Hlavní navigace

Obtěžují vás potravinoví moli? Zlikvidujte je

23. 9. 2009

Sdílet

Nemůžete se zbavit potravinových molů? Bydlí ve vašich zásobách a moc se jim tam líbí? Ať jste udělali cokoliv, tihle malí motýlci se nedají vyhubit. Poradíme vám, jak s tímto nepřítelem bojovat a zamezit jeho výskytu.

Potravinoví moli neboli správně zavíječi mouční jsou jedním z mnoha ošklivých zvířátek, které s námi sdílí domácnost. Jde ovšem o hosty značně nevítané, neb svou přítomností velmi úspěšně likvidují zásoby potravin. Navíc jde o zvířátko značně odolné, které se rozhodně nevzdává, když se ho snažíte vyhubit. V čem jsou potravinoví moli vlastně nebezpeční? Jak se jich zbavit? A lze jejich výskytu nějak předcházet?

potravinový mol

Potravinový mol je ve skutečnosti malý motýlek z čeledi zavíječovití zavíječ moučný (Ephestia kuehniella), případně se ještě v domácnostech vyskytuje jeho příbuzný zavíječ paprikový (Plodia interpunctella). Zavíječ moučný je velký 10 až 14 milimetrů o rozpětí křídel 20 až 25 mm. Přední křídla jsou olovnatě šedá, zadní křídla jsou bělavá, bez nápadné kresby. Zavíječ paprikový je menší, měří asi 7 až 9 mm a jeho rozpětí křídel je 15 až 20 mm. Má tmavé zbarvení a na první pohled může vypadat jako malý klacík nebo zvířecí trus.

Dokázali jste se zbavit potravinových molů?

  • Ano, ale nebylo to jednoduché
    12 %
  • Ne, opět se objevili
    86 %
  • Naštěstí jsme je nikdy neměli
    2 %

Sežerou všechno

potravinový mol

Zavíječi paří mezi významné hospodářské škůdce. Vyskytují se nejen v domácnostech, ale i v potravinových skladech, kde páchají velké škody. „Plně dorostlé larvy často opouští potravní zdroj a lezou po stěnách, produkují zámotky a případně se kuklí. Lepivé pavučiny larev způsobují nalepení mouky do hroznů, provazců a vytváří chuchvalce a hrudky až o váze několika kilogramů, které jsou útočištěm dalších škůdců,“ vysvětluje Ing. Jana Horáková, Ph.D. z Fakulty veterinární hygieny a ochrany životního prostředí Ústav veterinární ekologie a ochrany životního prostředí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Samička zavíječe moučného dokáže během svého života naklást 600 až 700 vajíček. Přitom vývoj jedné generace trvá 95 dní a stačí k tomu teploty okolo 18 °C. Současně se mohou vyskytovat různá vývojová stádia zavíječů. Tento motýlek a jeho larvy poškozují zejména mouku, strouhanku, rýži, cereálie a jiné potravinové produkty. Není ale výjimkou, že by se objevili dokonce i v soli. Mohou žít i v koření nebo instantních potravinách, například polévkách. Jídlo také znečišťují výkaly.

Kde se berou?

Nejspíš řešíte, kde se tito otravní motýlci ve vaší domácnosti vlastně vzali. Pokud bydlíte v paneláku nebo činžovním domě, zavíječi se k vám mohli dostat od sousedů. Motýlci totiž cestují větracími šachtami, a tak ani to, že se jich zbavíte ve své domácnosti, neznamená, že jste se jich zbavili úplně, právě naopak.

