru, která už se kazí a zakaluje."

    No vidíš, a po letech to je zase velká móda. Dokonce ho zakalují i uměle, a ne kvasinkami, ale umělým zákalem z jablek:
    ¨
    http://www.gastrotrend.cz/7-rubriky-clanky/4-pivo/3002-nefiltrovane-pivo--umele-zakalene-a-cezene-filtrem.html

  • 11. 11. 2015 10:48

    * (neregistrovaný)

    Jo, a hnědý flašky byly lepší než zelený. Ach jo.

    Nikdo nevyzkoušel, ale všichni věděli, že. A když věděli, tak proč zkoušet, že.

  • 15. 11. 2015 22:53

    Naďa (neregistrovaný)

    Vy si tady oba pletete nefiltrované (může mít zákal) a nepasterované pivo. Věřte, že tehdejší pivo, v kterém se u dna cosi vznášelo, rozhodně nebylo vhodné k pití.
    Zrovna tak jako byl na vyhození dort, co si ho člověk přinesl domů z cukrárny a zjistil, že krém je zkyslý.
    Všechno má svá pro a proti. Dnes si může člověk vybrat.

  • 16. 11. 2015 8:12

    * (neregistrovaný)

    Nevíš, neznáš, a tak plácneš "Vy si tady oba pletete".... Mnohá tehdejší piva byla nefiltrovaná, resp jen nahrubo filtrovaná. I NEPASTEROVANÉ PIVO MÁ TRVANLIVOST NĚKOLIK TÝDNŮ. Běžně se distibuuje po celé Evropě, jen mimo Evropu to už chce pasterovat. A to hovořím o pivech plzeňského typu, speciály typu Imperial Ale přežívaly i cesty lodí Anglie - Indie nepasterované.

    Ona je to v podstatě sranda. Propaganda mele, jak nic nebylo, a zároveň mele že bylo zkažené...
    Mimochodem, aby bylo pivo špatné, tak to se mi stalo pouze u Opata (Broumov), někdy kolem roku 2000, a to nebylo zkažené, ale byl v něm louh od mytí.

  • 10. 11. 2015 18:49

    thr

    Ano, jenže zrovna u té šlehačky si moc dobře vybavuji období, kdy před rokem 1989 prostě nebyla... Takže sice teoreticky šlo leccos, ale realita bývala jiná.
    Dnes když si chci udělat dobrou šlehačku, tak prostě dojdu kdykoli do obchodu a tu surovinu mít budu. Že si někdo koupí radši ve spreji náhražku z rostlinného tuku je čistě jeho problém, koupit si věci na přípravu opravdu dobré zkátka a dobře jde. Před rokem 1989 jste ale klidně pár měsíců neměla prakticky šanci se k šlehačce v maloobchodě dostat...

  • 11. 11. 2015 8:06

    Pavel (neregistrovaný)

    Šlehačku moje mám dělala podle (pra)babiččina receptu z války z másla a mléka (máslo se rozmixovalo v mléce, nechalo se nějakou dobu odstát v lednici, a pak to šlo šlehat, podrobnosti si nepamatuji), protože koupit šlehačku na šlehání prostě nešlo. Zázrak bylo, když se podařila koupit smetana do omáčky.

  • 11. 11. 2015 8:47

    * (neregistrovaný)

    V 50-tých letech? V 80-tých letech nebyla pokaždé na krámě, ale sehnat ji nebyl žádný "zázrak". Běžné bylo, to si vybavuji dobře, "kup smetanu na vaření, sladkou, ne zakysalou, kdyby nebyla, tak šlehačku" A málokdy člověk nepřinesl nic. Tedy pokud nešel půl hodiny před zavíračkou. Podobně, když byly narozeniny, šlehačka byla vždy. Byť člověk někdy musel oběhnout dva, i tři krámy, a radši na to pamatovat den předem.

    To jsou právě ty pověsti, odvozující se od mimořádných událostí. Mléčné výrobky byly těžko k sehnání několik týdnů v roce 1981, když se to lifrovalo do Polska, kde byl vyjímečný stav, aby tamní obyvatelstvo uplatili, uklidnili. Stejně tak ty pověsti o nedostatku toaletního papíru. Ten byl špatně k sehnání asi čtvrt roku někdy kolem roku 1985, když vyhořela fabrika na Slovensku. Potom se objevily nějaké z Bulharska a podobné kuriozity.

