Hlavní navigace

Mořská voda a řasy jsou zdravé pro zuby

10. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Mořské řasy jsou ceněné pro vysoký obsah minerálních látek, mají obecně nízký obsah kalorií a lze je používat jako zdravější variantu soli. Žádané jsou i pro své omlazující a zkrášlující účinky. V neposlední řadě působí pozitivně na ústní dutinu, podobně jako samotná mořská sůl.

Mořskou sůl používali k čištění zubů už ve staré Číně. Číňané věřili, že díky tomu budou jejich zuby silnější a nebudou je trápit nemoci zubů a dásní. Jak je tomu dnes?

Jedete k moři? Nebojte se slané vody

Mořská sůl je bohatá na minerály a stopové prvky, které mají příznivý vliv na celou ústní dutinu. V případě, že je solný roztok dostatečně koncentrovaný, umí dokonce ulevit při akutní bolesti zubů. Mimoto je mořská sůl baktericidní, odstraňuje zápach z úst a odbarvuje zubní sklovinu, díky čemuž má na zuby jemný bělicí efekt.

Podle Jany Karbusické, zubní lékařky a odborné garantky značky Splat, však potápění se na dovolené u moře s otevřenou pusou samozřejmě nestačí:

„V rámci prevence je možné používat jemnější solný roztok v podobě ústní vody. Pokud však máte citlivé či krvácející dásně, začněte s nízkou koncentrací soli a zvyšujte ji postupně,“ radí zubní lékařka.

Mořské minerály významně posilují zubní sklovinu a výtažky z některých hlubinných řas mají navíc blahodárný účinek na dásně. Které z nich to jsou?

Galerie: Mořské řasy se hodí do polévky i místo náplasti 

Sladkovodní „řasa“ spirulina: zdravá sinice

Sladkovodní modrozelená řasa spirulina není ve skutečnosti řasa, ale sinice, přesto je počítána mezi tzv. superpotraviny a prospívá celkovému zdraví člověka. Podle odborníků je významným antioxidantem, pomáhá posilovat imunitní systém, zvyšuje koncentraci, působí proti únavě a blahodárné jsou i její účinky v souvislosti s ústní dutinou.

„Spirulina obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, včetně těch stopových, buněčnou sůl a aktivní enzymy. Přispívá například k rychlejšímu hojení ran, což lze využít i při hojení po trhání zubu nebo při zánětu dásní. Jako součást přírodních zubních past pomáhá udržovat zdravé dásně,“ říká Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Mořská řasa Laminaria neboli kombu

Mořská řasa Laminaria japonica neboli kombu roste v čistých, severních vodách. Je velmi bohatá na kyselinu alginovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Pomáhá odvádět z těla toxické zplodiny a usazeniny a díky tomu poskytuje ochranu před vstřebáváním těžkých kovů.

Kombu je nápomocna také při snižování hladiny cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem. „Produkty z řasy kombu se v hojné míře používají ve zdravotnictví. Pro vysoký obsah jodu má pozitivní vliv na stav kůže, nehtů, vlasů a v neposlední řadě dásní,“ doplňuje Jana Karbusická.

Pro vysoký obsah jodu je řasa kombu po staletí používána v Číně jako lék na problém se štítnou žlázou.

Mořská řasa Fucus

Mořská řasa Fucus vesiculosus (chaluha bublinatá) je zelenavě hnědě nebo žlutohnědě zbarvená chaluha vyskytující se v oblastech Severního a Baltského moře. Tato řasa je významným přírodním zdrojem vápníku, jodu a dalších důležitých minerálů, obsahuje také brom, draslík a hořčík. Přispívá k optimální produkci hormonů, ke snižování tělesné hmotnosti a podporuje růst vlasů.

„Fucus může ovlivňovat i naše kosti a zuby, a to díky vysokému obsahu vápníku, který zodpovídá za jejich tvrdost a pevnost. Vápník obsažený v zubní pastě, nejlépe v kombinaci s fluoridem, chrání zuby před zubním kazem,“ popisuje Zuzana Heiník Bělová.

Odbornice na závěr doporučuje vybírat přírodní zubní pasty, které obsahují komplex všech tří extraktů z mořských hlubinných řas (Laminaria, Fucus, spirulina).

Odborná spolupráce:

Ing. Zuzana Heiník Bělová

Výkonná ředitelka společnosti BELdental. Dlouhodobě se věnuje šíření osvěty o dentální hygieně, pravidelně se účastní akcí, přednáší ve školách a zajímá se o inovace v oboru, které ráda přenáší do reality.


MDDr. Jana Karbusická

Zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Od roku 2019 pracuje v soukromém stomatologickém centru Hillaris v Bratislavě. Její specializace je především na oblast kořenových kanálků a digitální stomatologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).