potravinový mol

Zavíječe si ovšem můžete přinést domů z obchodů. Larvy motýlků mají velmi rády sypké a suché potravinami, ve kterých si spokojeně lebedí. Takže za výskytem zavíječů ve vaší domácnosti může stát jeden špatný nákup. Ovšem jako zákazník máte právo škůdci napadenou potravinu reklamovat  a chtít vrátit peníze. „Zákon zakazuje uvádět do oběhu potraviny s prošlým datem použitelnosti, což se týká zejména rychle se kazících výrobků a takové výrobky jsou po uplynutí lhůty použitelnosti považovány ze zákona za zdravotně závadné,“ vysvětluje Jan Mišurec ze Sdružení na obranu spotřebitelů. Jako zákazník máte právo reklamovat potraviny po dobu jejich záruční lhůty, což je osm dní, a nebo, pokud je na obalu uvedena lhůta k použití, tak po celou dobu, než uplyne. „V případě výskytu škůdců ve výrobku můžete kontaktovat dozorové orgány, které by v rámci vyšetření případu zahájily stažení potraviny z trhu. Podnět lze zaslat na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ dodává Mišurec.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se zbavit vší a nepřijít o vlasy?

Vsaďte na prevenci

Likvidace populace zavíječů bohužel může být komplikovaná, zvláště, je-li napadený celý dům, ve kterým bydlíte. Jakmile jsou zavíječi v celém domě, zvažte se sousedy odbornou pomoc.

potravinový mol

Vzhledem k „nezničitelnosti“ zavíječů je mnohem efektivnější učinit několik preventivních opatření a výskytu zavíječů se zcela vyhnout. Proto pravidelně a pečlivě uklízejte regály, ve kterých skladujete potraviny. Pokud nemusíte, nevytvářejte zbytečné zásoby, a to ani v případě, že jste pořídili 10 kg mouky za výhodnou cenu. Může se snadno stát, že zavíječi zlikvidují celý váš nákup a vaše investice bude bezcenná. Vždy uchovávejte sypké potraviny jako je mouka, cukr, rýže, těstoviny nebo třeba luštěniny v plastových uzavíratelných nádobách. Do nich se zavíječi nedostanou.

Jak předcházet výskytu molů?

  • nevytvářejte zbytečně velké zásoby.
  • pravidelně kontrolujte spíž.
  • koupené potraviny přesypte do uzavíratelných nádob, sáčky okamžitě vyhoďte.
  • pravidelně potravinovou skříň uklízejte.
  • zkusit můžete radu našich babiček: chmel. Jeho vůni totiž moli nesnáší. Můžete proto zkusit umístit pár hlaviček chmelu nebo celý věneček.
  • Prodávají se také speciální lapače molů. Ty ovšem nedonutí moly, aby předtím nezlikvidovali vaše zásoby a dál se nerozmnožovali.

Pokud se zavíječi u vás vyskytují, snažte se velmi úzkostlivě dodržovat veškerá preventivní opatření. Takže ihned po nákupu sypké potraviny přesypte do plastových nebo skleněných nádob a nenechávejte je v sáčcích. Sáčky okamžitě vyhoďte a odneste mimo domácnost. Jakmile objevíte nakaženou potravinu, okamžitě ji zlikvidujte. 

Co dělat, když se moly vyskytnou:

  • vše ze spíže vyházejte.
  • spíž důkladně vytřete.
  • můžete zkusit postřik proti hmyzu.
  • účinnější je probrat situaci se sousedy. Pokud mají stejný problém, je nejlepší vyhledat pomoc deratizéra. 

Pravidelně vyklízejte skříňky a regály, ve kterých skladujete potraviny. Hledejte zaprášená místa, která nejsou snadno dostupná, právě tam se mohou housenky zavíječů skrývat. Vajíčka a housenky zničte buď mechanicky nebo pomocí vysavače. Nakonec prostor vystříkejte přípravkem proti lezoucímu hmyzu. Nechte působit a doufejte, že budete úspěšní. Zkusit rovněž můžete speciální lapače, které se nedávno objevily na trhu.

Jakmile se zavíječi po dobu příštích dvou týdnů nevrátí, byli jste úspěšní!

Jak bojujete proti potravinovým molům vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).