Hlavní navigace

Léky pouze na občanku

30. 3. 2009

Sdílet

Léky na utišení bolesti a proti chřipce, tedy ty, které obsahují pseudoefedrin, zneužívají stále častěji narkomani. Odhadem milion balení uvedených pilulek putuje každoročně na výrobu drog, zejména pervitinu. Proto bude Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) shromažďovat veškeré údaje o využívaných lécích. Ovšem nejen o těch, které předepsal lékař na recept, ale i o těch, které si mohou lidé koupit volně. Léky budou tudíž lékárníci vydávat pouze tzv. na občanku nebo kartičku.

lekyLéky na utišení bolesti a proti chřipce, tedy ty, které obsahují pseudoefedrin, zneužívají stále častěji narkomani. Odhadem milion balení uvedených pilulek putuje každoročně na výrobu drog, zejména pervitinu. Proto bude Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) shromažďovat veškeré údaje o využívaných lécích. Ovšem nejen o těch, které předepsal lékař na recept, ale i o těch, které si mohou lidé koupit volně. Léky budou tudíž lékárníci vydávat pouze tzv. na občanku nebo kartičku.

Problémy budou mít ovšem i skuteční pacienti z většiny slušných lidí. Budou se muset pokaždé prokazovat dokladem totožnosti. Ztížení prodeje uvedených léků má pro ně ještě jeden nepříjemný dopad: opravdu nemocný člověk si již nemůže poslat do lékárny nikoho z okruhu svých blízkých, tak jak to bylo do nynějška běžné, ale bude si muset lék vyzvednout vždy sám, přestože bude mít například teplotu a bude sotva stát na nohách kvůli bolesti celého těla.

KL24

Cely článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Foto: SXC

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).