Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Retrosajrajt? od Olgoj Chorchoj - Netrpím výpadky paměti, a mohu bezpečně prohlásit, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2015 0:53

    Olgoj Chorchoj (neregistrovaný)

    Netrpím výpadky paměti, a mohu bezpečně prohlásit, že 99 % potravin před rokem 1989 rozhodně byly lepší kvality.

    Ostatně mnohokrát si tu kvalitu připomenu, když odjedu do zahraničí, kde v zásadě nemusím ani srovnávat minulost, stačí současný odpad nazývaný nabubřele „potraviny“ v Česku a v zahraničí a hned je jasno, jaké šmejdy máme v obchodech. A často výrazně dráže, než kvalitu v zahraničí. Ostatně to není subjektivní dojem, ale objektivní pravda, protože se to mnohokrát řešilo i veřejně, a korporace na reagovaly nikoli popřením faktu, že pro Česko vyrábějí šmejdy, ale vysvětlením, že jsme specifický trh a český zákazník má údajně specifické požadavky.

    Retropotraviny dneška mají starý obal a dnešní šmejdskou recepturu, jejich chuť, vzhled ani konzistence se staré kvalitě ani vzdáleně nepodobá. Je to spíše reklamní trik, se starou kvalitou to nemá společného vůbec nic. A nejen u potravin, například retro Indulona z Lidlu je šmejd nejhorší kategorie. Stará Indulona byla tuhá a neroztékala se, u retro Indulony to teče a je měkké i na omak v obchodě (nehledě na to, že stará Indulova byla v kovové tubě, nikoli plastové jako v Lidlu). Jednu jsem ze zvědavosti koupil, a už to neudělám. Stejně tak jsem přivoněl k retro Ironu na mytí oken v Lidlu (měl ve víčku díru, tak se to dalo přímo v obchodě) a opět ta vůně byla silně odlišná od starého Ironu. Ještě jsem testoval retro Jelení lůj a opět nic, co by byť vzdáleně tento starý Jelení lůj připomínalo. Retro potraviny byly šmejdy už na pohled, tak jsem ani netestoval. Zkrátka retro potraviny jsou ve skutečnosti novopotraviny a novoodpad ve starých obalech – se starou kvalitou nemají společného zhola nic.

    Když mluvíte o tom, že byla nesvoboda. Kromě toho zkuste dnešní svobodu. Například vydejte historickou knihu Aldolfa Hitlera. Nebo zkuste se kriticky vyjádřit o holokaustu. Případně kriticky vyjádřit na adresu některých etnik, jako jsou Rómové či Židé. Uvidíte tu svobodu na plné pecky. Budete se za mříže popadat.

  • 10. 11. 2015 6:29

    Jiří (neregistrovaný)

    I já tu dobu pamatuji a silně s vámi nesouhlasím, článek považuji za velmi pravdivý. Doma se vařilo hlavně ze základních surovin, ty byly srovnatelné. Polotovary a hotové výrobky byly dost strašné. Měl jsem možnost se občas setkávat s výrobky ze Západu – ty byly ne o třídu, ale o několik tříd lepší než ty naše. Většina lidí ale žádné srovnání neměla, asi proto jim chutnalo to, co bylo. Ano, v jídle asi nebylo tolik éček (nebo bylo, ale složení výrobků se neuvádělo, tak jsme žili ve sladké nevědomosti). Zato obsahy pesticidů a zbytků syntetických hnojiv, s nimiž se na polích opravdu nešetřilo, byly v jídle asi dost vysoké. Ostatně i v průměrném věku dožití jsme byli silně za vyspělejší částí světa, dnes se tento rozdíl o dost zmenšil. A ohledně možnosti vydání Hitlerovy knihy – jsou věci, které netoleruje žádná společnost, pokud má pud sebezáchovy. Ale myslím, že kdyby pan (či paní), který si o sobě myslí, že je olgoj chorchoj, napsal za bolševika podobný článek, jak to za minulého režimu (tedy za první republiky) bylo všechno lepší, minimálně by byl vyhozen z práce, možná by se jeho děti nedostaly na školu, v 50. letech by asi dopadl ještě hůře (a článek by pochopitelně nikde nevyšel). Opravdu si myslíte, že míra svoboty je srovnatelná?

  • 10. 11. 2015 8:58

    * (neregistrovaný)

    "Zato obsahy pesticidů a zbytků syntetických hnojiv, s nimiž se na polích opravdu nešetřilo, byly v jídle asi dost vysoké."

    Jedna z prvních věcí po změně režimu bylo, že se výrazně změkčily normy na obsah škodlivin na úroveň EU. Například nejvyšší přípustný obsah DDT se zvýšil 10x (ale v USA ho mohou mít v potravinách i 50x více), podobně dusičnany - což je právě ta hlavní složka hnojiv. Takže zatímco dřive se hlídala voda a potraviny, dnes uzeniny, pokud má člověk odvahu je sníst, někdy i křupají mezi zuby jako sníh. To je právě když je hodně dusičnanů.

