Hlavní navigace

I oteklým kotníkům pomůže lymfatická masáž. Ale není pro každého

Sdílet

Na lymfatickou masáž chodím už několik let. Až nyní se mi však poprvé stalo, že se mě nejdřív masér podrobně vyptal na různé choroby. Řada z nich totiž tuto masáž vylučuje.

Vzhledem k mému sedavému zaměstnání a horkým dnům posledního týdne se rychle ukázala má stará velká slabost: oteklé kotníky. A jelikož je mi jasné, že nohy s odulými kotníky nejsou sexy k žádné sukni, zamířila jsem na lymfatickou masáž, což je jediná věc, která mi vždy pomůže.

Jenže jsem se nestačila divit. Masér Petr Englich z Centra trvalého zdraví Cordeus, mě nejdřív usadil ke stolečku a dal mi vyplnit dotazník, při němž se podrobně vyptával na prodělané choroby. Při mnohých nemocech totiž touto masáží nikdy nesmíte projít.


Autor: SXC

„Máte problémy se štítnou žlázou? Pokud se léčíte s její hyperfunkcí, můžete na lymfatickou masáž rovnou navždy zapomenout,“ začal Petr Englich prvním bodem z obsáhlého seznamu. „Léčíte se s rakovinou? Máte akutní virovou či bakteriální infekci? Nebo jen zvýšenou teplotu? To všechno jsou momentální kontraindikace masáže a nemohl bych vám ji udělat, pokud vás něco z toho právě teď trápí,“ říká masér.

Stejně tak těhotné, které mají rizikové těhotenství, mohou na lymfatickou masáž prý rovnou zapomenout a zároveň s nimi lidé, kteří mají akutní žilní problémy, jako třeba bércový vřed a podobně.

To se mi za celých třicet let ještě nikdy nestalo, aby mě někdo takto lustroval, než mě pustí na masáž. „Máte pravdu, lymfatické masáže se dnes dělají jako na běžícím pásu prakticky na každém rohu a já z toho vůbec nemám radost,“ říká Petr Englich. Už jen to, že řada masérů je nedělá hodinu, ale „zvládne“ tělo za půl hodiny, aby mohli vzít dalšího čekajícího klienta, to je podle něj celé špatně.

Masáž lymfy musí být pomalá

„Lymfatická masáž se musí provádět pomalu, spíš připomíná hlazení, jenže nic důležitého nejde zařídit rychle. A pokud už masér mízní tok obnoví a rozhýbá rychle, může se klientovi snadno stát, že ho po masáži bude urputně bolet hlava nebo že dokonce někde cestou z masáže omdlí,“ vysvětluje masér.

Co se v těle vlastně děje při masáži? A k čemu je lymfa v těle dobrá?

„Lymfatický systém je součástí imunitního systému člověka, a je podobný krevnímu oběhu,“ popisuje Petr Englich. Lymfatický systém je podle něj zjednodušeně řečeno čistička těla, která zachycuje nečistoty jako odumřelé buňky, bakterie, pozůstatky špatné stravy a vyvádí je z těla ven. Denně lymfatickými cestami protečou čtyři litry tekutiny.   

Kontraindikace masáže:

  • hyperfunkce štítné žlázy
  • rakovina
  • akutní virové onemocnění
  • akutní bakteriální infekce
  • zvýšená teplota
  • rizikové těhotenství
  • akutní žilní problémy
  • srdeční onemocnění
  • vysoký krevní tlak
  • cévní onemocnění
  • ledvinové choroby
  • jaterní onemocnění
  • cukrovka
  • zelený zákal
  • astma

Lidé trpící těmito chorobami musí nejdřív zkonzultovat se svým lékařem, jestli je pro ně lymfatická masáž vhodná.

Z toho vyplývá, k čemu všemu je lymfatická masáž dobrá. Pomáhá při otocích končetin či obličeje. Pomáhá při zduřelých uzlinách, kdy uzliny lymfatických cest zadržují vychytané škodliviny a nemají se k tomu odvést odpadní látky z těla. Jde o dobrý začátek diety nebo detoxikace těla či restart organismu v okamžiku, kdy se stále dokola vracejí nenápadná nachlazení a imunita těla je podrytá.

Masáž pomáhá také zlepšit stav pokožky při celulitidě, odstraňuje únavu a napětí v nohou, a může být dobrou prevencí při chřipkových epidemiích. 

„Platí dvě hlavní pravidla: po masáži je nutné celý den poměrně dost pít, aby se rozhýbané škodliviny z těla vyplavily,“ říká Petr Englich. „A také nemá smysl přijít na lymfatickou masáž jednou jedinkrát, to může pomoci na den dva od oteklých nohou, ale aby se míza rozproudila a tělo začalo správně fungovat, je nutné prvních čtrnáct dnů docházet pravidelně, v  intervalech ob den, ob tři čtyři dny a pak jednou za týden,“ dodává.

Celkem by takových masáží mělo být deset a pak skutečně stačí pro udržení efektu přijít na masáž jednou za měsíc. A cena? Ta je různá. Nejčastěji čekejte za hodinovou masáž celého těla částku okolo sedmi set korun.   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).