Hlavní navigace

Nejhorší potraviny roku 2015

4. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Potravinynapranyri.cz
Nechutné salámy, plesnivé sýry, šizené ryby… I takové potraviny se v minulém roce našly v našich obchodech. Nejvíce bylo nebezpečných potravin, následují falšované a nejakostní.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dává již několik let na pranýř, tedy na server Potravinynapranyri.cz, nevyhovující potraviny, které odhalí při svých kontrolách. V roce 2015 to bylo celkem 653 případů. Podívejte se, kdo je vyrobil a prodával:

GALERIE: Nejhorší potraviny roku 2015

Na pranýři se ocitají potraviny:

  • Nejakostní
    Nedodržují složení určené právními předpisy nebo uvedené v označení potraviny.
  • Falšované
    Uvádí zákazníka při nákupu v omyl. Například záměrně zamlčují důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.
  • Nebezpečné
    Obsahují nepovolené látky nebo překračují limity povolených látek. Obsahují neuvedené alergeny. Jeví známky kažení, plíseň, škůdce. Obsahují cizorodé předměty apod.

Přestože většině z nás připadají nechutné nazelenalé potraviny, inspekci vadí ještě více případy, kdy běžný spotřebitel nemá šanci problém odhalit. Plíseň poznáme (i když to znamená dívat se při nákupu pozorně), ale nepoznáme, že výrobek obsahuje třeba látky neuvedené na obalu (například lepek či alergeny), nebo naopak látky uvedené neobsahuje – to v případě šizení na hlavních surovinách.

A tak se mezi loňskými nálezy SZPI najdou matjesové řezy skoro bez ryb, ovocné knedlíky bez ovoce, meruňkový extra džem bez meruněk… a sýrová pomazánka pro změnu s rybami.

V uvedených případech bývá na vině výrobce, jindy – zejména v případě kažení či škůdců – je chyba na straně prodejce či dovozce.

Nejhorší jsou kategorie víno a masné výrobky

galerii nenajdete fotografie závadných vín, a to z jednoduchého, praktického a tristního důvodu – je jich tolik, že by vydaly na samostatnou galerii.


Autor: Vitalia.cz

Případy zveřejněné SZPI za rok 2015

Inspekce neplýtvá síly a náklady na potraviny, které jsou dlouhodobě bez problémů, ale zaměřuje se především na problematické segmenty. Těmi je dlouhodobě zejména víno (loni 192 případů) a masné výrobky (98 případů).

Vína jsou falšována nepovolenými přídavky a vodou (dokonce až devadesáti procenty).

Uzeniny se prodávají šizené a bohužel i nebezpečné, to když podléhají zkáze, je na nich plíseň a zapáchají. Přesto je někteří obchodníci dále nabízejí zákazníkům.

Každoroční problémy má také med. Bývá nejakostní či falšovaný, problémy se u stejných výrobců opakují a vybrat si kvalitní med v obchodě není vůbec snadný úkol.

Nákup si zákazník rozmyslí také u zpracovaného ovoce. Často je napadeno různými škůdci (sušené ovoce) nebo obsahuje nepovolené látky (džemy), například loni SZPI odhalila pesticid, který se používá v přípravcích na hubení hmyzu.

Potraviny na pranýři v číslech


Autor: Vitalia.cz

Informace pocházejí ze serveru SZPI Potravinynapranyri.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).