Hlavní navigace

Ona vydělává víc. Jemu to nevadí.

26. 1. 2010

Sdílet

Ve dvaadvaceti procentech amerických manželství je žena hlavním živitelem rodiny, což je o sedm procent více, než tomu bylo v sedmdesátých letech, píše se v novém výzkumu agentury Pew Research. Skoro třetina žen má vyšší vzdělání než jejich manželé a jejich počet stále roste. A zřejmě nejenom v Americe.
penize

Několik mých kamarádek a známých v Praze vydělává víc peněz než jejich manžel nebo partner.

Jedna bravurně uživí sebe i svého o několik mladšího přítele. Platí nájem, dovolené i jídlo, oblečení a melíry pro ně oba. Druhá si vzala umělce a šla do toho s tím, že podporuje nejen jeho, ale prostřednictvím něj i umění jako takové. Třetí si bere cizince, který si už několik let stále „hledá práci“, přičemž požaduje, aby se doma pilo dobré víno a jedly se výhradně francouzské sýry.

Všichni mají jedno společné: čelí neustále kritice ostatních. Jak může ambiciózní holka vedle sebe snášet neambiciózního chlapa? Co je on za chlapa, když mu nevadí, že jeho žena vydělává víc? On získává nálepku „bačkora“, případně „vypočítavý lenoch“. Ona zase „kariéristka“ nebo „chudák holka“. Je přece „nepřirozené“, aby žena vydělávala víc. Pro některé je podobná změna v tradičních genderových rolích doslova příznakem apokalypsy.

Čtěte seriál Láska 2010: Čím víc lásky, tím víc rozvodů

Přitom výsledky výzkumu Pew Research ukazují, že podobné změny v manželství – muži pomáhající v domácnosti a ženy vydělávající víc peněz – mají spíš pozitivní vliv na vztahy a přispívají k nižší rozvodovosti a šťastnějším vztahům.

Opravdový chlap v domácnosti

muž

Je ovšem klidně možné, že tento trend je aplikovatelný pouze na americkou společnost. Koneckonců, jediná z mých známých, která svoji situaci popisuje jako ideální, je ta, která si bere cizince, čirou náhodou ze Severní Ameriky.

Když se poznali, učil v Praze angličtinu a dostával málo peněz za spoustu hodin práce. Ona, říkejme jí třeba Pavla, mu navrhla, ať raději méně učí a postará se o dům a domácnost. Nabídku přijal, s tím, že ale nechce, aby jim výrazně klesla životní úroveň (a on by musel, nedejbože, začít jíst český eidam!), a že když bude potřeba, půjde zpátky do práce na plný úvazek. Tak si na to plácli.

„Fascinuje mě právě to, že jemu vůbec nevadí, že vydělávám víc peněz, že vydělávám hodně peněz. Klidně za mnou přijde, jestli bych mu nedala tisícovku, že potřebuje něco nového na sebe,“ říká Pavla. „A vůbec to neraní jeho ego. To zvládne jen opravdový chlap.“

Představuje podle vás problém, když žena vydělává víc peněz než muž?

On se jí odměňuje tím, že ve svých 37 letech má postavu modela (protože má čas chodit do posilovny) a každý den jí vaří exkluzivní večeři z prvotřídních ingrediencí. Když Pavla přijde domů z práce, je uklizeno, vyžehleno a ona má čas věnovat se jen jemu a plánování toho, jak spolu budou mít miminko. Na „mateřskou“ půjde, jak jinak, on.

Pavla se se svým posledním přítelem rozešla právě proto, že nemohl unést její úspěch, ani to, že občas bývá dvanáct hodin denně v práci. „Konečně jsem našla někoho, komu nevadí obrácené role, muže, s nímž se dobře doplňujeme,“ říká Pavla. „A není celý úspěch dobrého vztahu právě v tom?“

Valentýnská soutěž: Vyhrajte knihu za příběh lásky!

láska

Nezapomeňte, že se seriálem Láska 2010 nyní můžete i vyhrát. Poukazy na nákupy v knihkupectví sítě Kanzelsberger čekají na vylosované autory! Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám.

Podrobné informace najdete v článku Valentýnská soutěž.

Ilustrační foto: agentura SXC, Dreamstime

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).