Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Retrosajrajt? od ml - Já jsem tuto možnost měl. Je to asi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2015 13:43

    ml (neregistrovaný)

    Já jsem tuto možnost měl. Je to asi dva roky, co sousedi vyklízeli špajz a věnovaly nám asi pět pudinků. Tyto pudinky byly s datem výroby nebo spotřeby v rozmezí 1987-90. Kupodivu jim nic nebylo.
    Jako malí jsme měli pudink rádi, později nám přestal chutnat. Prostě člověku se vyvíjejí chutě. Proto jsem byl docela skeptický, ale proč to neochutnat, když už se to povedlo uvařit. Moje překvapení s první lžičkou bylo veliké. Pudink totiž chutnal tak, jak jsme byli jako malí zvyklí a tedy to nejsou moje chuťové buňky, ale nabízené produkty, co se změnilo (zajímalo by mě jak by dopadnul pribiňáček, lipánek, ovocné želé a další výrobky, které mi taky přestaly po revoluci chutnat).

    Bohužel retroedice nabízí pouze starý obal pro současné výrobky. Chuť tedy bude nepochybně stejná jako dnes. Pochybuju, že by nadnárodní koncerny pro tento účel měnily technologické postupy.
    A řekněme si to na rovinu, kdo by dnes kupoval jogurt s trvanlivostí dva dny nebo mléko, které se musí spotřebovat skoro hned. Nakupování dnes právě následkem nabídky trvanlivých potravin probíhá úplně jiným systémem.

  • 10. 11. 2015 13:59

    * (neregistrovaný)

    Tak zrovna u pudingu, pokud není skladován ve vlhku, nebo nadměrné teplotě, není důvod aby se s ním něco stalo.
    Podobně o u starých konzerv. Bohužel ale, jen u těch starých. Nedávno v Německu snědli konzervu z druhé světové války, chuťově i labolatorními rozbory v pořádku. V Anglii dokonce snad ještě starší, pocházející snad z roku 1905. Problém jsou novější konzervy, kde se šetří. Dříve byly konzervy z hlubokotažného pocínovaného plechu (potravinářská pájka, Sn90Pb10). Dnes jsou konzervy s tenoučkou vrstvou pájky, a dohání se to lakem. Je levnější. Jenže ten vnitřek se tím za čas doslova prožere.

    "A řekněme si to na rovinu, kdo by dnes kupoval jogurt s trvanlivostí dva dny nebo mléko, které se musí spotřebovat skoro hned."
    Dříve takový jogurt vydržel cca týden, a to odpovídá i tomu, co vydrží jogurt bez chemie dnes, z malých mlékáren. Kdo? Stále více lidí, dost se to v posledních několika málo letech rozmáhá.

  • 11. 11. 2015 22:48

    Jirka1 (neregistrovaný)

    Jogurt týden nevydržel ani náhodou, maximálně do druhého dne. Často byl díky mizernému skladování "načlý" už v krámě.

  • 14. 11. 2015 11:10

    Retromanka (neregistrovaný)

