Hlavní navigace

Jak účinně zlikvidovat mravence v bytě?

1. 6. 2009

Sdílet

Sdílí s námi s naše domovy, likvidují naše zásoby a po klikatých cestičkách se stěhují přes naše obývající pokoje. Řeč je o malých rezavých nebo černých bestiích, které se v tisících vyskytují v mnoha českých domácnostech. Poradíme vám, jak s nimi bojovat.

Mravenci nejsou vůbec hloupí, právě naopak. Tento malý hmyz má dost inteligence, i když měří jen pár milimetrů. Nejznámějším škůdcem je mravenec faraón. Jak už název napovídá, tento druh mravence pochází z Afriky. Spolu s nákladními loďmi se rozšířil po celém světě. Jeho základní vlastností je až neuvěřitelná houževnatost. Zabijete pár jedinců a desítky z nich se objeví místo nich. Navíc jedna kolonie faraónů může mít až několik set tisíc jedinců. Pokud se usídlí ve vaší blízkosti, máte vážný problém. Mravenci jsou prakticky nezničitelní.

Silný nepřítel

mravenci

Zatímco běžné škůdce stačí jednoduše postříkat insekticidem a zbavíte se jich, mravenci jsou mnohem fikanější. Živí se prakticky vším, od masa, přes odpadky až po mouku nebo cukr. Postačí, když někde objeví několik málo zrnek. Mravenčí dálnice, po kterých pochodují ve velkých skupinách, tvoří jen asi desetinu z celkové populace. Tedy i když máte pocit, že máte mravenců plný byt, ve skutečnosti je jich mnohonásobně víc, jen je nevidíte.

Faraoni jsou schopni zabydlet se všude. Bude se jim dařit stejně dobře ve stoupačkách i ve škvírách ve zdivu, nebo dokonce v nábytku. Bez problémů se zabydlí pod podlahou nebo v nějakém temném koutku ve spíži. Vůbec jim nevadí, že bydlíte v sedmém patře. Dokáží se dostat úplně všude. Navíc, pokud máte mravence vy, je velmi pravděpodobné, že stejný problém mají i vaši sousedé. Tedy i kdyby se vám podařilo mravence zlikvidovat, dřív nebo později se k vám vrátí.

Spreje nestačí, chce to odborníka

Pokud se budete snažit mravence zlikvidovat, velmi záhy narazíte na zásadní problém. Faraóni nejsou vůbec hloupí. Nemá smysl si kupovat insekticidy ve spreji. Sice postřikem zničíte několik málo jedinců, ale další se vzápětí objeví. O něco málo efektivnější je použít insekticidy ve formě granulátu, prášku nebo gelu. Ten se aplikuje na mravenčí cestičky a do rohů místností. Mravenci jed na nohách přenesou do svého hnízda. Neznamená to ale, že zlikvidujete celé hnízdo, jen jeho část.

mravenci

Prodávají se i různé nástrahy – třeba vypadající jako polootevřené plastové domečky s lapacími či jedovatými chemikáliemi uvnitř. Mravenci zalezou dovnitř a už by neměli odejít. Opět ale zabijete jen pár jedinců.

Jakmile vás boj s mravenci příliš vyčerpává a zjišťujete, že nemáte sílu vyhrát, pozvěte si odborníka. Počítejte ale s tím, že je nutné provést likvidaci mravenců v celém domě. Pokud by byla provedena jen ve vašem bytě, nemá příliš efekt. Když se rozhodnete pro radikální zásah, pozvěte si profesionální deratizátory. Vyhubení faraonů v bytových domech přijde jednu domácnost zhruba na 400 až 600 Kč. Dobrá deratizátorská firma vám poskytne písemnou záruku na dokonalé vyhubení mravenců.

Pozor na děti a zvířata

Při likvidaci mravenců mějte na paměti, že insekticidy jsou především jedy. Jakmile s vámi domácnost sdílí zvířata nebo malé děti, z jejich strany může kdykoliv dojít k omylu a mohou jed pozřít. Proto si ověřte, zda se k němu nemůžou dostat.

Současně si ověřte, zda vámi vybraný jed lze použít v kuchyni a ve spíži, což jsou nejčastější místa výskytu mravenců. Před samotným nákupem velmi dobře prostudujte návod, kde a za jakých podmínek lze prostředek použít.

Jak se s mravenci doma vypořádáte vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).