Hlavní navigace

Olivy, zdraví a kalorie: zdání klame

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jsou olivy zdravé? Je něco na tom, že v těhotenství by se jíst neměly? Kolik mají kalorií? Jaký rozdíl je mezi černými a zelenými olivami? A olivami s peckou a bez pecky?

Olivy jsou jednou z důležitých součástí středomořského jídelníčku, který se řadí mezi nejzdravější na celém světě. A tak i když olivy nemusí zachutnat hned napoprvé, je dobré se nenechat odradit a tyto plody jíst pravidelně. Mají totiž skvělé účinky na lidské zdraví i štíhlou linii.

Co se dozvíte v článku
  1. Tučné, ale zdravé plody
  2. Olivy mají pozitivní vliv, jsou vhodné i v těhotenství a na noc
  3. Černé a zelené olivy: jaký je v nich rozdíl?
  4. Nepravé černé olivy: poznáte je podle složení
  5. Vyhlášené olivy Kalamata se liší nejen barvou
  6. Olivy a kalorie: zdání klame
  7. S peckami, nebo bez?

Tučné, ale zdravé plody

Olivy jsou plodem olivovníku evropského (Olea europaea). Pochází z Afriky a Asie, ale dnes hojně roste ve středozemních oblastech Evropy. Navzdory tomu, že se běžně používají do slaných pokrmů a plní se různými pikantními nádivkami, patří olivy mezi ovoce. A jsou jedním z jeho nejpěstovanějších druhů.

Kromě toho, že potěší chuťové buňky každého gurmána, vyrábí se z nich olivový olej, který je doporučován zdravotníky i nutričními terapeuty pro svůj pozitivní vliv na lidské zdraví. A je jednou z nejdůležitějších složek zdravé středomořské stravy, takže samozřejmě ani olivy nezůstávají v tomto směru pozadu.

I když jde o poměrně tučné plody s 11 až 15 procenty tuku, až 74 procent z tohoto množství tvoří kyselina olejová, která patří mezi zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny a je hlavní složkou olivového oleje.

Olivy mají pozitivní vliv, jsou vhodné i v těhotenství a na noc

Olivy jsou bohaté na antioxidanty, jejichž přínosy pro zdraví sahají od boje proti chronickým zánětům přes dobrý stav kardiovaskulárního systému až k prevenci rakoviny a diabetu. Obsahují také vitamíny E, A, K a železo, měď, vápník, draslík, zinek či hořčík.

Jsou proto vhodné i pro těhotné ženy, které se často ptají, zda je mohou konzumovat. Doporučuje se u nich asi 5 až 7 kusů denně.

Odborníci dokonce tvrdí, že olivy mohou pomoci lépe se vyspat, pokud si je dáte k večeři. Jejich unikátní složení totiž přispívá k produkci hormonu melatoninu, který se podílí kromě jiného také na kvalitním spánku. Navíc navozují pocit sytosti a pomáhají ke stabilizaci hladiny cukru v krvi, takže noční odpočinek nebude narušovat ani pocit hladu, ani problémy způsobené poklesem hladiny cukru v krvi.

Černé a zelené olivy: jaký je v nich rozdíl?

Černé, nebo zelené? Někteří lidé dávají přednost prvním, jiným chutnají ty druhé. Pokud se jedná o rozdíl mezi nimi, pak je to jednoduché. Jsou to jedny a ty samé plody, jenom v rozdílném stadiu zralosti. Zelené olivy jsou ještě nedozrálé plody, avšak už mají plnou velikost. Poté postupně mění svou barvu od hnědé přes červenou a fialovou až k černé.

Zelené olivy

Sklízejí se v září, v říjnu nebo v listopadu. Přestože jsou už tou dobou dostatečně velké, nejsou ještě zralé, takže jejich konzistence je pevnější a tužší a jejich chuť je více nahořklá.

Černé olivy

Zůstávají na větvích až do prosince či do ledna. Protože zrály déle, mají vyšší obsah oleje, což jim dodává jemnější strukturu a delikátnější chuť.

