Hlavní navigace

Léky snižují riziko nákazy HIV. Jsou jen pro zdravé a nechrání před jinou chorobou

20. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Před nákazou HIV nejlépe ochrání prezervativ. Velmi vysokou ochranu ale nabízí také další způsob, takzvaná metoda preexpoziční profylaxe (PrEP). Jde o tabletky, které se užívají před rizikovým stykem a brání usazení viru v těle. Lékaři je mohou předepsat lidem, kteří žijí ve vysokém riziku nákazy, například partnerům HIV pozitivních pacientů.

„Preexpoziční profylaxe je doplňková metoda prevence před nákazou HIV pro osoby, které žijí ve vysokém riziku této smrtelně nebezpečné nákazy. Pravidelné preventivní užívání dvojkombinace léků může snížit riziko nákazy virem HIV až o devadesát procent,“ říká Martina Kundschofská, primářka Infekčního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Možnost nechat si předepsat PrEP zde zavedli nově. Moravští zájemci o léky už tak nemusí cestovat do Brna nebo do Ostravy jako dosud.

Co se dozvíte v článku
  1. Předléčba pro lidi z rizikových skupin
  2. Způsob užívání se liší podle potřeby
  3. Tablety HIV nevyléčí
  4. Jaké testy léku předcházejí?
  5. Lék hradí pacient. Kolik zaplatí?
  6. PrEP a HIV-1 versus HIV-2
  7. Loni přibylo 253 HIV pozitivních

Předléčba pro lidi z rizikových skupin

V České republice je PrEP dostupná od roku 2017. Její předepisování se řídí doporučením Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti.

„Ve vysokém riziku nákazy HIV jsou zejména lidé, kteří patří do rizikových skupin. Tedy například muži mající sex s muži, sexuální pracovníci, partneři HIV pozitivních osob, injekční uživatelé drog, ale také lidé nepoužívající kondom vždy a se všemi sexuálními partnery, mající nechráněný sex s více než jedním partnerem či mající sexuálního partnera, který má jiné sexuální partnery a je ve zvýšeném riziku nákazy virem HIV, a podobně,“ vypočítává primářka Kundschofská.

Stačí jeden náhodný sex na dovolené a domů si vezete i šest nemocí, varuje lékař Přečtěte si také:

Stačí jeden náhodný sex na dovolené a domů si vezete i šest nemocí, varuje lékař

Způsob užívání se liší podle potřeby

Preexpoziční profylaxe se užívá ve formě tablety, která obsahuje dvě léčiva (emtricitabin a tenofovir), jež brání usazení viru HIV v těle, a spolehlivě tak chrání před infekcí. Musí se však užít před tím, než k riziku dojde.

„Lék se bere buď pravidelně, nebo jednorázově v případě potřeby – typicky před rizikovou sexuální aktivitou,“ upřesnil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Dávkování se v obou případech liší.

Tablety HIV nevyléčí

Lék jako takový není určen pro léčbu HIV infekce. „Lidé žijící s HIV užívají při léčbě kombinaci antiretrovirových léků, užívání samotné PrEP bez dalších léků by u nich mohlo vést ke vzniku rezistence na léčivé přípravky, které by pak ztratily svoji účinnost. Proto je důležitý vstupní HIV test a jeho výsledek,“ upozorňuje web PrEPPoint České společnosti AIDS pomoc.

Jaké testy léku předcházejí?

Důležité je také dodat, že léky nechrání před jinými pohlavně přenosnými infekcemi, jako jsou syfilis, kapavka, chlamydie nebo žloutenka typu B a C. Člověk, který chce předpis na PrEP získat, ostatně musí pravidelně podstupovat testy na tyto infekce. „Nejde o orientační rychlotesty, ale o laboratorní testy, které se provádějí ze vzorku krve, z moči a výtěrů z krku, konečníku a močové trubice,“ přibližuje Česká společnost AIDS pomoc.

Pokud testy vyjdou negativně, předepíše lékař PrEP na dva měsíce užívání. Pokud se některá z pohlavních nemocí potvrdí, musí se dotyčný nejprve vyléčit a až následně mu může být lék předepsán. Testy se musí následně pravidelně opakovat.

Pro koho je PrEP určen

Lék mohou užívat jen lidé, kteří jsou HIV negativní, mají zdravé ledviny a netrpí pohlavně přenosnou nemocí, jako jsou syfilis, kapavka, chlamydie a hepatitida B a C. Zájemce o PrEP také před předepsáním léků podstupuje testy na všechny tyto choroby. 

PrEP je určen hlavně pro ty, kdo jsou ve zvýšeném riziku nákazy HIV – v Česku se to týká především skupiny mužů, kteří mají sex s muži. 

