Hlavní navigace

Dítě v břiše slyší, vezměte ho na koncert

18. 3. 2011

Sdílet

Už zhruba ve 4. či 5. měsíci plod reaguje na zvuky „ze světa venku“. Dopřejte mu dobrou muziku. Ale radši něco klidnějšího, ať vám tam moc nejančí.

Zažila to asi každá těhotná. Ještě nenarozené dítě v břiše reaguje na podněty z vnějšího světa, například se zavrtí, když je kolem rámus. Anebo je spokojené, když se mu zvuky, které k němu doléhají, líbí.

Z toho vychází cyklus České filharmonie nazvaný Hudba jako pohlazení pro budoucí maminky, který je určen těhotným ženám a jejich budoucím dětem a samozřejmě i jejich partnerům.


Autor: SXC

Markéta Vejvodová, která si projekt vymyslela a má ho v rámci filharmonie na starosti, se inspirovala v Japonsku takzvanou Suzukiho metodou. Ta vychází z toho, že už od čtvrtého měsíce těhotenství dítě v děloze nejen slyší, ale dokáže i odlišovat různé druhy zvuků z okolního světa.

K nenarozeným promlouvá víc hudba než slova

Dítě tak vnímá muziku a vibrace s ní spojené a díky tomu lze prostřednictvím hudby podporovat rodící se vztah mezi ním a matkou. Podle poznatků současné muzikoterapie vhodně vybraná hudba dokáže dítě naplnit emocemi a dokonce pozitivně ovlivnit i zdraví budoucích matek i ještě nenarozených dětí. „U těch má navíc pozitivní vliv na rozvoj intelektu a vztahu k dobré hudbě v celém jejich pozdějším životě,“ doplňuje Markéta Vejvodová.

Cyklus podporuje i odborná lékařská neontologická společnost, což mu dodává na důvěryhodnosti.

Rozhodně nejde o běžné koncerty filharmoniků, doplněné přelepkou na téma „matky a děti“. Program každého z koncertů je pečlivě sestavován tak, aby na těhotné a tím pádem i na jejich potomky co nejvíce kladně emočně působil a navíc se liší i jejich tematické zaměření. Hodně se tu pracuje se živly a hudbou jimi ovlivněnou, rozhoduje i volba hudebních nástrojů. Vystoupení filharmoniků navíc doprovází tlumené modré světlo.

Na podobě cyklu, jehož nejbližší koncert s podtitulem Tanec noci se koná 29. března, se podílel i muzikoterapeut Zdeněk Šimanovský, podle nějž hudba může k těmto dětem promlouvat více než slova, kterým dítě zatím nerozumí, protože se bez nich obejde.

Nejbližší koncert cyklu České filharmonie Hudba jako pohlazení pro budoucí maminky se koná 29. března (www.ceskafil­harmonie.cz).

„Když jsme začali cyklus vymýšlet, oslovení umělci a zejména umělkyně začali sami chodit s nápady, jakou skladbu nechat zahrát a jak ji pojmout,“ pochvaluje si Vejvodová.

Na zmíněném nejbližším koncertě tak mimo jiné zazní slavná skladba Dívka s vlasy jako len od Clauda Debussyho či skladba Gabriela Faurého nazvaná Po prožití snu, kterou přednese violistka Jitka Hosprová a harfenistka Kateřina Englichová. Právě skladby pro měkký hlas violy se v programu objevují hodně často.

Pokud se v těhotenství na koncerty do pražského Rudolfina nedostanete, zkuste dětem vaši oblíbenou hudbu pouštět i doma. Podle muzikoterapeutů i lékařů to má smysl. A potvrzují to i zkušenosti matek.

Nemusí přitom rozhodně jít jen o vážnou hudbu. „Muzika, kterou jsem v těhotenství poslouchala, když jsem odpočívala nebo třeba doma žehlila, dneska na moji dceru působí zklidňujícím dojmem, někdy dokonce jako ukolébavka,“ tvrdí Lenka Pospíšilová z Prahy. Možná je to náhoda, ale za pokus to určitě stojí.

Jaké jsou vaše postřehy? Reagovalo vaše miminko v břiše na zvuky „zvenku“?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).