Podle známé pranostiky se na Hromnice prodlužuje den a krátí noc. Z toho důvodu se v tento svátek připravují jako hlavní pokrm palačinky, jež mají symbolizovat slunce. Kromě nich se však pečou také kynuté moučníky ve tvaru ptáčků. Ty mají být zase symbolem jara, které už všichni v tuto dobu netrpělivě vyhlíží.
Co se dozvíte v článku
Co jsou to Hromnice?
Hromnice představují křesťanský svátek připadající na 2. února neboli na 40. den po narození Páně. Jedná se o svátek, kterým oficiálně končí vánoční období, sklízejí se betlémy v domácnostech i kostelech a lidé s nadějí vyhlížejí jaro. Tato doba následně vrcholí masopustním veselím.
Pokud jde o to, jaké mají Hromnice význam, jejich název odráží strach našich předků z bouřek, respektive z hromů a blesků, které v dřívějších dobách dokázaly způsobit velké škody. Na ochranu před těmito živly se tradičně zapalovaly svíčky zvané hromničky, jimž se přisuzovala čarovná moc. Od názvu zmíněných svíček, jež zároveň představují symbol Krista, je odvozen právě i název tohoto svátku.
Známé pranostiky na Hromnice
Asi je každému dobře známá pranostika, která praví: „Na Hromnice o hodinu více.“ Jak bylo už zmíněno, toto pořekadlo vzniklo na základě skutečnosti, že se v tomto období začínají prodlužovat dny a zkracovat noci. Nicméně pranostik spojených s tímto svátkem je daleko více. Níže jsou uvedeny některé z nich.
- Na Hromnice půl píce a půl krajíce.
- Na Hromnice kalůžky, budou jabka i hrušky.
- Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout.
- Na Hromnice jasná noc, bude mrazů ještě moc.
- Na Hromnice chumelice, netrvá pak zima více.
- O Hromnicích jasný den, připrav kožich ještě ven.
Věděli jste, na který den připadají Hromnice?
Zapalování hromniček
Pokud vás zajímá, zda se také jako třeba na Vánoce dodržují i na svátek Hromnice zvyky, pak vězte, že ano. Nejsou obvykle akorát tak známé jako tradice, které se dodržují během velkých svátků. Nejznámější z nich je přitom již jednou zmíněné zapalování svíček hromniček.
Tyto svíčky byly zpravidla dlouhé a tenké. Později se začaly zdobit obrázky, přičemž nejčastějšími motivy byly kříže nebo vyobrazení Panny Marie. V minulosti se věřilo, že hromničky ochrání stavení před bouří a jeho obyvatele před vážnými chorobami. Při bouřkách se proto zapálené svíčky stavěly do oken.
Stejně tak se mělo za to, že tyto svíčky dokáží odehnat ďábla od duše umírajícího. Z toho důvodu naši předci obcházeli se zapálenou hromničkou postel, na které se umírající člen rodiny nacházel. Někdy se dotyčnému svíčka také vkládala do ruky nebo pokládala na postel k jeho hlavě.
Kromě uvedeného měly hromničky navíc sloužit i na ochranu úrody. Hospodáři a hospodyně se proto u zapálené svíčky modlili za dobrou úrodu. Někteří s nimi dokonce obcházeli i včelí úly, protože věřili, že si tím zajistí pro daný rok dostatek medu.
Pokrmy podávané na Hromnice
Na Hromnice se v dřívějších dobách připravovaly specifické sladké i slané pokrmy. Asi nejtradičnějším jídlem charakteristickým pro tento svátek byly pšeničné či pohankové palačinky. Dále se připravovalo kynuté pečivo, které mělo nejčastěji podobu ptáčků a jiných motivů, jež měly symbolizovat blížící se příchod jara.
A proč jsou vlastně palačinky ikonickým jídlem Hromnic? Je to z toho důvodu, že měly ve středověku přilákat lidi do kostela a odvést mimo jiné pozornost od pohanských zvyků. Navíc mají díky svému tvaru symbolizovat slunce, které v tuto dobu zůstává na obloze déle. Kromě palačinek si pak můžete na Hromnice upéct tradiční kynuté ptáčky podle receptu, který uvádíme níže.
Kynutí ptáčci
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky,
- 50 g másla,
- 150 ml mléka,
- 70 g cukru,
- 20 g droždí,
- sůl,
- 2 vejce.
Postup:
Nejprve si připravte kvásek z trochy vlažného mléka, droždí a lžičky cukru. Mezitím mouku prosejete do mísy, přidáte jedno celé vajíčko a jeden žloutek, cukr a rozpuštěné máslo. Následně přilijete vyběhlý kvásek, který s ostatními ingrediencemi zlehka promícháte. Nakonec přidáte špetku soli a vypracujete tuhé těsto. To necháte v míse, přikryjete ho utěrkou a dáte do tepla kynout asi na 2 hodiny.
Jakmile máte těsto vykynuté, rozdělíte jej na několik malých bochánků a z nich vytvarujete podle své fantazie ptáčky. Na místo, kde mají oči, zapíchněte hrozinku nebo koření hřebíček a vidličkou či párátkem můžete v těstě naznačit pírka. Takto připravené ptáčky vyskládáte na plech vyložený pečicím papírem, potřete bílkem, vložíte do trouby předehřáté na 180 až 190 °C a pečete dozlatova.