Jedno mají zelené i černé olivy společné – plody po sklizni se nedají hned jíst, musí projít úpravou. Ať už jsou zralé, nebo nezralé, při sklizni ze stromu jsou extrémně hořké a je potřeba, aby prošly procesem zpracování.

Obvykle se uloží do roztoku s hydroxidem sodným a poté do slané vody či samotné soli, nechávají se také projít procesem fermentace. To je zbaví nepříjemné chuti, kterou mají po sklizni. Černé olivy se někdy namáčejí ve slané lázni rovnou. Zpracování oliv může trvat od několika dní do několika měsíců podle použité metody, která často závisí na místních tradicích.

Galerie: Jak se vyrábí olivový olej, ten kvalitní 

Nepravé černé olivy: poznáte je podle složení

Ne všechny černé olivy v obchodech jsou skutečně zralé černé olivy, které svou barvu získaly díky slunečním paprskům. Jde o plody sklizené během rané zralosti, které se louhovaly za přítomnosti vzduchu a následkem oxidace došlo ke ztmavnutí jejich barvy.

Aby byla ještě intenzivnější, přidávají se do nálevu speciální činidla. Pokud je na etiketě uveden konzervant E 585 nebo E 579, pak jde právě o tyto nepravé černé olivy. A samozřejmě chuť nepravých černých oliv v porovnání s těmi, které dozrály na slunci, je nesrovnatelná.

Vyhlášené olivy Kalamata se liší nejen barvou

Mezi těmi naopak skutečně zralými je vyhlášenou odrůdou Kalamata, kterou vyhledávají zkušení gurmáni.

Tyto olivy typického podlouhlého tvaru se sklízejí ručně a pocházejí ze stromu, odlišujícího se od běžné olivy téměř dvojnásobnou velikostí listů. Přestože mají charakteristickou hnědofialovou barvu, jsou klasifikovány jako černé olivy. Svůj název získaly podle města Kalamata na řeckém poloostrově Peloponés, tato oblast je totiž jejich domovinou.


Autor: Depositphotos

Olivy Kalamata dozrávají na olivovníku, na rozdíl od většiny ostatních

Olivy a kalorie: zdání klame

Protože jsou olivy tučným ovocem, naskýtá se otázka, jak je to s kaloriemi. Zajímá to především ty, kdo drží redukční dietu anebo se snaží o zdravý životní styl. Předně je třeba připomenout, že olivy mají pozoruhodně nízkou hustotu kalorií. Hustota kalorií je přitom měřítkem obsahu kalorií v potravině vzhledem k její hmotnosti nebo objemu. Jídlo s vysokou kalorickou hustotou obsahuje hodně kalorií na malou porci jídla. Olivy jsou na tom v tomto ohledu skvěle: jejich kalorická hustota je 1 až 1,5.

Navíc obsahují mononenasycené tuky, které mnohé výzkumy spojují s pozitivním vlivem na hubnutí, a dokonce i na úbytek břišního tuku. Nutriční profil oliv se liší podle druhu a způsobu zpracování. Následující tabulka poskytuje orientační informace o živinách v deseti kusech malých až středně velkých oliv (cca 35 gramů):


Autor: Vitalia.cz

S peckami, nebo bez?

K dostání jsou jak olivy vypeckované, tak s peckami. Odborníci tvrdí, že byť vypeckované olivy jsou k použití pohodlnější a ušetří práci s odstraňováním pecek, chuťově lepší jsou ty, kde pecky zůstaly.

Do oliv bez pecek snáze proniká slaný nálev a narušuje jejich strukturu, která často bývá kašovitá nebo pastovitá, navíc tyto plody absorbují více soli, která překryje jejich skutečnou chuť.

Olivy s peckami zůstávají pevné a zachovávají si jak konzistenci, tak také své chuťové vlastnosti. Vypeckované olivy jsou tak vhodnější při vaření a olivy s peckami pro přímou konzumaci.

Použité zdroje:

Healthline.com: Can Olives Help You Lose Weight?

Webmd.com: Health Benefits of Olives

Healthline.com: Olives 101: Nutrition Facts and Health Benefits

Bbcgoodfood.com: Olive glossary

Thespruceeats.com: Olive Varieties and Types

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).