Hlavní navigace

Má závislý chodit na vánoční večírek? Může, ale musí včas zmizet

21. 12. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Vánoční večírky jsou velkým rizikem pro lidi, kteří bojují se závislostí na alkoholu. Odborník na léčbu závislostí jim radí, aby z oslav včas odešli. Nejhorší jsou prý výmluvy.

Pokud okolí závislého o jeho problému s alkoholem ví, omluvu pochopí, říká Petr Popov, primář oddělení závislostí Všeobecné fakultní nemocnice. Když to lidé kolem nevědí, je lepší zůstat u prohlášení, že dotyčný dnes pít nebude. Výmluvám se vyhněte, člověk se jen zaplete do lží, ze kterých se těžko dostává.


Autor: SXC

Závislí na alkoholu by měli z večírku zmizet včas

„Poradíme jim, že je možné se zúčastnit vánočního setkání v úvodní fázi, a pak jim doporučíme, aby se včas po anglicku vytratili,“ řekl primář pro ČTK. Záleží podle něj hodně na situaci. Lidé v zaměstnání si obvykle v pohodě užívají večírku, aniž se někdo hrubě opije. Jsou ale i večírky, kde se hlavně pije.

Pro závislé je varující, když lidé kolem začnou mluvit z cesty a přestanou být zábavní. „V takovém okamžiku se dá zmizet docela snadno, aniž si toho společnost příliš všimla, protože začíná být zaujata sama sebou,“ řekl primář.

Češi mají s alkoholem dost problémů, na léčbu se čeká

Podle statistiků vypije každý Čech a Češka nad 15 let za rok 16,5 litru čistého alkoholu, světový průměr je 6,13. Alkohol loni užívalo rizikově nebo škodlivě až 1,4 milionu lidí, v riziku závislosti či závislých bylo až 150 000 dospělých, se závislostí na alkoholu se léčilo přes 24 000 lidí.

Čím víc závislostí, tím větší průšvih: Drunkorexie – nová diagnóza? Nejedí, aby mohli večer pít

Ambulance pro léčbu závislosti zaznamenávají podle primáře Popova na přelomu roku zvýšený zájem klientů. Mnozí lidé, kteří mají s alkoholem problémy, se ještě naposledy chtějí pořádně napít. Dny tráví v objetí alkoholu s předsevzetím, že po Novém roce přestanou. Jiní právě z obav, aby je větší nabídka alkoholu nesvedla, se přijdou poradit, jak to zvládnout.

Léčba závislosti se dlouhodobě plánuje, na zařazení do programu se čeká. Proto by lidé s problémy s alkoholem, kteří se rozhodnou přestat pít, neměli návštěvu ambulance odkládat. Doporučení praktického lékaře nepotřebují. „Měli by přijít už teď, probrat krizovou situaci a začít alespoň s malými kroky. Nenechávat změnu až na chvíli, kdy mají nastoupit do léčby, a do té chvíle pokračovat v pití,“ shrnul Petr Popov.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).