    A s tou svobodou slova, toho už si všimli i tehdejší disidenti. Říkají, že největší svoboda byla za minulého režimu, protože nejhorší co mohli člověku udělat bylo, že z redaktorského místa šel do kotelny. Kde měl klid a plat, ze kterého šlo žít. Dnes? STRACH. Dnes žádné "přinejhorším kotelna" už není. Vyhazov, několik málo majitelů tiskovin, takový člověk si už "ani neškrtne".
    Ostatně to že něco neznáš neznamená, že to neexistovalo. Nejznámější byl asi Mladý svět, kdo psal kritické články. A v odborné literatuře to bylo zcela obvyklé.

  • 16. 11. 2015 14:12

    Čvachta (neregistrovaný)

    Nejsem žádný komunista,a dokonce mě komunisti zavřeli.Jako každý jsem nadával na režim.Kam jste se to dostali od potravin až k disidentům.Pravda je ta,že starej Dinstbier psal v kotelně eseje pro Svobodnou Evropu a venku ho hlídali estébáci aby mu někdo neublížil.Na pankráci ,,trpěli,,disidenti opečováni Červeným křížem.My obyčejní muklové jsme jim nosili práci. A k těm potravinám.Pražská šunka,uheráček,kra­bí konzervy/deli­katesní/Žádné náhražky jak za protektorátu.Prav­da,trochu drašší o to víc to chutnalo.Když se člověk snažil výměným obchodem sehnal vše.Každá doba má svý a já byl tenkrát mlád a viděl jsem to jinou optikou.Věřte lidičky,že s tím hovno naděláte.Když tak běžte do politiky a tam vás ti supi stejně uklovou,když budete chtít udělat něco pro lidi.Dej bůh štěstí do prdele pěstí.

  • 10. 11. 2015 10:46

    Olgoj Chorchoj (neregistrovaný)

    „Měl jsem možnost se občas setkávat s výrobky ze Západu – ty byly ne o třídu, ale o několik tříd lepší než ty naše.“

    I já jsem tu možnost měl. A doufám, že srovnáváte výrobky ze Západu i dnes, jsou o několik tříd lepší než naše. Zřejmě to není dobou. :-) Máme dnes potraviny, které jsou horší, než ze Západu a horší než z doby před rokem 1989.

    Je zvláštní, jak lidé mají problém přiznat, že máme v prodejnách šmejdy. V rámci tunelové vidění máte problém přiznat, že v tom, že máme horší potraviny než na Západě jsme na tom hůře, než za Husáka. V rámci tunelového vidění je krásně vidět, jak jste schopen popřít realitu, jen když můžete říci, že minulá doba byla horší.

    eeeeeeeeeee

    „Zato obsahy pesticidů a zbytků syntetických hnojiv, s nimiž se na polích opravdu nešetřilo, byly v jídle asi dost vysoké.“

    A proto se po sametové revoluci musely výrazně změkčit normy na potraviny, jinak by se do nich Západ nevešel. Zřejmě máte kvalitní lysohlávky.

    eeeeeeeeee

    „Ostatně i v průměrném věku dožití jsme byli silně za vyspělejší částí světa, dnes se tento rozdíl o dost zmenšil.“

    Průměrný věk dožití ukazuje na dobu o desítky let zpátky. Tedy na vliv dlouhodobý. Tedy nikoli na dnešní dobu.

    eeeeeeeeeee

    „A ohledně možnosti vydání Hitlerovy knihy – jsou věci, které netoleruje žádná společnost, pokud má pud sebezáchovy.“

    Zvláštní, že ve většině evropských států byla vydána bez problémů. Pud sebezáchovy je v tom, že lidé mají možnost studovat historii bez cenzury. A tedy vidět, co bylo špatné.

    eeeeeeeeeeee

    „Ale myslím, že kdyby pan (či paní), který si o sobě myslí, že je olgoj chorchoj, napsal za bolševika podobný článek, jak to za minulého režimu (tedy za první republiky) bylo všechno lepší, minimálně by byl vyhozen z práce, možná by se jeho děti nedostaly na školu, v 50. letech by asi dopadl ještě hůře (a článek by pochopitelně nikde nevyšel). Opravdu si myslíte, že míra svoboty je srovnatelná?“

    Opravdu si myslíte, že dnes je svoboda? Opravdu si myslíte, že byste se dostal na školu či nebyl vyhozen z práce za politicky nevhodný názor? Zkusme třeba antisemitismus. Zkuste se chvíli hlásat a uvidíte sám, jak rychle skončíte v kariéře. Nebo zkuste říci, že Rómové způsobují velkou kriminalitu a zkuste si to hlásat ve vyšší funkci, najmě politické.

    Ne, dnešní nesvoboda není o nic menší, ne-li větší, než tehdy. Jen je skrytější. Stanete se bezdomovcem rup šup.

    eeeeeeeeeee

    Chápu dnešní tendenci idealizovat si současnou dobu a plivat na dobu před rokem 1989. Jenže král je nahý.

