Hlavní navigace

Máte nadváhu? Je vám padesát? Nevadí, tančete!

2. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Archív Lenky Ottové
Lenka Ottová vede kurzy v úspěšném tanečním studiu Dance Perfect, které před lety založila. Podle jejích zkušeností je tanec zdravý pro tělo i pro duši. A začít může kdokoli a kdykoli.

Tanec je nejen prospěšná a zábavná pohybová aktivita, podle mnoha výzkumů je skvělý na psychiku a také „elixírem mládí“. Procvičuje nejen svaly, ale i mozek. Lenka Ottová o něm mluví s láskou i vášní: „Tanec je droga, jak jednou začnete, tak už nepřestanete,“ říká lektorka a choreografka, která již naučila tančit tisíce lidí a měla možnost vysledovat, jak tanec ovlivňuje jejich postavu, kondici, náladu i zdravotní stav.


Autor: Archív Lenky Ottové

„Pracovat na své postavě je investice do budoucna,“ říká Lenka Ottová, zakladatelka tanečního studia Dance Perfect, choreografka a lektorka

V čem je tanec zdravý? A kdy se může „zvrtnout“?

Tanec posiluje, protahuje, regeneruje jednotlivé části těla a mimo jiné působí i na duševní stránku každého z nás. Vylučují se při něm endorfiny, hormony štěstí, které jsou tak důležité pro navození šťastné nálady, a tak se ta špatná ztrácí při prvním tanečním kroku.

Možná že to na začátku hned každému nejde, ale co na tom. Při pravidelné docházce vás uspokojuje pocit neustálého zlepšování a zároveň fakt, že jste překonali sami sebe a něco dokázali. Kromě toho se tancem dá nejen zhubnout, ale také úžasně tvarovat postavu.

Při správném přístupu pedagoga se nemůže nic zvrtnout, ale naopak zlepšit.

V Dance Perfect nabízíte kurzy zaměřené na různé taneční styly, pro začátečníky i velmi pokročilé, od dětí až po… po koho vlastně? Je možné začít i v pozdějším věku a bez dobré kondice? 

Ať si představíte cokoli, co vás jen ve spojení s tancem napadne, najdete to u nás. Nabízíme taneční kurzy pro všechny věkové kategorie, což dokládá fakt, že u nás tančí již malé děti od dvou let, vyučujeme různé taneční styly pro teenagery, ale i dospělé. Najdete u nás módní taneční styly, jako je Street Dance, MTV Dance, Dance Hall, Reggaeton a další, přes klasičtější styly jako je balet, Jazz Dance, Modern Jazz, Contemporary Dance ap. Nezanedbáváme ani fitness styly, mezi které patří Pilates, Total Barre, Port de Bras, Zumba nebo 80´style. Je důležité podotknout, že mezi našimi lektory je celá řada nejlepších tanečníků v Praze. Kvalita pedagogů v našem studiu je číslo jedna. Špičkoví lektoři jsou naše největší deviza.

U nás může začínat každý bez rozdílu věku, kdo se s tancem ještě nesetkal, ale i tanečníci, kteří mají s tancem již předchozí zkušenost. Zároveň dáváme prostor i profesionálním tanečníkům, kteří mohou docházet na lekce baletu nebo Contemporary Dance. Začít můžete vždy a bez rozdílu věku, jen vědět ten správný taneční styl. S tím vám vždy poradí naši zkušení lektoři.

Po četných návštěvách v zahraničních tanečních studiích jsem si uvědomila, že tanec není jen pro malé děti nebo profesionály, ale že stejně tak jako v západních zemích, tak i zde může čtyřicetiletá nebo padesátiletá dáma začít s klasickým baletem jen tak, pro své potěšení, pro radost z pohybu.

Nejnovější studie dokonce potvrdila, že tanec je výborným cvičením i pro seniory a působí jako „mentální posilovna“, podporuje funkce mozku, například rovnováhu, koordinaci a prostorovou orientaci. Tančí u vás i senioři, máte s tím nějaké zkušenosti?

Samozřejmě u nás tančí i starší věková kategorie. Nepořádáme pro ně speciální lekce, ale mohou se začlenit mezi běžnou klientelu. Dle mého názoru je velmi důležité, aby senioři docházeli na běžné lekce a dokázali si, že na to mají. Samozřejmě si musí vybrat taneční styl, který odpovídá jejich fyzické kondici a věku. Jsou to převážně lidé, kteří se s tancem setkali v mládí a nyní by rádi navázali na své předchozí zkušenosti. Jiní rádi využívají lekce, jako je Pilates, Port de Bras, Total Barre a další.

