Hlavní navigace

Nejlepší nápoj po sportu? Nealko pivo, říká Petr Havlíček

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/dgchpy0, podle licence: Public domain
Aby nám při pohybu nebylo ouvej, je dobré vědět, jak se stravovat i pít. Radili jsme se s Petrem Havlíčkem, který doporučil vhodné nápoje před, během i po sportovní aktivitě.

Jednou slyšíme, jak je důležité během tréninku pít iontové nápoje, pak zas slyšíme, že stačí obyčejná voda. Jeden trenér radí, ať se najíme co nejdříve po zátěži, ideálně ještě v šatně, další mluví až o hodině po výkonu. Hledali jsme tu správnou cestu u specialisty na výživu a odborníka iniciativy Vím, co jím Petra Havlíčka.

I jídlo před sportem je důležité

Pokud se chystám jít po práci sportovat, musím si k obědu zvolit jídlo, které budu dobře trávit, čili si vyberu rizoto, těstovinový salát, ryby nebo grilované maso. „Za nejhůře stravitelné se považuje červené maso – má totiž dlouhá vlákna a hodně kolagenu. Pokud se takové maso ještě opeče na nekvalitním oleji, tak má náš žaludek práci na šest až osm hodin,“ říká Petr Havlíček

Čím méně mám před sportovním výkonem času na jídlo, tím lehčí jídlo volím. Vím-li, že půjdu běhat za půl hodiny, sáhnu po banánu, slušnější celozrnné tyčince, variantou je i sklenice džusu. Pokud se mi zadaří a vzpomenu si na jídlo třeba hodinu před nazutím běžeckých bot, pak je vhodné sníst například jogurt s kvalitním musli, jogurt s ovocem a troškou nasekaných oříšků. „Když si dám rohlík se šunkou, sýrem a nějakou zeleninou, tak to sice vypadá super zdravě, avšak stravitelnost takového jídla je mnohem delší. Jinými slovy, jídlo před tréninkem by mělo obsahovat dostatek sacharidů, snížený obsah tuků, málo bílkovin, ale může mít dostatečné množství vlákniny tak, aby vstřebávání sacharidů bylo pozvolnější,“ radí nám Petr Havlíček.

Pitný režim během sportu: šetřete peníze za ionťáky

„Všichni běžci vám potvrdí, že nemají problém s tím, odběhat hodinu a půl bez jakýchkoliv tekutin a přehřívání se (nejsou-li extrémní vedra). U zdravého trénovaného člověka lze tedy výkon přežít i bez tekutin,“ říká Petr Havlíček. U netrénovaných obézních lidí to tak ale není. Čím je člověk objemnější, tím větší má povrch těla, daleko více energie spotřebovává, uvolňuje daleko více odpadního tepla a logicky se u něj ztrácí větší množství tekutin. V těchto situacích už takový člověk pít potřebuje. Petr Havlíček hovoří o jednom decilitru tekutin na deset kilogramů váhy, sto kilový sportovec tak klidně může přijmout i litr tekutiny za hodinu.

Pakliže sportujete dvakrát, třikrát týdně jednu hodinu, zřejmě vám teď Petr Havlíček ušetří dost peněz. „Vůbec nemusíte řešit nějaké specializované nápoje, bohatě vám postačí obyčejná voda nebo nějaká lehce mineralizovaná minerálka, třeba Matonni,“ nebojí se doporučit minerální vodu s nízkou slaností Petr Havlíček. V případě, že to vaše „dvakrát, třikrát týdně“ vypadá tak, že ráno nasednete na kolo a odpoledne se vrátíte, tak tam si s obyčejnou vodou rozhodně nevystačíte.

Přijatá tekutina by měla obsahovat část minerálů i určité množství energie. „Tady se hodí například Poděbradka, která je tedy pro normální konzum nevhodná, neboť obsahuje mnoho soli a mnoho cukru, ale pro sportovní výkon se hodí skvěle,“ říká Petr Havlíček. Dobrý je i sportovní nápoj, ale takový, který respektuje a doplňuje to, co člověk během tréninku ztrácí. Jde o tekutiny, energii, glukózu – cukr a minerály. Další přídatné látky nejsou třeba. Co se jídla během dlouhých sportovních výkonů týče, za naprosto nevhodné považuje Petr Havlíček všechny sušenky, které jsou dle reklam „ideální energií sbalenou na cesty“.

Nejlepší regenerační nápoj? Nealko pivo

Pokud skončíte s lehkým hodinovým tréninkem, doplňujte tekutiny obyčejnou vodou, máte-li za sebou intenzivnější výkon, je třeba tělu dodat energii, minerální látky a antioxidanty. Nejlépe se tak dle Petra Havlíčka hodí nealkoholické pivo. „Není to ale ideální iontový nápoj, protože mu chybí sodík a draslík, který se nejvíce vylučuje močením po výkonu,“ říká Petr Havlíček. Nezaměňujte však nealko s radlery, kde je příliš cukru a obvykle chybí vitamíny a minerální látky, které po výkonu potřebujeme.

Co se jídla po fyzické aktivitě týče, doporučuje se jíst ne hned, ne za hodinu, ale ve chvíli, kdy se vaše tepová frekvence dostane do klidové tepové frekvence, kdy se nepotíte. Tehdy se systém dostává do odpočinkového režimu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).