Hlavní navigace

Názor k článku Novela vymáhá povinné očkování pokutami pro lékaře i školky od Zákony ignorující - V reakci na mylnou mediální interpretaci některých dopadů...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 1. 2015 21:53

    Zákony ignorující (neregistrovaný)

    V reakci na mylnou mediální interpretaci některých dopadů vládního návrhu zákona o ochraně veřejného zdraví považujeme za nutné uvést na pravou míru, že tento zákon nezavádí žádnou novou sankci vůči těm lékařům, kteří odmítnou provádět povinná očkování dětí. Znění normy zůstává v tomto ohledu stejné. Navrhovanou změnou je o jeden milion vyšší možná pokuta, nikoli podmínky pro její udělení.

    Pokud zákon v této podobě bude schválen, změní se tedy pouze horní hranice výše pokuty, a to z dosud platných maximálně dvou na maximálně tři miliony Kč.

    Vyšší maximální hranici pokuty chce norma zavést proto, že povinnost se týká lékařů, kteří si mají být vědomi významu pravidelného očkování. I Česká lékařská komora označila postupy lékařů, kteří odmítají provádět povinná očkování, či podávají zákonným zástupcům informace v rozporu se zákonem, za postupy non lege artis. Takový postup lékaře ohrožuje zdraví nezletilého pacienta a může ve svém důsledku vést až ke vzniku epidemického výskytu nákazy.

    Pokuta za neprovedení pravidelného očkování hrozí poskytovateli zdravotních služeb, který nesplní povinnost provést pravidelné očkování, ač o ně zákonný zástupce dítěte žádá. Pokud jde o odpírače očkování, nemůže za odepření očkování ze strany zákonného zástupce dítěte nést odpovědnost poskytovatel zdravotních služeb, neboť tím, kdo porušil zákon, není poskytovatel zdravotních služeb, ale zákonný zástupce dítěte.

    Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Nova-sankce-za-neockovani-deti-se-vuci-lekarum-nechysta-353556

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).