Hlavní navigace

Pacientské listy na internetu končí. Prozatím

10. 8. 2009

Sdílet

Pacientské účty na internetu končí. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SULK) projekt po čtyřech dnech přerušil. Opatření platí do doby, než bude jasné, jestli sběrem dat porušuje zákon, nebo ne. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů totiž nelze citlivá data lidí bez jejich souhlasu shromažďovat. Pokud ústav se sběrem údajů začal, překročil tak svou pravomoc. Z dat se dá totiž mimo jiné odvodit, jakými chorobami člověk trpí.

Pacientské účty na internetu končí. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SULK) projekt po čtyřech dnech přerušil. Opatření platí do doby, než bude jasné, jestli sběrem dat porušuje zákon, nebo ne. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů totiž nelze citlivá data lidí bez jejich souhlasu shromažďovat. Pokud ústav se sběrem údajů začal, překročil tak svou pravomoc. Z dat se dá totiž mimo jiné odvodit, jakými chorobami člověk trpí.

Projekt měl podle SÚKLu sloužit především pacientům. Měli si mít možnost zkontrolovat, kolik spotřebovali léků a jestli už nepřekročili limit. Měli také zjistit, kdy je čeká další preventivní prohlídka či očkování. Pokud by jim pak některé léky nezabraly, nebo jim způsobily problémy, mohli to do své elektronické karty zaznamenat.

Aby mohly pacientské listy fungovat, vytvořil už v lednu SÚKL takzvané centrální uložiště dat. V tom chtěl veškeré údaje o využívaných lécích shromažďovat. Měly se tam ale dostat jen ty léky, které jim předepsal lékař, nebo které si lidé vyzvedli na občanku. Volně prodejné léky bez omezení totiž nikdo nehlídá.

Dnes ale projekt končí. Mluvčí SÚKLu Veronika Petláková řekla ČTK, která zprávu přinesla jako první, že chce ústav uklidnit pacienty. „Pacienti se po zprávách v médiích opakovaně obraceli na informační oddělení SÚKLu o vysvětlení situace. A to i přes vydanou tiskovou zprávu a ubezpečení o trvalém zajištění maximální bezpečnosti uložených dat,“ řekla Petláková.

Úřad pro ochranu osobních údajů a někteří právníci si to ovšem nemyslí. A spolu s ním i další právníci. „Žádný podobný sběr dat SÚKL dělat nesmí. Využití centrálního úložiště pro jiné účely, než je výdej léků na elektronické recepty, je nezákonné,“ upozornil například právník České lékárnické komory pro Aktuálně.cz Jaroslav Maršík.

Zákon podle něj obsahuje přesnou definici centrálního registru i jeho úkol. O sběru osobních údajů pacientů v něm není ani zmínka. „Nic na tom nezmění ani ustanovení, které si SÚKL často bere při argumentaci na pomoc, tedy že pokud se k němu dostanou citlivé údaje, má je podle zákona chránit,“ dodává Maršík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).