Hlavní navigace

Pětina Čechů míří na dovolenou na hory

17. 12. 2010

Sdílet

Řidiči sice mohou nadávat jak chtějí nad bohatou sněhovou nadílkou, ale lyžaři a děti jsou z letošní zimy nadšené. Není divu, že celá pětina Čechů si chce sněhové peřiny užít a chystá se na dovolenou na horách. Nejlépe ještě teď, koncem roku. Zřejmě ale budeme trochu šetřit, protože podle průzkumu, který dělá společnost Factum Invenio, se za hranice chystá jet lyžovat pouhých sedm procent z nás.

Řidiči sice mohou nadávat jak chtějí nad bohatou sněhovou nadílkou, ale lyžaři a děti jsou z letošní zimy nadšené. Není divu, že celá pětina Čechů si chce sněhové peřiny užít a chystá se na dovolenou na horách.

Nejlépe ještě teď, koncem roku. Zřejmě ale budeme trochu šetřit, protože podle průzkumu, který dělá společnost Factum Invenio, se za hranice chystá jet lyžovat pouhých sedm procent z nás.

Mezi vyznavači domácího cestování jsou vysokoškoláci, lidé se středními příjmy nebo ti, kteří mají s dovolenou v Česku dobré zkušenosti. Zahraničí preferují mladí do 29 let nebo osoby s vyššími příjmy.

„Průběh letní sezony ovlivnily srpnové povodně, jejichž dopad pocítili především provozovatelé ubytovacích zařízení nižší kategorie. Zimní sezona naopak začala dříve než obvykle a mohla by tak bilanci tuzemské turistiky zase vyrovnat,“říká ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška, která cestovní ruch sleduje.

Téměř 40 procent lidí však letos na žádnou dovolenou nejelo a velká část z nich se to nechystá změnit ani do konce roku. Nejčastěji v této skupině najdeme osoby s nejnižšími příjmy a osoby starší 60 let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).