Tanec je úžasný v tom, že má určitou duševní nadstavbu a dává velký prostor fantazii. Při tanci musíte vždy zapojit funkci mozku, což je pro seniory velmi důležité. Při odchodu z lekce máte pocit, že jste posílili nejen své tělo, ale i svou duši.

Galerie: I senioři mohou chodit do posilovny

Pro koho tanec není vhodný? Zjišťujete na začátku kurzu třeba zdravotní stav zájemců? O jakých chorobách byste měli vědět? Jak je to během těhotenství?

Pokud se jakýkoliv taneční styl vede správným směrem, tak je vhodný naprosto pro každého. Samozřejmě je důležité, aby si každý vybral tanec, který mu sedí a který zvládne. Zdravotní stav nezjišťujeme, ale v našich podmínkách, které klienti podepisují, je uvedeno, že by každý klient, pokud má nějaké omezení, měl informovat lektora.

Co se týká těhotenství, tak to je velmi individuální u každé osobnosti. Někdo tančí až do osmého měsíce, někdo končí hned na začátku. Je důležité, aby o tomto stavu byl lektor informován a přizpůsobil klientovi skladbu hodiny, případně mu doporučil jiný taneční styl.

Tanec prý například pomáhá řešit problémy s vadným držením těla?

S vadným držením těla se setkáváme především u dětí. Naši pedagogové velmi dbají na to, aby se prostřednictvím tance dětem držení těla zlepšovalo. Existují speciální taneční cvičení, které u dětí působí na zpevňování zádových svalů, které působí na celkové držení páteře. Chodí k nám velmi mnoho dětí, kterým se po roce docházky vadné držení těla zlepšilo nebo téměř zmizelo. Samozřejmě to chce i důslednost od rodičů a některá taneční cvičení je nutné procvičovat i doma.

TIP: Skoliózu mají celé generace, komplexní přístup chybí

Co řeknete zájemcům, kteří by u vás chtěli zhubnout? Je tanec vhodný na hubnutí a může u vás začít i „metráček“?

Tato otázka je velmi častá. Opět zdůrazňuji, že důležité je vybrat si správný taneční styl. Záleží, jestli se jedná pouze o mírnou nadváhu. Pak není problém se zúčastnit každého stylu, který nabízíme. Pokud má někdo velkou nadváhu hraničící již s obezitou a vybere si styl, kde se hodně skáče, tak to asi nebude to pravé. Je potřeba začít s klidnějšími styly, jako je např. Contemporary Dance, a postupně přicházet a objevovat další tance, které ho naplňují a baví. To je upřímně řečeno to nejdůležitější.

Jaký je rozdíl mezi jen hubenou a správně zpevněnou postavou? A lze se k tomu protančit? Jak dlouho to trvá?

Hubená postava nemá v podstatě svaly, které drží tělesný korpus. Na první pohled poznáte, zda se jedná o hubenou postavu, anebo o postavu, která na sobě cíleně pracuje. Pracovat na své postavě je důležité nejen pro současný efekt, ale i jako investice do budoucna. V pokročilejším věku nebo ve stáří si rychle vzpomenete, co jste pro své tělo a postavu udělali, když jste byli mladí. Jak už jsem zmínila, tanec má neomezené možnosti tvarování postavy, vždyť se podívejte na profesionální tanečnice a jejich úžasnou postavu. Samozřejmě to není hned a chce to značnou dávku trpělivosti a píle. Při navštěvování tanečních lekcí dvakrát až třikrát týdně, případně s kombinací dalších stylů, jako je Pilates nebo Total Barre, můžete vidět výsledky již za sezónu, to znamená už za pět měsíců. A hlavně tanec je droga, jak jednou začnete, tak už nepřestanete.

Předpokládám, že tanec bude i dobré kardio cvičení? A nemůže to pro někoho být až moc?

No, samozřejmě! Opět záleží na stylu a na vašem přístupu. Někdy se stává, že z hodiny vyjde zpocený lektor a za ním, naprosto bez kapky potu, další klienti. Záleží jen na vás, jak na lekci pracujete a čeho chcete tancem dosáhnout.

MgA., Mgr. Lenka Ottová

Zakladatelka tanečního studia Dance Perfect, choreografka a lektorka.
Vystudovala HAMU – obor choreografie pod vedením prof. Pavla Šmoka a Filozofickou fakultu UK – obor pedagogika a psychologie. Založila úspěšné taneční soubor DOMINO Dance Company a soubor současného fyzického tanečního divadla DOT504 Dance Company. V roce 1992 založila studio Dance Perfect, kde nejprve učila sama, postupně přibírala další lektory a rozšiřovala nabídku kurzů. Studio se stalo jedním z největších tanečních studií v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).