Hlavní navigace

Nemáme kapacity na to dělat antigenní testy, říkají praktici

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vláda právě schválila antigenní testování na COVID-19 pro veřejnost. A to i u praktických lékařů. Začne už tuto středu. Praktici ale nadšení vlády nesdílejí. Podle nich je odběrových míst dostatek už teď.

Premiér Andrej Babiš včera na svém Facebooku zveřejnil informaci o antigenním testování na COVID-19 pro veřejnost. Pro velký zájem může začít už tuto středu 16. prosince. „VZP umožnila všem lékařům v České republice dělat a vykazovat testy. I těm, kteří nejsou registrováni v systému VZP,“ zdůraznil premiér. Podle něj je v Česku potenciál pěti tisíc dvou set praktických lékařů, šesti tisíc zubařů a devíti tisíc ambulantních specialistů, kteří by vytvořili dvacet tisíc odběrných míst.

Lékaři nadšení premiéra nesdílí

Postoj Sdružení praktických lékařů (SPL ČR) k plošnému testování, kdy by se v jejich ordinacích měli střídat lidé s obyčejnou rýmou a lidé, kteří přijdou na testování na COVID-19, je ale vlažný. Podle praktiků máme v Česku dostatečnou síť odběrových center – jejich kapacita je dostatečná.

Princip fungování POC antigenních testů

Antigenní test detekuje virové bílkoviny. Tyto tzv. „rapid antigen testy“ odhalují nemocné na vrcholu infekce, kdy je v těle nejvyšší koncentrace těchto bílkovin. Právě u takových lidí je nejvyšší riziko přenosu nákazy na jiné osoby.

Oproti RT-PCR testům je výhodou nižší náročnost na odbornost zdravotnického personálu při odběru, možnost vyhodnocení testu přímo na místě odběru a rychlost tohoto vyhodnocení (čas od odběru vzorku po zjištění výsledku nepřesahuje 30 minut) a až 10× nižší cena. Naopak nevýhodou je, že nejsou tak citlivé jako standardní RT-PCR testy používané pro přesné určení nakažených dle algoritmu Ministerstva zdravotnictví.

Zdroj: Covid.gov

„Vybraní praktici, kteří se přesto rozhodnou pomoci a k plošnému testování se přihlásí, budou součástí sítě sekundární. Pomohou tím, že budou provádět testy především u svých registrovaných pacientů, kteří o to projeví zájem,“ píše SPL ČR. Účast praktických lékařů na plošném testování asymptomatických pacientů antigenními testy je dobrovolná. Každý tak podle praktiků musí zvážit, zda k testování najde volnou kapacitu a jestli je schopen si zorganizovat provoz praxe.

Důležité je udržet praxe v plném provozu

„Vzhledem k tomu, že epidemie je opět na vzestupu, nových pacientů přibývá a lékaři zůstávají ve svých ordinacích dlouhé hodiny po svých ordinačních hodinách. Jsou plně vytíženi a nemají kapacity na to, aby testovali lidi z ulice,“ podtrhuje Sdružení praktických lékařů a dodává, že na jejich bedrech leží také péče o ostatní registrované bez COVID-19.

Pro tyto pacienty, kteří jsou často staří a polymorbidní, je nutné udržet praxe v plném provozu. „Zvlášť v této době, kdy mají často omezený přístup k péči v odborných ambulancích (zejména nemocničních) a ordinace praktického lékaře je pro ně bezpečným místem, kde tuto péči dostanou,“ připomíná SPL ČR.

Dnes se na vládě jedná o dobrovolném testování pro všechny občany ČR pomocí antigenních testů. Tisková konference představí detaily antigenního testování, které by mělo odstartovat už tuto středu. Podrobnosti přineseme na webu Vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).