Hlavní navigace

Jádra meruněk: hrozí otrava kyanidem. Prodejci je ale nabízejí k léčbě rakoviny

3. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Iulian.serbanoiu, podle licence: Public domain
Pokud dospělý člověk zkonzumuje více než tři malá syrová jádra meruněk nebo polovinu jednoho velkého jádra v jedné porci, může tak překročit bezpečné množství. U batolat je riziko, že překročí bezpečný limit, již při konzumaci jednoho malého jádra meruněk.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil rizika spojená s konzumací jader meruněk. Jak informuje internetový portál ministerstva zemědělství bezpecnostpotravin.cz, tato jádra mohou být velmi nebezpečná.

Jádra meruněk představují riziko otravy kyanidem

V meruňkových jádrech se přirozeně vyskytuje sloučenina nazývaná amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid.

Amygdalin

  • Látka přítomná v hořkých mandlích a semenech meruněk, broskví, švestek a třešní, v malém množství i v semenech jablek, hrušek a kdoulí.
  • Rozkladem pomocí enzymů vznikají štěpné produkty, mj. silně toxický kyanovodík.
  • Amygdalin je nositelem hořké chuti, kvůli které jsou jádra (nebo olej z nich) využívány k aromatizaci potravin. Za účelem ochrany zdraví stanovují předpisy o aromatech limitní hodnoty pro kyanovodík v marcipánu, kompotech a lihovinách.
  • Vysoká toxicita této látky znamená značné riziko. Na druhé straně se účinky amygdalinu využívají k léčení – je součástí prostředků proti dráždivému kašli a prostředků užívaných při nevolnostech, je zkoušen jako prevence vzniku nádorů.
  • Amygdalin je někdy nepřesně označovaný jako laetril nebo vitamin B17. Název vitamin B17 se používal vzhledem k některým příznivým účinkům na organismus, ale vitamin to není, protože nebyly zjištěny nepříznivé účinky způsobené nedostatkem této látky. K tématu jsme psali více: Vitamín B 17 je módní hit. Existuje ale vůbec?

Otrava kyanidem může způsobit nevolnost, horečku, bolesti hlavy, nespavost, žízeň, letargii, nervozitu, bolesti kloubů a svalů a klesající krevní tlak. V extrémních případech je otrava fatální. 

„Studie ukazují, že dávka 0,5 až 3,5 miligramů kyanidu na kilogram tělesné hmotnosti může být smrtelná. Vědecký panel EFSA pro kontaminanty (CONTAM) nastavil bezpečnou úroveň pro jednorázovou expozici, a to 20 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti. To je pětadvacetkrát nižší než nahlášená nejnižší smrtelná dávka,“ uvádí server ministerstva zemědělství.

Na základě těchto limitů a množství amygdalinu obvykle přítomného v syrových meruňkových jádrech experti EFSA odhadují, že dospělí by mohli zkonzumovat tři malá meruňková jádra (370 mg), aniž by překročili akutní referenční dávku. U batolat by se jednalo o množství 60 mg, což odpovídá asi polovině jednoho malého jádra meruněk. 

Jádro není pecka, plody meruněk jsou bezpečné

Běžná konzumace plodů meruněk nepředstavuje zdravotní riziko pro spotřebitele, upozorňují odborníci. Jádro je semeno uvnitř meruňkové pecky, které se získává po rozlousknutí pecky. Díky tvrdé skořápce pecky nepřichází jádro vůbec do kontaktu se samotným plodem.

Prodejci doporučují až šedesát jader denně – jako léčbu rakoviny

„Předpokládá se, že většina syrových meruňkových jader prodávaných v EU je dovezena ze zemí mimo EU a je prodávána spotřebitelům prostřednictvím internetu. Prodejci propagují jádra jako potravinu působící proti rakovině a někteří aktivně doporučují příjem deseti jader na den pro běžnou populaci a šedesát jader na den pro pacienty s rakovinou,“ uvádí server.

Vyhodnocení přínosů syrových meruňkových jader pro léčbu rakoviny nebo další jiné použití je však mimo kompetence bezpečnosti potravin EFSA a není proto součástí vydaného vědeckého stanoviska.

Zdroje: EFSA, Bezpečnostpotravin.cz: Jádra meruněk představují riziko otravy kyanidem, Bezpečnostpotravin.cz: Amygdalin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).