Hlavní navigace

Když už držet dietu, tak bez 4 častých chyb

17. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Photo by Thought Catalog on Unsplash, podle licence: Public domain
Jakých chyb se vyvarovat při dietě? K obvyklým omylům během hubnutí patří zařazování salátu k obědu za každou cenu, přemíra ovocných nápojů, vyloučení lepku z jídelníčku a nevhodná svačina po cvičení.

Základní principy správných stravovacích návyků jsou všem jasné: zařadit do jídelníčku dostatek zeleniny, proteinů a celozrnného pečiva. Když ale přejdeme od teorie k praxi, mohou se některá pravidla lehce změnit ve velkou dietní chybu. Potom váha nejde dolů, ale právě naopak. Přinášíme vám čtyři tipy, které vám mohou zjednodušit hubnutí.

Chyba č. 1:
Salát k obědu za každou cenu

Salát si všichni spojují se zdravým jídlem, které představuje dobrou variantu oběda. Můžete zkusit například kombinaci různých druhů zeleniny, doplněnou o nějaký protein a přelitou bylinkovým octovým dresinkem. Pokud si hlídáte váhu a salát obědváte poměrně často, zvažte několik věcí.

Když si jej dáte v restauraci, počítejte s tím, že bude obsahovat velké množství tuku. Příčinou není jen zálivka, v jejíž jedné lžíci se ukrývá až 75 kalorií. Objednejte si dresink zvlášť, a ne přímo na salát. Jedině tak budete mít pod kontrolou, kolik ho sníte. Dbejte i na to, jakým způsobem je připravené maso. Grilované kuřecí je v pořádku. Pozor ale na smažené kuřecí stripsy. Všímejte si také tučných přísad jako sýr, slanina nebo maso s vysokou energetickou hodnotou. Kalorie dokážou raketovou rychlostí vyhnat nahoru i tortillové chipsy, nudle, smetana nebo mastné krutony.

Galerie: Jak ochutit salát moderně a rychle

Jako zdravý oběd zní třeba špenátový salát s grilovanými krevetami. Ano, ale pouze v případě, že jsou špenátové listy čerstvé. Mohou být dokonce doplněné i o jinou zeleninu a grilované krevety. I když k tomu přidáte několik lžic octového dresinku, pravděpodobně se nedostanete přes 500 kalorií. Špenátový salát se ale může vyšplhat až na 44 gramů tuku a 1000 kalorií, které odpovídají čtyřem tabulkám čokolády. Toho dosáhneme, když vše doplníme o ořechy, slaninu a pálivý dresink.

Chyba č. 2:
Džus, džus a zase džus

Mnoho lidí se snaží zvýšit příjem ovoce a zeleniny tím, že do svého jídelníčku zařadí šťávy z nich. Ve skutečnosti ale mohou představovat velký problém.

Zeleninové šťávy nejsou samy o sobě tak chutné. Většina lidí do nich pro lepší chuť přidává ovoce, čímž ale rapidně zvyšují obsah kalorií. Stane se pak, že na půl litru získají až 350 kalorií. Takové množství představuje například jedenáct hrnků syrové kapusty.

Pokud upřednostňujete čistě ovocné šťávy, kalorie se v nich pohybují v mnohem vyšších číslech. Jejich větší konzumaci napomáhá odstranění dužiny při odšťavnění. Ta totiž představuje vlákninu. Pijete pak pouze šťávu, která nezasytí jako celé čerstvé ovoce.

Středně velký pomeranč v sobě ukrývá 60 kalorií. Na přípravu jedné sklenice spotřebujete čtyři kusy ovoce. Tolik byste jich na posezení pravděpodobně nikdy nesnědli. Vypít je ale není problém.Chcete-li jíst více ovoce a zeleniny, konzumujte je raději celé.

Chyba č. 3:
Vyloučení lepku z jídelníčku

Lidé, kteří nemají na lepek intoleranci, často věří, že jeho vyloučení jim pomůže zhubnout. Ještě před pár lety nebyly bezlepkové výrobky tak snadno dostupné jako dnes. Také speciální dieta vypadala jinak. Lidé, kteří jej nesnesli, museli ze své stravy vyřadit chleba, těstoviny, koláče, sušenky, preclíky i krekry. Sacharidy získávali z jiných zdrojů, jako je ovoce nebo zelenina, což se může zdát jako dobrá strategie. Dnes však v obchodech najdeme bezlepkové cereálie, brownies, koláče, sušenky a mnoho dalšího.

A právě široká nabídka těchto výrobků může zradit. Omezit lepek není řešením, jak se zbavit přebytečných kil, pokud si zároveň nehlídáte kalorie. Důležité je pečlivě číst složení výrobků. V mnoha případech nahrazuje pšenici rafinovaný škrob z rýže, kukuřice nebo brambor, který vám žádné kalorie neušetří. Navíc některé bezlepkové produkty obsahují zbytečně moc tuku a cukru, které mají zlepšit jejich chuť nebo strukturu. Vhodnějším řešením je vyměnit zdroje obsahující lepek, jako pšenice, ječmen, žito a další, za ty bezlepkové, například quinou nebo proso.

Chyba č. 4:
Velká svačina po cvičení

Mnoho lidí přeceňuje počet kalorií, které spálí během cvičení. Pokud si nestanovíte přesný výdej, který máte, může se lehce stát, že se zbytečně přejíte a kila dolů nepůjdou.

Důvodem menšího spalování může být, že při tréninku nepracujete dost tvrdě nebo dlouho. Veďte si přesnou tabulku, jak moc doopravdy cvičíte a kolik toho sníte. Když pak zjistíte, že abyste spálili dvě sušenky, musíte jet dvacet minut na kole, určitě si příště rozmyslíte, co sníte.

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Lékařka a expertka na výživu ve společnosti Herbalife

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).