Hlavní navigace

Nemovitost levně? V exekuční dražbě…

27. 4. 2010

Sdílet

Neštěstí jednoho může být štěstím pro druhého. Byty a domy po lidech, kteří nezvládli splácet hypotéku, lze koupit až o třetinu levněji. Zvýšené počty exekucí nahrávají zejména zájemcům o koupi nemovitosti. Za dražbu nic neplatíte a nemovitost můžete získat i za dvě třetiny odhadní ceny. Úvěrový boom je za námi. Zbyla z něj spousta dluhů, které nemá kdo splácet a dražby se hemží nabídkami nemovitostí zabavených v exekuci. Nejčastěji kvůli nesplácenému úvěru a nehrazenému pojištění.

Neštěstí jednoho může být štěstím pro druhého. Byty a domy po lidech, kteří nezvládli splácet hypotéku, lze koupit až o třetinu levněji.

Zvýšené počty exekucí nahrávají zejména zájemcům o koupi nemovitosti. Za dražbu nic neplatíte a nemovitost můžete získat i za dvě třetiny odhadní ceny. Úvěrový boom je za námi. Zbyla z něj spousta dluhů, které nemá kdo splácet a dražby se hemží nabídkami nemovitostí zabavených v exekuci. Nejčastěji kvůli nesplácenému úvěru a nehrazenému pojištění.

Zhoršená finanční situace domácností, které nejsou schopny plnit své závazky a tak  se musí vzdát zastavené nemovitosti, může být pro jiné přínosem. Těžit z ní mohou zejména zájemci o koupi pozemku či domu. Pokud se totiž rozhodnete pořídit nemovitost v dražbě, máte na to nyní ideální podmínky.

Například Exekutorský úřad Přerov zaznamenal oproti minulým rokům téměř dvojnásobný nárůst dražených nemovitostí. Příčinou jsou mnohem častější exekuce nemovitého majetku, což je v praxi exekutorů až poslední způsob, jak od povinného vymoci dluh, uvádí zpráva úřadu.

Čtěte téma: Je správná doba ke koupi bytu?

Před rokem byly aktuální diskuse o tom, zda budou ceny bytů stagnovat nebo dále padat. Dnes se ukazuje, že ceny dále padaly. Kdo prodal před rokem, neprohloupil. 

Podle přerovského úřadu můžete pořídit nemovitost v dražbě až o třetinu levněji a zvýšený počet exekucí vám zajistí také široký výběr. Většinou se jedná o rodinné domy, byty, pozemky a garáže. Ten, kdo teď plánuje pořízení nemovitosti, ať už k investici nebo pro vlastní potřebu, má nejlepší příležitost. Nejnižší podání v našich dražbách začíná na dvou třetinách odhadní ceny, upozornil Tomáš Vrána, soudní exekutor Exekutorského úřadu v Přerově. Dodal také, že pokud se nemovitost nepodaří napoprvé vydražit, vyvolávací cena nemovitosti se ještě snižuje.

Jak se o dražbě dozvědět a jaké jsou její podmínky se dočtete v článku Získejte snadno nemovitost až o třetinu levněji na serveru Měšec.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).