Hlavní navigace

Jak zvládnout kojeneckou koliku?

30. 9. 2009

Sdílet

Snad každá maminka to zná. Ačkoliv je miminko nakrmené, v teple a v suchu, začne příšerně řvát a nedá se utišit. Křičí, kroutí se a nic mu nepomáhá. Co se stalo? Pravděpodobně vás potkala kojenecká kolika. A můžete vůbec nějak svému kojenci pomoci?

Bolesti bříška potkají ve větší či menší míře každé miminko a dovádí k zoufalství jeho rodiče. Dítě „bezdůvodně“ pláče a ať uděláte cokoliv, křičí dál. Bolesti bříška se objevují nezávisle na tom, jak dobře se o svého potomka staráte. I když bude miminko nakrmené, v teple, v suchu a na první pohled mu nic nechybí, stejně ho může potkat záchvat bolesti. Vy vidíte malého zoufalého tvorečka, kterému nemůžete pomoct a vaše fyzické i psychické síly rychle ubývají. Existuje vůbec způsob, jak miminku trošku ulevit?

dítě, kolika

Kojeneckou nebo také tříměsíční koliku poznáte velmi snadno, dítě začne náhle bezdůvodně brečet, svíjet se bolestí. „Kojenecká kolika se popisuje jako nadměrný, záchvatovitý, neutišitelný křik a neklid u novorozence či kojence bez identifikovatelné příčiny. Záchvaty křiku se objevují typicky pozdě odpoledne a večer,“ popisuje MUDr. Petr Havlíček, praktický lékař pro děti a dorost z Brna. Kolika je akutní záchvatovitou bolestí, která se stupňuje, polevuje a opět stupňuje. Je podmíněna stahem hladkých svalů.

Čtěte téma: Dětské ohradky: Ano, nebo ne?

Miminka, která kolikou trpí, obvykle při sání mléka spolykají více vzduchu, který se hromadí ve střevech. Zjednodušeně řečeno dětské koliky znamenají, že se v bříšku hromadí vzduch, který nemůže odejít a způsobuje bolesti. Vzduch se ovšem do střev dostává také při dlouhotrvajícím pláči.

Příčina neznámá

Ačkoliv bylo provedeno hned několik vědeckých studií, nikdo doposud neví, proč kojenecké koliky vlastně vznikají. Přesná příčina není stále známá. Jisté ale je, že kolika častěji potkává chlapečky než holčičky a u nich mívá i horší průběh. Nemusí to ale být pravidlem. Obvykle ale platí, že se kolika častěji vyskytuje u nedonošených dětí nebo u těch s nižší porodní váhou. Je to dané tím, že tyto děti nemají ještě zcela vyvinutý trávicí systém. Ačkoliv se kojenecké kolice říká také tříměsíční, neznamená to, že úderem tří měsíců problémy zmizí. U některých miminek přetrvávají až do pátého měsíce.

Co vám pomohlo při zvládnutí novorozenecké koliky?

  • Masáže a fenyklový čaj
    14 %
  • Teplé obklady
    11 %
  • Kolébat, uvázat do zavinovačky a dělat hlasité "ššš"
    22 %
  • Nic
    64 %
dítě, kolika

„Kojenecké koliky se vyskytují u kojených dětí i u těch, které jsou živeny náhradní výživou,“ upozorňuje gastroenteroložka, doc. MUDr. Hana Houšťková, CSc., přednostka Pediatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice. Neplatí tedy, že se u kojených dětí kojenecké koliky nevyskytují. Na druhé straně kojené děti mají oproti nekojeným výhodu v tom, že spolu s mateřským mlékem do organismu přichází příznivé bakterie, které vytváří střevní mikroflóru. Nekojené děti tyto bakterie dostávají uměle spolu s formulemi mléčných výživ.

Jak ulevit?

Špatnou zprávou pro rodiče je, že můžete dělat cokoliv, přesto svému miminku nemusíte pomoct. Rozhodně to ale není vaše chyba! Pokud se záchvat koliky objeví, můžete udělat několik opatření. Neznamená to ale, že svému dítěti hned ulevíte. Na některé děti nezabírá prakticky nic.

  • První možností je provést jemnou masáž bříška. K tomu můžete použít běžný dětský olej nebo speciální emulzi, která je určená pro léčbu bolestivých bříšek. Masírujte okolí pupíku proti směru hodinových ručiček.
  • Některá maminka příznivě reagují na teplo na bříško. Můžete přežehlit plínku a teplou ji položit na bříško, pozor ale, abyste miminko nespálili! Jednoduší je koupit sáček s třešňovými peckami, ty dokáží držet teplo. Stačí je nechat ohřát v troubě a přiložit na bříško.
  • Pokud plyny nemohou z bříška odcházet samy, je možné použít tzv. rektální rourku. Jde o dutou trubičku, kterou můžete koupit v lékárně. Její použití je jednoduché, zavedete ji do konečníku miminka a pomůžete tak plynům ze střev odejít ven. O použití rektální rourky je dobré se poradit s lékařem.
  • Vyzkoušenou radou našich babiček je podávat miminku fenyklový čaj, který pomáhá při nadýmání. Lze jej podávat už od prvního týdne života.
  • Někteří odborníci také doporučují malým miminkům navodit podobný pocit, který měla v mámině bříšku: Zkuste použít zavinovačku, pohupovat se a vydávat hlasité ššš.

Hodné bakterie pomáhají

Velkou roli u novorozeneckých a dětských kolik hraje nerovnováha složení střevní mikroflóry a nízký počet laktobacilů. Střevní mikroflóra je důležitá pro dozrávání imunitního systému, má velkou metabolickou aktivitu a během života se mění. Laktobacillus přispívá k celkovému zdraví, podporuje fyziologické funkce střeva včetně tvorby ochranné bariéry proti patogenním střevním mikroorganismům.

Čtěte téma: Jsem batole. A tohle dělat nebudu!

Miminkům je tedy možné pomoci tím, že jim uměle dodáte „hodné bakterie“, které zlepší stav trávení. Jde o tzv. probiotika, což jsou běžně se v těle vyskytující a pro organismus přínosné mikroorganismy, které příznivě ovlivňují náš zdravotní stav. Užívají se hlavně různé kmeny rodu Laktobacillus a Bifidobacterium. Pro děti jsou k dispozici probiotické kapky, které obsahují hodné bakterie. „Provedená studie prokázala, že podáním probiotických kapek se výrazně snížila doba pláče dítěte z 210 na 20 minut denně,“ popisuje MUDr. Havlíček. Podle něj podáním probiotických kapek automaticky neznamená, že bolesti bříška zcela zmizí, ale stav dítěte se zlepší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).