  • 18. 11. 2015 19:56

    tehdejší atarista (neregistrovaný)

    "...pár měsíců neměla prakticky šanci se k šlehačce v maloobchodě dostat"

    Je neuvěřitelné, jak lidé nedokážou odhlédnout od své omezené místní zkušenosti a zobecňují své výjimečné zážitky na celou dobu, celý stát a režim.

    Šlehačka (snad kromě doby těsně po válce) rozhodně nebyla nedostatkovým zbožím. Bylo to to nejběžnější a nejobyčejnější zboží ve všech obchodech, které jsem kdy navštívil.

    Je samozřejmě možné, že v zapadlém obchodě kdesi kdysi neschopný vedoucí obchodu neobjednával šlehačku, protože o ni v minulosti nebyl zájem nebo mu nezáleželo na spokojenosti zákazníků, je také možné, že někdo nedostal šlehačku těsně před zavírací dobou, ale dělat z toho trend a obecnou pravdu... Podobných nesmyslů je v této diskusi nespočet.

  • 10. 11. 2015 15:13

    Mary (neregistrovaný)

    Každý má jiný věk a jiné vzpomínky. Byla by troufalost někomu vymlouvat to, co si dobře pamatuje. Jinak prožíval totalitu okresní tajemník strany, jinak rodina, z níž někdo utekl na Západ...vzpomínky a zkušenosti jsou nepřenosné, tak už se nerozčilujte.

  • 11. 11. 2015 17:47

    Carosone (neregistrovaný)

    Z Vitalie se stává politikum bez jakékoliv odbornosti a serioznosti, o čemž svědčí další článek nevzdělaného neumětela, který se snaží před smutným výročím 17.listopadu ještě rychle proškolit čtenáře. Blahoslaveni, chudí duchem...

  • 11. 11. 2015 18:01

    tsd (neregistrovaný)

    Z Vitalie se stává politikum bez jakékoliv odbornosti a serioznosti......

    Naprostý souhlas, dávají zde často prostor levné "tvůrčí" síle, která stačí tak na bulvární článek. Občas se vyskytnou výjimky, ale jsou čím dál vzácnější.
    tsd

  • 17. 11. 2015 8:08

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    kontroly byly formální, popřípadě strana rozhodla, že zákony v daném případě neplatí, protože by se nesplnil plán. Bylo docela běžné, že do paštik se přidávalo zkažené maso a další náhražky, protože to nezkažené ukradli zaměstnanci.

    Však v té době platilo, kdo nekrade, okrádá rodinu. A to doslova. A mělo to svou logiku a reálný základ daný pokřivením trhu.

  • 18. 11. 2015 22:10

    irs (neregistrovaný)

    Jestli chodil ve dvanácti ve vytahaných teplákách do fabriky, tak to žil asi v nějakým jiným režimu, než my ostatní:DDD

  • 19. 11. 2015 15:42

    Petr (neregistrovaný)

    Pamatuji se na tu dobu velice dobře. Vzpomínám si například na konzervu vepřového ve vlastní šťávě. Dříve v ní skutečně bylo maso a dala se jíst i studená. Dneska je tam více méně jenom tuk a jakási hmota, která s masem nemá vůbec nic společného.Nedá se to jíst ani teplé.
    Nebo jogurty, ty byly dříve mnohem lepší, podobné těm, co jsem měl nedávno v Rakousku. Ovoce se dneska prodává vesměs ještě zelené, nedozrálé. Také dnes kupujeme často zajíce v pytli, koupíme si maso ve vakuované vaničce a teprve až doma zjistíme, že smrdí. Dříve to člověk zjistil hned u řezníka. Nebo mléko - nedávno jsem ho měl asi dva mesíce v lednici a vůbec neskyslo. Bylo to normální obyčejné mléko, nikoliv trvanlivé.Co v něm asi je ? To přeci není možné. Mrtvá hmota.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).