    Bože,no to je hrůza,jogurt ani týden nevydržel? A nenapadlo vás třeba,že to je proto,že nebyl "dotován" všelijakými hnusnými chemikáliemi,aby vydržel co nejdéle,jako se to dělá dneska? To byla známka čerstvosti. Stejně jako paní tady zmiňuje kyselost. Inu pokud člověk chce být zdravý,musí obětovat i něco ze svých chutí. Ano dneska je všechno (skoro) lahodnější,chuťově výraznější,chipsy křupavější..ale napadlo vás proč? Je to právě o tom marketingu. Aby se prodalo co nejvíc,chemické laboratoře budou chrlit megatuny různých přípravků na "zlepšení" chuti. Když chutná,víc se prodává. No jo,my jsem kdysi ochudili omladinu o hamburgry,pizzy a jiné výdobytky kapitalismu :-)) A chudáčci strádali:-) Nebylo tolik nemocí,i nezdravé jídlo bylo zdravější,než dnešní bio. Pořád se nadává na komunismus,ale dnes tolik let po revoluci,co se změnilo? Markety přetékají žrádlem,které se za chvíli směle vyrovná umělé hmotě. Kdo by si někdy pomyslel,že výroba takzvaného křehčeného masa bude státem posvěcena. Že se bude ovoce pumpovat vodou a i zelenina ošetřena způsobem,že vám kus zapomenutého rajčete vzadu v lednici, bude po půl roce vyhlížet naprosto stejně jako při koupi. Navíc skoro vše naprosto bez chuti. To se mám jako poserýnkat,že si můžu koupit jahody a třešně v zimním měsíci? No a co,že byly banány a mandarinky jen na vánoce? Měli jsme se aspoň na co těšit a našeho ovoce jsme sami měli dost. A že někde smrděla shnilá zelenina a brambory se skoro nedaly koupit v sáčku? Kolikrát se mi dnes stalo v obchodě,že jsem sáhla mezi zeleninu a nabrala shnilotinu mezi prsty. Nikdy dřív jsem nezažila, aby se prodávali okrájené kusy zeleniny,jen aby ještě něco na tom trhli ! Brambory nekupuju v sáčku,radši vybírám pohmatem a můžu si vybrat každý kousek. Že bylo málo masa a nedalo se z čeho vařit? Ano pravda,bylo období,že masna zela prázdnotou. Ale vařit bylo vždycky z čeho. Kde jste to proboha žili,kdo si stěžujete? Byli jsme celkem soběstační a dovoz za devizy byl nadstandart. Pořád máte pocit,že musíte žít v luxusu a nejlépe se to dokáže tím,že se budete věnovat lukulským hodům. Pokud si myslíte,že se dneska potraviny jsou daleko lepší,neberu vám to,ale uvědomte si,že je to hlavně o dotované chuti ale ne o kvalitě. Mám třeba ráda pizzu,občas si dám "čínu" , ochutnám něco nového,ale přesto se ráda vracím ke klasice jako je knedlo,vepřo,šves­tkové knedlíky,svíč­ková,guláš a podobně. Snažím se jíst více zeleniny.Tady je na místě používat trochu víc rozumu . Kdo na to máte,kupujte si kvalitnější potraviny co hrdlo ráčí. Ale přesto,že jsou třeba potraviny označené jako bio,nemusíte věřit hned všemu. Dobytek bývá nacpán antibiotiky a hormony,myslíte si,že zrovna dneska koupíte "nezávadné"? Věř a víra tvá tě uzdravila...jóóó,s nostalgií vzpomínám na MÁSLO. Jak vonělo a sobotní či nedělní ráno,když se mazalo na KŘUPAVÉ rohlíky,či housky. Nebo malé banketky,ty byly vůbec jedinečné. Pamatuji chléb,který se nedrobil, nesmrděl kvasnicemi,ani nebyl kyselý. Pečivo nebylo gumové a ani předpékané. Byly vynikající dalamánky. Bývalo občas i jiné pečivo,i sladké, ale ono toho nebylo více potřeba.Dnes loupáky nechutnají jako tehdy a navíc bývá na nich žluklý mák.Koblihy-škoda mluvit,kolikrát ani tu trochu marmelády nenajdeš. Ano,občas se našla nějaká "prasárna" v jídle.A taky se o tom lhalo,ale dnes se zcela oficiálně lže a okrádá ve všem.Myslíte si,když jdete na trh a kupujete od farmáře čerstvou zeleninu,že je čerstvá a od farmáře? :-) Až pujdete někdy třeba do Kauflandu a uvidíte člověka s vrchovatým vozíkem s mrkví a petrželí,zamyslete se nad tím,jestli bude vařit svíčkovou pro celý regiment :-) Tak se taky totiž dá dost dobře vydělat. A pak to prodává jako bio z vlastní zahrady. Takže shrnu to: je to jen a jen o lidech. Jak jsou schopní daleko dojít, aby vydělali prachy a další co jsou schopni uvěřit všemu,nebo o těch co používají vlastní mozek a nenechají si vše nabulíkovat a umí myslet na důsledky.A mimochodem..mě tepláky nevadily,protože jsme pořád lezli po stromech a běhali po lesích. Až do svých patnácti. A o nic jsme nepřišli :-) Jooo,tenkrát jsme nepletli do žrádla žádnou politiku. A stačilo docela málo a světe sboř se,řízky se nesmažily ve friťáku,ale hezky na pánvi a na sádle:-) No jo,byli jsme hodně prý ochuzení,proto dneska asi spousta lidí vše dohání a je tady obézních víc,než štíhlých co :-))

  • 15. 11. 2015 14:47

    tutti (neregistrovaný)

    Pravda pravdoucí. Dnes lidem asi všechno tak chutná, že kvalitu vytěsnili kvantitou a musí se přecpat, protože ty náhražky je prostě nenasytí.
    Nejvíc mě štve, že díky těmhle všem ošizeným potravinám, které jsou nabízeny všude, a na obalech je seznam složek dlouhý jak nohavice, je ta obyčejná a jednoduchá potravina označená BIO a je drahá jak čert.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).