    Nechci zpět minulou dobu, ale potraviny byly tehdy lepší, čistější, kvalitnější. A nesvoboda nebyla menší, než dnes. S tím, že dnes se nesvoboda stále posouvá do horších a horších poloh.

    A dokud lidé budou pokrytecky popírat, jak to je – tím horší a horší se to stane.

  • 22. 11. 2015 21:07

    666 (neregistrovaný)

    Ty vo.e,
    tobe jeblo v palici, vzdyt pises same nesmysly a totalni demagogii !!!
    Skoda ze 50 leta ani doba minula uz nejsou, aby sis je zazil na vlastni kuzi !!!!
    Takovou slataninu uz jsem dlouho nevidel....uf a doufam ze uz ani neuvidim

  • 24. 11. 2015 7:39

    ass (neregistrovaný)

    Tak pokud mluvis o potravinach a ne o politice (to by jsi asi mel potiz s mozkem a necetl nadpis clanku).

    Tak si sroivnej gothaj co byl podle stare receprury s lidlu a pak ten z globusu, ucitis hodne velky rozdil a kdyz to das smazit na panvicku tak rozdil jeste vetsi.
    A ted ta krasa ynteligentu jako ten co psal clanek, je porad na streamu jidlo s.r.o. kde taky radobybijec (samozrejme bojoval az po revoluci, a predtim vesele spolupracoval se systemem), ma kecy jak v globusu delaji lepsi gothaj nez za komacu, protoze on to vi tam delal, ale jak vysvetli ten rozdil v neprospech lidlovsky puvodni receptura vs srackla globus? Nijak, preci on to vi a my lide co to videme sme chuji co tomu nerozumi, on je profik a jedine on muze srovnavat :D

    V kazde dobe byli lide jako jsi ty co nadavali na minule rezim a lezli do zadku soucasnemu, a verim, ze kdyby byla dalsi revoluce, budes prave ty patrit mezi lidi co prvni budou prevlikat kabaty, jooo, kryl a spol. to byli lide co se nehrbili, lide jako vy nam prave to co masaryk obnovil nici...

  • 10. 11. 2015 13:30

    ml (neregistrovaný)

    Mě z té doby utkvěla větička na obalech "aromatizováno-přibarveno" případně slovensky "prifarbeno". Neuvádělo se čím, ale nepochybně to byla nějaká éčka. Na druhou stranu, složení potravin bylo dané ČSN (PN, ON ...), případně GOST a tedy lehce dohledatelné. Takže třeba podle jedné takové normy GOST mohl nějaký salám obsahovat až 5% myšího masa (žertem by se dalo dodat, že dnešní salámy ani tolik masa neobsahují).
    Politiku nechme stranou, nepochybně napsat něco takového na veřejnost (a protlačit to cenzurou - nezapomeňte, že ne vše prošlo a cenzoři viděli i jinotaje, které v textu nebyly) by znamenalo asi velké problémy.
    Design obalů musí zaujmout i toho hipstra (probůh co to zas je). Je to asi jako panelák mezi secesními stavbami, nebo současná skleněná krychle mezi paneláky. Prostě dnes se obaly navrhují zcela jinak. Myslím, že tomu tak bude podobně i v jiných zemích. Kromě politiky je totiž důvodem i pokročilá technika - dříve kombinovaly (nejen) obaly několik sytých barev bez polotónů, dneska jsou prakticky všechny v plnobarevném provedení. Barvy rozjeté o několik milimetrů (tj. špatný soutisk) jsou také minulostí, respektive se to objeví jen velmi výjimečně. No a taky důvodem je to, že musí zákazníka donutit z tuctu výrobků vybrat právě ten daný. To dříve pochopitelně nebylo. Máslo bylo máslo, mléko bylo mléko a na výběr bylo maxomálně modré a červené. Kromě toho v dobách nedostatku, kdy je jisté, že se vše prodá, byla role obalů skutečně jiná než dnes.

  • 12. 11. 2015 14:33

    Ale, ale (neregistrovaný)

    "Zato obsahy pesticidů a zbytků syntetických hnojiv, s nimiž se na polích opravdu nešetřilo, byly v jídle asi dost vysoké."

    Toto je kardinální nesmysl! Právě že veškerá hnojiva byla tak drahá a západní nedostupná, že se s nimi velmi šetřilo.
    To co se dnes vydává za BIO supr čupr bylo před 40 lety zcela normální. Proto v úterý byly jogurty,ve čtvrtek pivo .. důvod nic dlouho nevydrželo pač expirace byla 24 hod. Dnes máte plný krám parádních obalů 3x větších než je potřeba , regály plné něčeho od nadnárodních firem. Reklamy Vás šrotují k obrazu svému.
    Co bylo to bylo. Každá doba má svoje. Lidi si vždy poradí a tak šedivé jak popisuje 12-letý účastník totality to nebylo. A ve dvanácti už vůbec ne. Asi divný dítě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).