Hlavní navigace

Místo českého máku vyvážíme morfinový

18. 5. 2012

Sdílet

Do České republiky se dovážejí semena máku z rizikových oblastí, tedy těch, kde se mák pěstuje pro morfin. Ta jsou dále vyvážena jako český mák, zjistila inspekce. Inspektoři Státní rostlinolékařské správy (SRS) zaznamenali při odbavování zásilek potravinářského máku vyváženého do třetích zemí případy, kdy byl ke kontrole předložen mák, který neměl původ v České republice, ačkoli byl takto označen.

Do České republiky se dovážejí semena máku z rizikových oblastí, tedy těch, kde se mák pěstuje pro morfin. Ta jsou dále vyvážena jako český mák, zjistila inspekce.

Inspektoři Státní rostlinolékařské správy (SRS) zaznamenali při odbavování zásilek potravinářského máku vyváženého do třetích zemí případy, kdy byl ke kontrole předložen mák, který neměl původ v České republice, ačkoli byl takto označen.

Dlouhodobým sledování trhu s komoditami byl zaznamenán vysoký dovoz semene máku do České republiky z rizikových oblastí, tedy takových, v nichž se mák pěstuje pro produkci morfinu využívaného ve farmaceutickém průmyslu. Jedná se zejména o oblasti Francie, Španělska, Turecka a Austrálie. Takto dovezené semeno máku je dále vyváženo mimo území Evropské unie jako český mák nebo je tato zahraniční produkce míchána v různých poměrech s mákem vypěstovaných v Česku (míchané máky).

Tuto situaci lze vyhodnotit jako rizikovou, neboť nejenže dochází k obchodování s morfinovými máky, ale tímto způsobem může být také zpochybněna kvalita českého máku. To může mít negativní dopad na jeho tuzemskou výrobu a následný obchod s ním,“ říká k celé záležitosti ředitel SRS Zdeněk Mach.

Státní rostlinolékařská správa je úřad, který vystavuje pro vývozce doklady, které jsou nutné při vývozu do třetích zemí a jejich součástí je i uvedení a ověření původu vyvážené komodity. „S ohledem na výše uvedené skutečnosti budou inspektoři našeho úřadu při vývozním šetření důkladně kontrolovat každou vyváženou zásilku a ověřovat pravdivost údajů v předložených dokladech,“ popisuje další postup Zbyněk Škodáček, tiskový mluvčí SRS.

V případě podezření, že původ máku je mimo území České republiky, i když by byl deklarován jako mák české produkce, bude původ ověřován u dodavatelů nebo výrobců. V tomto případě mohou být požádány o spolupráci také jiné státní orgány České republiky nebo zahraničí. Do doby než bude jednoznačně prokázán původ zboží, nebude zásilka inspektory odbavena.

Zdroj: SRS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).