Hlavní navigace

Hledá se recept na nejlepší retro babetu

6. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Eliška Krbcová
Pamatujete citronový moučník, který se dal koupit v samoobsluze v aluminiové vaničce? Já jsem nedávno na recept na tuhle retro citronovou buchtu narazila a musela jsem se pustit do experimentování. Začala jsem péct a hledat tu nejvíc retro babetu, která by mi připomněla chuť dětství.

Asi nebudu sama, když si zavzpomínám na retro moučník zvaný citronová babeta. Jistě i pro mnoho dalších znamená mládí nebo dětství. V obchodě se tento moučník prodával v hliníkové vaničce a doma ho stačilo jen rozkrájet a naservírovat na talíř.

Když jsem byla dítě, tak se u nás doma povětšinou snídalo spíš sladké než slané, a co si budeme, když měla moje máma tři děti, nedivím se, že jsme tuhle babetu snídávali taky. Hlavně jsem jí za to vděčná, protože tenhle moučník patří doteď mezi moje oblíbené. Když jsem po letech na recept na legendární babetu narazila, nemohla jsem jinak než ho vyzkoušet.

Rozhodla jsem se udělat pokus a vyzkoušet receptů víc, abych našla opravdu tu moji milovanou babetu z dětství. Vypátrala jsem recepty a vybrala tři, kde se ingredience a postup trochu lišily. A hon na tu opravdovou retro babetu, tak jak si ji pamatuji, mohl začít.

Samozřejmě, že jsem vzorky babety neposuzovala a neochutnávala sama. Otravovala jsem s tím kamarády, a hlavně celou svoji rodinu, a jak už jsem zmiňovala, lepší testovací vzorek jsem si vybrat nemohla, protože si tento moučník pamatujeme všichni.

Co se dozvíte v článku
  1. Babeta č. 1 – prima babeta podle Prima Fresh
  2. Babeta č. 2 – s rýžovou moukou podle Pernerky
  3. Recept na citronovou babetu
  4. Babeta č. 3 – podle Makové panenky
  5. Časy s babetou

Babeta č. 1 – prima babeta podle Prima Fresh

První babetu jsem pekla podle receptu z Prima Fresh. Tamní recepty mám ráda, takže jsem se rozhodla jim důvěřovat i co se týče babety. Udělala jsem dobře.


Autor: Vitalia.cz / Eliška Krbcová

Podle doporučení v receptu jsem pekla v hranaté formě a možná to byl právě i tento tvar, co ovlivnilo výsledné hodnocení. Vzhledem totiž připomíná původní babetu prodávanou ve vaničce. A možná i proto se vlastně všichni, až na mě, shodli, že tahle babeta je ta nejvíc retro. Ačkoli mně i bratrovi chutí lehce připomínala velikonočního beránka. Máma si ji pochvalovala; je prý moc dobrá a je znát, že je domácí, není to ta velkovýroba, na kterou si pamatuje. Což asi platí u všech babet, prostě jsou domácí, bez průmyslových dochucovadel, a chutnají přeci jen trochu jinak.

Mně osobně se „prima babeta“ zdála oproti retro babetě mého dětství vlhčí a taky méně nadýchaná. A všichni jsme se shodli, že je opravdu hodně citronová, asi víc, než jsme čekali. Neznamená to ale vůbec, že by nebyla dobrá. Ba naopak. Byla výborná, a právě ta citronová chuť, která byla velmi výrazná, jí dodávala jakýsi šmrnc navíc. Ale těšila jsem se, až si upeču ty další a budu mít s čím porovnávat.

Babeta č. 2 – s rýžovou moukou podle Pernerky

Druhý recept je vlastně důvodem, proč to všechno začalo. Máma mi poslala tenhle recept na babetu se slovy: „Pamatuješ, jak jste to jako malí měli tak rádi?“ Zároveň mě zaujala rýžová mouka, protože jsem z ní ještě nikdy nic nepekla a netušila jsem, jak se chová nebo chutná. Tenhle recept se lišil od jiných nejen typem mouky, ale také se hotová babeta nezdobila citronovou polevou, ale jen moučkovým cukrem. Proto citronová chuť byla vyváženější než u té předchozí.

Recept na citronovou babetu

s rýžovou moukou


Autor: Mlýn Perner

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1,5 dcl oleje
  • citronová kůra z bio citronu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • šťáva ze dvou citronů
  • 15 dkg hladké rýžové mouky Pernerka
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Rozklepneme všechna vejce, bílky a žloutky dáme zvlášť. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme 20 dkg moučkového cukru a dobře vyšleháme. Přidáme 1,5 dcl oleje a opět prošleháme. Přidáme kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promícháme. Pak ještě zapracujeme tuhý sníh.
Formy o průměru 18 a 23 centimetrů vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Hotové těsto vylijeme do dvou připravených forem a uhladíme ho. Pečeme ve vyhřáté troubě 25–28 minut.
Vychladlé babety nazdobíme moučkovým cukrem pomocí zdobicí šablony.

Zdroj: Mlýn Perner

Řekla bych ale, že babeta podle tohoto receptu byla málo nadýchaná, možná i proto, že se do ní nedává žádný kypřicí prášek ani jiné kypřidlo.

Překvapivě jsem na tuhle babetu dostala zpětné vazby typu: „Tam je tvaroh?“ „To je nějaký tvarohový koláč, ne?“ Moučník přitom žádný tvaroh neobsahuje.

Sama za sebe musím říct, že byl moc dobrý, ale retro babetu mi nepřipomínal. Spíš nějaký moderní citronový dortík.

Babeta č. 3 – podle Makové panenky

Třetí recept, na webu Makové panenky, mě zaujal mimo jiné skutečně retro hliníkovou formou. Bohužel se mi – zřejmě i vinou omezení sortimentu kvůli koronaviru – nepodařilo sehnat tuto hliníkovou vaničku, ve které se babeta původně prodávala. Použila jsem tedy jinou možnost – koláčovou formu. Každopádně výsledek byl úžasný.


Autor: Vitalia.cz / Eliška Krbcová

Přesně tohle jsem si představovala, když jsem s pokusem začínala. Pro mě tahle babeta vyhrála ve všech ohledech – v chuti, ale i tím správným závanem dětství. Je krásně nadýchaná a citronová tak akorát, má skvěle vyvážený poměr sladkého a kyselého.

Za sebe bych tenhle recept vyhodnotila a doporučila jako ten nejlepší, když hledáte tu starou dobrou retro babetu… ale každý to máme jinak, jak ukazují i výsledky ochutnávek.

Časy s babetou

Abych hon na retro babetu nějak uzavřela: nejvíce hodnotících z řad rodiny či kamarádů se shodlo na receptu číslo jedna. Já osobně jsem pro recept číslo tři. Uspokojil mě nejvíc, a to co se týče retro chuti, ale i chuti samotného moučníku bez ohledu na vzpomínky.

Pokus byl každopádně úspěšný a byla jsem vždy všude vítána, když jsem hlásila, že zase nesu babetu a potřebuji ji ohodnotit. Tak doufám, že jsem babetový pokus nedělala jen pro sebe a třeba si i někdo další vzpomene na dětství nebo mládí a časy spojené s citronovým moučníkem, babetou…

Galerie: Hledá se recept – citronová babeta krok za krokem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracovnice serveru Vitalia.cz.