Užívání PrEP by podle České společnosti AIDS pomoc měli zvážit lidé, kteří: 

  • při análním sexu nepoužívají kondom,
  • měli v posledních měsících sex s více než jedním partnerem nebo skupinový sex,
  • prodělali v posledním roce pohlavně přenosnou infekci,
  • mívají sex pod vlivem alkoholu a/nebo rekreačních drog,
  • mají HIV pozitivního partnera,
  • mají sexuálního partnera z některé z výše uvedených skupin.

Lék hradí pacient. Kolik zaplatí?

Zmiňované testy na pohlavní choroby hradí zdravotní pojišťovny. Samotný lék si ale pacienti hradí sami. Za 30 tablet zaplatí průměrně mezi 600 a 1100 korun. „V Lékárně Fakultní nemocnice Olomouc je v současné době cena za jedno balení léku PrEP 631 Kč a léčivo je k dispozici,“ řekl pro server Vitalia.cz Adam Fritscher z FN Olomouc s tím, že dosud zde možnost terapie využil jeden pacient.

PrEP a HIV-1 versus HIV-2

Virus HIV existuje ve dvou variantách. Mechanismy jejich přenosu se překrývají, ale HIV-2 je výrazně méně účinný virus, a tedy i výrazně méně infekční. Globálně to znamená nepoměrně menší počet případů HIV-2 a jeho omezenější šíření ve srovnání s HIV-1.  

PrEP sice nechrání před dalšími pohlavními chorobami, měl by však být účinný i na variantu HIV-2. Tento virus nicméně v Česku nikdy nebyl zachycen, vyskytuje se v Západní Africe. 

„Obecně se doporučuje, aby se PrEP používala pro HIV-1, ale zároveň je velmi pravděpodobně účinná i proti HIV-2. Pokud dojde k případu, kdy se PrEP použije po potvrzené expozici HIV-2, následné testování HIV by mělo brát v úvahu delší období pro sérologické testy, ale z hlediska dostupných informací není z biologického hlediska důvod se domnívat, že by léčba neměla účinkovat i na HIV-2,“ sdělil serveru Vitalia.cz Marek Malý, vedoucí Oddělení biostatistiky SZÚ.

Jez a buď tlustá, vzrušuje mě to! Vykrmování partnerky jako sexuální praktika, či zneužívání? Přečtěte si také:

Jez a buď tlustá, vzrušuje mě to! Vykrmování partnerky jako sexuální praktika, či zneužívání?

Loni přibylo 253 HIV pozitivních

Česko celkově patří mezi země s relativně nízkou úrovní výskytu infekce HIV/AIDS v rámci světa i Evropy. V roce 2023 odborníci zachytili 253 nových případů infekce HIV, ve stadiu AIDS zemřelo 20 lidí a 14 HIV pozitivních zemřelo z jiné příčiny.

„Mezi 253 novými případy bylo 121 občanů České republiky a 132 rezidentů. Co se týká pohlaví, pak mezi novými případy je 213 mužů a 40 žen. Průměrný věk nově diagnostikovaných mužů byl zhruba 38 a u žen 46 let. Při zjištění infekce HIV bylo 165 infikovaných v asymptomatickém stadiu, 29 ve stadiu akutní infekce a pozdní záchyty představuje 16 nemocných ve stadiu symptomatickém non-AIDS a zejména 43 ve stadiu AIDS,“ upřesnil Marek Malý ze SZÚ.

Stačí jeden náhodný sex na dovolené a domů si vezete i šest nemocí, varuje lékař Přečtěte si také:

Stačí jeden náhodný sex na dovolené a domů si vezete i šest nemocí, varuje lékař

„Dlouhodobě je nejvíce infekcí HIV zjištěných v ČR přeneseno sexuální cestou, v roce 2023 šlo o téměř 87 procent případů. Mezi novými případy byla více než polovina, tedy 134 infekcí, zjištěna u mužů majících sex s muži. Z nich 4 byli také injekčními uživateli drog. Přenos mezi muži majícími sex s muži je dlouhodobě dominantním rysem výskytu HIV infekce v ČR, nicméně v posledních letech jeho podíl mezi novými případy výrazně klesl. K heterosexuálnímu přenosu infekce došlo u 85 osob, z toho 51 mužů a 34 žen. Podíl heterosexuálně přenesených infekcí činil zhruba 34 procent. Přenos prostřednictvím injekčního užívání drog se týká 12 případů. Jeden případ, kdy se člověk nakazil při transfúzi krve, a jeden případ nozokomiálního přenosu se týkají cizinců s dlouhodobým pobytem, k jejichž nákaze došlo mimo území ČR. U 20 infikovaných zůstal způsob přenosu zatím neobjasněn,“ uvádí Vratislav Němeček, vedoucí Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).