Hlavní navigace

Chufa: Nové bezlepkové bio produkty na farmářských trzích

24. 5. 2012

Sdílet

Novinku na českém trhu – bezlepkové bio potraviny, chufa a horchata, budete moci ochutnat na farmářských trzích. Bezlepkové bio potraviny (chufa, horchata, mouka z chufy, olej z chufy) se k nám nově dovážejí ze Španělska. Jde o produkty ekologického zemědělství, bez lepku, bez laktózy, bez cholesterolu, jsou tedy vhodné pro celiaky, lidi alergické na ořechy či mléko, díky vysoké energetické hodnotě pro sportovce, ale i pro těhotné ženy a děti.

Novinku na českém trhu – bezlepkové bio potraviny, chufa a horchata, budete moci ochutnat na farmářských trzích.

Bezlepkové bio potraviny (chufa, horchata, mouka z chufy, olej z chufy) se k nám nově dovážejí ze Španělska. Jde o produkty ekologického zemědělství, bez lepku, bez laktózy, bez cholesterolu, jsou tedy vhodné pro celiaky, lidi alergické na ořechy či mléko, díky vysoké energetické hodnotě pro sportovce, ale i pro těhotné ženy a děti.

Jedná se o plodinu čufa (orig. chufa neboli zemní mandle) a další produkty, které jsou z čufy vyrobené.

Co je čufa? – chutná po lískových oříšcích, ale oříšek to není

Čufa je drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek. Lze ji konzumovat v čerstvém stavu, výborná je také po namočení do vody. Čufa se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínů, minerálů, proteinů a přírodního cukru. Neobsahuje laktózu, cholesterol ani lepek a má velmi nízkou hladinu sodíku. V současné době se čufa pěstuje především ve Španělsku.

Orčata (orig. Horchata) – vypadá jako mléko, ale mléko to není – nápoj bez laktózy

Čufa tvoří základ pro výrobu nápoje zvaného Orčata, který je běžnou součástí středomořské kuchyně, hlavně v jihozápadní oblasti Španělska. Orčata je osvěžující, nutričně výživný nápoj lahodné chuti, který je vhodný jako dezert i svačina a poskytuje tělu důležité živiny v bio kvalitě. Je přírodním zdrojem vlákniny, upravuje funkci střev a přispívá ke snižování nadváhy. Nápoj je doporučen mimo jiné těhotným ženám, dětem a sportovcům a lidem trpící alergií na laktózu. Ve Španělsku existují zvláštní místa, zvaná Horchaterías, která se specializují pouze na podávání orčaty.

Panenský olej z čufy

Dalším výrobkem, který se z čufy vyrábí je panenský olej, lisovaný za studena. Olej má jemnou, zpočátku nasládlou chuť. Lze ho přidat do salátů, ke grilování zeleniny, masa, k přípravě dresinků, atd. Mimo jiné je rovněž excelentním masážním olejem. Z hlediska nutričních hodnot zasluhuje zmínit vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (83,8 %), a to především kyselinu olejovou, díky které svým obsahem převyšuje mnoho olivových olejů nebo olejů z lískových ořechů.

Mouka z čufy

Do müsli nebo do cukrovinek můžete vyzkoušet mouku z čufy, která má přirozeně nasládlou, jemně oříškovou chuť. Je vhodná jako přídavek do jogurtů, mléka či müsli. Jako energetická potravina určena mimo jiné pro sportovce, studenty, malé děti a lidi trpící vysokým krevním tlakem.

Produkty jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy, v internetových obchodech, ve vybraných kavárnách a od června je budete moci ochutnat i na farmářských trzích v Praze.

„Od 1. 6. budeme každý pátek na farmářských trzích na náměstí Republiky (Celnice). Budeme rádi, když k nám produkty přijdete ochutnat,“ zve Eva Čamrová ze společnosti Ecovital international, která k nám produkty dováží.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).