Hlavní navigace

Jak Praha financuje farmářské trhy? Někde stojí málo – a jinde moc

9. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz//MAFRA/Dan Materna
Transparency International zjišťovala, jak se nakládá s veřejnými prostředky na podporu farmářských a podobných trhů v Praze. Rozdíly jsou značné.

Transparency International provedla u městských částí v Praze průzkum vynakládání veřejných prostředků. Zaměřila se na finance směřované do podpory farmářských i dalších obdobných typů trhů. „Některé radnice dokáží zorganizovat trhy takřka bez nutnosti využívat veřejné prostředky, zatímco jinde investují značné částky,“ uvádí.

Pro průzkum byly zvoleny městské části, kde se trhy skutečně konají a mají určitý stupeň návštěvnosti. Z farmářských trhů to byly například trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Karlínském náměstí, na Kubáni, Kulaťáku či na Náplavce.

Z výsledků plyne, že zatímco městská část Praha 2 neinvestovala do provozu farmářských ani jiných trhů vůbec nic, jiné městské části (Praha 3, Praha 6) vložily vstupní investici a nyní mají náklady zanedbatelné či úplně nulové. „Zřejmě nastartovaly činnost, která je nyní soběstačná, a přispívá k rozšíření kulturní a obchodní nabídky dané městské části. Městská část Praha 8 pak dodnes provozuje trhy na vlastní náklady prostřednictvím městské společnosti Centrum Palmovka, a.s.,“ uvádí zpráva Transparency International.

Podle ní jsou ovšem i takové městské části (Praha 5, Praha 10), které vynakládají nemalé prostředky externím subjektům na provoz trhů, kulturní akce a další služby. Nastavení vztahů je v těchto případech složitější a zcela se odlišuje od jednoduchých modelů jinde.

Podrobnosti a přehled hospodaření městských částí – farmářské a další trhy (velikonoční, vánoční): www.transparency.cz: Pražské trhy: Jakou podporu mají v jednotlivých městských částech?

FARMÁŘSKÉ TRHY

Připravili jsme pro vás:

Zdroj: www.transparency.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).