Hlavní navigace

Nová série ovocných pálenek spojuje řemeslné a výtvarné umění i charitu. A možná na ní zbohatnete

29. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Projekt, jehož ambicí je zároveň propagace řemeslné výroby ovocných pálenek a zároveň výtvarného umění, spouští Palírna Radlík. Dodavatel (nejen) ovocných destilátů (nejen) do jedné z kultovních pražských restaurací Bílá kráva.

V kategorii pálenek jde navíc o jeden z prvních počinů v oblasti „investičního alkoholu“, v níž běžně dominují především stará archivní vína. Duchovním otcem projektu „Limited Art Edition“ je zakladatel a majitel palírny Zdeněk Musil.

Unikát: limitovaná edice pálenek

Uvedená speciální edice ovocných pálenek má podle majitele palírny demonstrovat spojitost tvůrčího přístupu v umění a řemeslné výrobě pálenek, profesionality, autorského přístupu a emocí. „Vnímáme to tak, že z ovoce destilujeme jeho duši a nabízíme ji ke sdílení našim zákazníkům,“ říká Zdeněk Musil.

Edici „Limited Art Edition“ tvoří deset druhů pálenek, přičemž jejich etikety zdobí díla deseti předních tuzemských výtvarných umělců. Jsou jimi Erika Bornová, Tomáš Císařovský, Jiří David, Jiří Kovanda, Petr Nikl, Michael Rittstein, Jiří Slíva, Antonín Střížek, Vlastimil Třešňák a Jiří Votruba.

Od každého druhu je vyrobeno 150 číslovaných lahví a jejich etiketa je ručně signována daným autorem. Kompletní edice bude dostupná od 15. července na e-shopu Palírna Radlík, část má být prodávána po jednotlivých lahvích za 1400 korun a část jako kompletní kolekce deseti originálních destilátů. Zájemci o ni si nicméně mohou podle Zdeňka Musila zamluvit tyto produkty už v současné době. Zisk z této edice bude přitom věnován na podporu výtvarného umění – z každé prodané lahve bude částkou 300 korun sponzorována některá z cen České akademie vizuálního umění za rok 2021, které budou udíleny na podzim tohoto roku.

Alkohol jako investice?

Palírna Radlík se přitom může z minulosti pyšnit celou řadou zahraničních i tuzemských ocenění, včetně Regionální potraviny Středočeského kraje, a kromě ovocných pálenek i dalšími specifickými produkty.

Patrně nejvzácnějším z nich je česká brandy Opus Magnum, která zrála sedm let v dubových sudech a která byla také v limitované edici uvedena na trh za cenu 4000 korun za lahev. Edice je v současné době zcela rozebrána a jen před několika dny se jedna lahev Opus Magnum prodala na internetu za neuvěřitelných 50 000 korun, což je podle dostupných informací nejvyšší cena za lahev alkoholu v ČR, která nebyla prodána v rámci charitativních akcí. Takhle tedy vypadá „investiční alkohol“ v praxi.

Oceňovaná palírna zpracuje i netradiční ovoce

Současný sortiment Palírny Radlík představuje přes dvacet ovocných destilátů a vedle klasické slivovice, meruňkovice či hruškovice nabízí lihovar i netradiční pálenky. Jsou například z kdoulí, rybízu, ananasu, mirabelek, jeřabin či bezinek.

Produkty palírny lze zakoupit přímo na místě, v podnikovém e-shopu palírny, na portálu Lihovárek.cz nebo je možné pálenky přímo ochutnat v úvodu zmíněné restauraci.

Palírna ale funguje také jako pěstitelská pálenice pro veřejnost, a to nepřetržitě po dobu celého roku. Což je i výzva pro drobné i větší pěstitele za situace, kdy se podle posledních informací letos očekává v ČR nejlepší úroda ovoce od roku 2018.

I když byla Palírna Radlík založena v roce 1998, objekt, v němž sídlí, má svou historii, s níž se mohou setkat návštěvníci v rámci předem domluvených exkurzí. I ty patří k osvětě o tradiční, ale prostřednictvím moderních technologií s vlastními inovacemi také o moderní výrobě pálenek v ČR, v níž je Palírna Radlík velmi aktivní.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).