Hlavní navigace

Ministerstvo má plán proti dvojí kvalitě potravin

Redakce

Německé či rakouské výrobky se tváří stejně jako ty, které končí v českých obchodech, ale jejich složení je jiné. EU to řešit nehodlá, ministr zemědělství chce proto novelu českého zákona.

Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přestože opakované testy prokázaly dvojí kvalitu zdánlivě stejných potravin v různých evropských zemích, v rámci Evropské unie jde o marginální problém. Jak upozornil v komentáři k tématu agrární analytik Petr Havel, EU nemá potřebu rozdíly ve složení potravin řešit tvrdou regulací a řešení v podstatě nechává na jednotlivých státech.

Ministerstvo zemědělství České republiky (MZe) dnes zareagovalo prohlášením, podle kterého dvojí kvalita potravin už v Česku neprojde, novela zákona o potravinách ji zakáže pod pokutou 50 miliónů korun. V praxi to má do budoucna znamenat, že potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích Evropské unie, ale liší se svým složením, již nebude možné uvádět v České republice na trh.

Obaly různých potravin se musí lišit, ne se tvářit stejně

MZe to navrhne v připravované novele zákona o potravinách. Za porušení zákazu má být možné udělit pokutu, a to až do zmíněných padesáti miliónů korun.

„Díky tomu, že dvojí kvalitu zakážeme v aktuálně chystané české novele zákona o potravinách, začne zákaz platit podstatně dříve než v rámci dvouleté, takzvaně transpoziční, lhůty evropské směrnice. Cílem našeho návrhu je, aby potraviny, které se svými vlastnostmi liší, výrobci spotřebitelům nenabízeli ve stejném obalu, označení, barvě, grafice či se stejným marketingem,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Výsledný text návrhu evropské směrnice k dvojí kvalitě potravin, odhlasovaný Evropským parlamentem v polovině dubna, vzalo MZe na vědomí. V praxi jej však považuje za velmi obtížně vymahatelný. MZe usilovalo o nastavení přísnějších podmínek pro dvojí kvalitu, aby nemohla být ospravedlňována tzv. objektivními důvody, jako například preferencemi spotřebitelů nebo dostupností surovin. Češi mají podle výrobců odlišné chutě než jiné národy. Lišíme se údajně třeba ve výběru kečupů a dresinků, ale i zmrzlin či čokolád; podrobněji v článku Stejný výrobek, jiná chuť – prý to tak chceme.

Není jasné, co je dvojí kvalita

V textu evropské směrnice je dvojí kvalita zakázána pouze tehdy, když se výrobky liší významně. Podle MZe ale nezáleží na velikosti rozdílu, podstatné je, že výrobek je odlišný. Podívejte se, jaké rozdíly ukázaly oficiální testy (články k tématu najdete v sekci Dvojí kvalita potravin):

Galerie: Dvojí kvalita potravin potvrzena (r. 2017)

„Problém s dvojí kvalitou potravin se týká především nadnárodních společností. Nemůžeme připustit, aby fakticky existovali občané několika kategorií. Je nutné spotřebitelům zajistit férové zacházení,“ uvedl ministr Toman.

Galerie: Dvojí kvalita potravin: Druhá fáze testování (r. 2017)

O přijetí opatření proti dvojí kvalitě potravin se angažovala i europoslankyně Olga Sehnalová: „Směrnice o nekalých obchodních praktikách, do které se mi v Evropském parlamentu podařilo nejprve prosadit úplný zákaz dvojí kvality, je v konečném důsledku kvůli neústupnosti některých členských států EU a zásahu Evropské komise pro dozorové orgány nepoužitelná a fakticky vede k legalizaci dvojí kvality,“ komentuje směrnici EU. Po jejím přijetí proto upozorňovala, že v zájmu českých spotřebitelů bude třeba přijmout požadavky na označování na národní úrovni, aby zákazníci v ČR na pultech obchodů výrobky dvojí kvality na první pohled poznali a mohli se jim vyhnout. „Jsem ráda, že ministr Toman, který byl i na evropské úrovni mým spojencem v boji proti dvojí kvalitě, na nic nečeká a věřím, že připravovaný zákon nepodlehne v českém parlamentu lobby byznysu tak, jako se tomu nakonec stalo v Bruselu,“ uvedla europoslankyně.

Pokud směrnici schválí Rada ministrů EU, budou ji členské státy muset zapracovat do národní legislativy. Navržený text se netýká jen potravin, ale zboží obecně. MZe nicméně dvojí kvalitu potravin zakáže v již připravované novele zákona o potravinách. Její dodržování má kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která dohlíží v ČR (spolu se Státní veterinární správou a hygieniky) na kvalitu a bezpečnost potravin. Závadné potraviny zveřejňuje na serveru Potraviny na pranýři:

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018