Hlavní navigace

Neexistují důkazy o přenosu koronaviru potravinami. Přesto je teď ideální volbou balené pečivo

17. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Kaufland
Ministerstvo zemědělství dnes znovu zdůraznilo, že neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly zdrojem či cestou přenosu koronaviru způsobujícího onemocnění COVID-19. Zároveň ale poukazuje na nutnost dodržovat doporučená hygienická opatření.

Nový koronavirus je respirační virus. K přenosu dochází primárně kontaktem s infikovanou osobou, která zejména při mluvení, kašlání a kýchání šíří infekční kapénky na své okolí. Přenos je možný také předměty čerstvě kontaminovanými sekrety infikovaného člověka. V praxi to znamená, že z rohlíku se virem nenakazíme. Z rohlíku, kterého se dotkl infikovaný člověk, už to ale možné je.

Opatrnost je na místě

Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin z minulého týdne zkušenosti z předchozích epidemií způsobených koronaviry, jako jsou SARS či MERS, ukazují, že virus se prostřednictvím potravin nepřenáší. 

Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží, jako potraviny a podobně, mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu. 

Nebalené pečivo jen za určitých podmínek

Jistotou je samozřejmě koupit si balené pečivo. Vláda ostatně zvažovala zavést toto opatření jako povinné. Při současné zvýšené poptávce po potravinách by se ale všechno zabalit nestíhalo. To potvrdila i šéfka Potravinářské komory Dana Večeřová, podle které pekárny zvládnou skokově navýšit balenou produkci maximálně o patnáct procent.

Prodejny a řetězce by ale měly zajistit potřebnou hygienu a rozestupy nakupujících:

„Například musí mít zákazníci k dispozici pomůcky jako kleště a jednorázové rukavice. Chci apelovat na všechny, aby striktně dodržovali všechna vyhlášená opatření a byli k sobě ohleduplní, aby se šíření koronaviru podařilo zastavit,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Galerie: Koronavirus zvyšuje prodeje potravin

Kaufland už pečivo balí

Jaká je realita? V pobočce supermarketu Lidl nám u vchodu podali igelitové rukavice a upozornili, že by zákazníci měli mít mezi sebou odstup. Ve večerkách oproti tomu často nejsou k nalezení kleště ani rukavice. Nouzovým řešením je tam použít jeden mikrotenový sáček namísto rukavice.

Kaufland už pečivo balí, jak sdělila jeho mluvčí Renata Maierl: „Od dnešního dne jsme začali nabízet na všech našich prodejnách balené jednodenní pečivo od našich regionálních dodavatelů. Jedná se o chleby a rohlíky, které jsou baleny po pěti kusech. Prosíme zákazníky, aby toto hygienické opatření akceptovali a pečivo ze sáčku nevyndávali.“

V úseku pečiva jsou tu pro zákazníky k dispozici jednorázové rukavice, obalový materiál a podávací kleště. V prodejnách jsou vyvěšené instrukce, jak se chovat během nákupu, a vše se také opakuje v instore rádiu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).