Hlavní navigace

Jednorázové krabičky na jídlo jsou trend budoucnosti. Co na to Greenpeace?

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Uprostřed oceánů už se vytvořily ostrovy plastových odpadků o rozloze Texasu a my nadále zvyšujeme spotřebu jednorázových obalů na potraviny. Jde to i jinak.

Od 1. ledna 2015 jsou obce a města povinny zajistit na svém území místa pro sběr papíru, plastů, skla a kovů. Během dalších čtyř let bychom díky této vyhlášce měli docílit padesátiprocentní recyklaci těchto surovin. Jsou ale lidé, kteří barevné kontejnery vlastně ani moc nepotřebují. Zásadně chodí nakupovat pečivo do supermarketů s vlastnoručně ušitým plátěným sáčkem nebo skočí na Praze 2 do bezobalu.cz, kde prodávají potraviny do výhradně vlastních nádob nebo do papírových sáčků. Snažíme se, ne že ne. Jenže zatímco na jedné straně jsou lidé, kteří potravinové obaly využívají vlastní, na druhé straně továrny chrlí více a více jednorázových obalů a ještě se chlubí stále narůstajícím trendem. Není to tak trochu začarovaný kruh?

Vyrobíme několik milionů plastových obalů, heč

Před časem nám do redakce přišla tisková zpráva, ze které jsme se dozvěděli, že poptávka po jednorázových plastových obalech údajně loni vzrostla o deset procent a růst se očekává i letos. Proč? Důvodů je prý hned několik. Jednorázové plastové obaly využívají primárně gastroprovozy zajišťující stravování pracovníků velkých průmyslových podniků i potravinářské firmy, které dodávají svoje výrobky řetězcům. To potvrzuje i Bohdan Daněk, provozní ředitel společnosti Blatinie, která měsíčně vyrobí několik milionů plastových obalů: „Gastroprovozy a hypermarkety představují sedmdesát procent našich odběratelů. V posledních letech je patrný též nárůst restaurací a vývařoven, které balí jídlo do jednorázových obalů. Ty tvoří přibližně dvacet procent. Zbývajících deset procent představují rozvážkové služby, jež využívají obaly například pro krabičkové diety.“ 

I my jsme se tématu obalů nedávno věnovali: Pultový prodej sýrů: Fůra obalů a nervů

Navíc, cílem výrobců jednorázových plastových obalů je prý zcela nahradit vratné jídlonosiče. „Máme rozpracováno několik projektů cílených do oblasti rozvozu hotových jídel do domácností. Balení jídel do vratných jídlonosičů je nejen pracné, ale také naprosto nehygienické,“ říká Bohdan Daněk. Snad tento text nevidí například v nemocnicích, kde používají tablety (transportní nádoby na jídlo) neustále dokola…

Více zde: Velká nemocnice vaří sedm tisíc jídel denně a vyhoví prý i vašim rozmarům 

„Stejně jako svět není na jedno použití i výrobky (pokud není zbytí) by neměly být na jedno použití. Představují pro životní prostředí značnou zátěž a to především ty plastové, obvykle vyrobené z ropy, které často končí na skládkách či kdesi pohozené u silnice. Jinými slovy, drahocenné suroviny za využití značné energie (např. u hliníku) po jednom použití skončí na skládce, u silnice či prolítnou komínem spalovny,“ řekl nám Jan FreidingerGreenpeace.cz a dodal: „Obrovským problémem je i hromadění plastových odpadků, včetně lahví, obalů na jídlo a plastových tašek uprostřed oceánů, kde se vytvořily ostrovy plastových odpadků o rozloze Texasu.“ Evropská unie už v těchto dnech připravuje plán na tzv. cirkulární ekonomiku, kde je konkurenceschopnost a udržitelnost stimulována větší mírou opětovného používání výrobků a vyšší měrou recyklace. A co vy, jak moc využíváte jednorázových obalů? Snažíte se jejich množství omezit?

Využíváte vlastních obalů (vlastní tašky, sáčky, nádoby..) pro přenášení potravin ?

Zdroj: Greenpeace.cz, TZ Media journal Lesensky.cz,

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).