Hlavní navigace

Lakomec, nebo feminista?

27. 4. 2010

Sdílet

EU usiluje o to, aby ženy i muži na stejných postech vydělávali stejně. V mnoha profesích už tomu tak je. Proč tedy tolik žen stále očekává, že za ně muž bude platit?

Evropská unie se rozhodla bojovat za platovou rovnoprávnost žen a mužů. Podle posledních statistik Eurobarometru totiž platy mužů přesahují platy žen v průměru o osmnáct procent,  informoval nedávno server iHNed.cz. Uvádí také, že Česká republika je v této statistice vysoce nad průměrem – rozdíl v odměňování mezi oběma pohlavími dosahuje více než 26 procent.

lidé

Prvním krokem unie bude informační kampaň, pokud se situace nezlepší, hrozí Brusel do budoucna právními postihy za nerovné postavení žen a mužů v zaměstnání.

Podle výzkumů považuje každý šestý Evropan nerovnost mužů a žen ve své zemi za hojně rozšířenou. Na druhou stranu si 66 procent dotázaných také myslí, že se situace v posledních deseti letech zlepšila. I u nás jsou v některých profesích a zejména ve větších městech platové poměry žen a mužů vyrovnané. Nehledě na výši platu ale ženy stále očekávají, že platit bude muž.

Čtěte téma: Ona vydělává víc. Jemu to nevadí.

On získává nálepku „bačkora“, případně „vypočítavý lenoch“. Ona zase „kariéristka“ nebo „chudák holka“. Je přece „nepřirozené“, aby žena vydělávala víc…

Holka za sebe prostě neplatí

Andrea se rozešla s Filipem, protože nebyl dost velkorysý. To podezření v ní sílilo už delší dobu, ale když po ní jeden večer chtěl, aby si rozdělili 220 korun za pizzu napůl, dala mu velkolepým gestem všechny svoje peníze, nazvala ho přízemním lakomcem, zabouchla za sebou dveře a přestala mu brát telefony.

muž

„Co je to za chlapa, který připustí, aby za sebe holka platila?“ říká Andrea (28), která vydělává zhruba stejně jako Filip (35), tedy kolem třiceti tisíc měsíčně. Nejde o peníze, jde o princip,“ říká.

Podobný názor zastává mnoho žen, a konečně i mužů. Tradičně nastavená pravidla, například že v restauraci zásadně platí muž, ale v podmínkách západního světa poněkud ztrácejí smysl. Větší logiku by měla ve společnosti, kde se od muže očekává, že bude vydělávat, a od ženy pouze, že bude muže bezmezně podporovat. Když ale změníme, respektive zlepšíme pozici žen a jejich možnost vydělávat a tudíž utrácet své vlastní peníze, neměli bychom pozměnit i pravidla placení v restauracích? Jestliže se jedná o princip, bylo by to fér.

Má muž platit za ženu?

  • Ano, vždy, bez ohledu na výši jejich příjmů
    22 %
  • Jen pokud vydělává víc než ona
    20 %
  • Ne, každý si má platit sám za sebe
    46 %
  • Pokud žena vydělává víc, měla by za muže platit ona
    12 %

Rovnost odtud potud

Jenže, když budeme věřit sociologům, ženy – i ty, jež vydělávají stejně jako muži – mají údajně zakódováno, že rodinu by měly zásadně zakládat jen s mužem, který se dokáže postarat o rodinu, a tudíž se prezentuje jako velkorysý chlapák. A to situaci moderních vztahů značně komplikuje.

Filip má pocit, že dnešní nastavení vztahů mezi mužem a ženou je naprosto zmatené. „Na jedné straně je nám všude mláceno o hlavu, že bychom se neměli chovat jako šovinisti, na druhou stranu jsme za lakomce, když se k ženě chováme jako k sobě rovné,“ říká.

Filip sám se označuje za feministu, neboli muže, který podporuje rovné postavení žen ve společnosti. Umí se o sebe postarat – vaří, žehlí, uklízí, sám si nakupuje oblečení a nehledá v ženě hospodyni, ale partnerku. Stejně tak očekává, že se s ní bude moct bavit o všem, přes politiku až po fotbal. To všechno se Andree líbilo. Neshodli se v jediném. Filip trval na tom, že budou mít rozdělené finance a že za sebe bude platit každý sám, od dovolené až po pizzu. Přes to se Andrea, jejíž tatínek byl ke své rodině vždy nesmírně velkorysý, nemohla přenést.

 „Co vlastně ženy chtějí? ptá se Filip. „A vědí, že nemohou mít všechno?“ 

Ženy, co my tedy na to? Víme, co chceme? A vědí to muži?

Čtěte téma: Řekni, kde ti chlapi jsou?

I z feministického spektra zaznívají názory, že z mužů se teď stává „slabší pohlaví“, protože jim byl odňat dominantní status a v nové situaci se vedle emancipačně profilovaných žen potácejí s troskami své dosavadní identity a bez dostatečně silné identity nové.

Ilustrační foto: agentura SXC, Isifa.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).