Hlavní navigace

Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat

11. 7. 2011

Sdílet

Co nejhoršího může provádět váš soused na balkoně? A čím ho štvete vy? Z běžných nešvarů lze sestavit profil balkonového škodiče: kuřák se psem grilující jen v zaříznutých slipech.

S nadcházejícím létem se naše pozornost obrací k balkonům, které nám umožňují užívat si hezkého slunečného počasí a přitom zároveň být doma. Přestože je balkon zcela jednoznačně součástí našeho bytu, měli bychom při pobytu zde myslet také na ostatní lidi.


Autor: SXC

Základní mantinely pro chování se (nejen) na balkoně stanovuje zákon 40/1964 Sb., konkrétně paragraf 127, kde se jasně praví, že nikdo „nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi.“ Je jasné, že ona „míra přiměřené poměrům“ je formulace značně vágní a proto bychom měli také používat „tu šedou břečku mezi ušima“ (řečeno slovy jednoho účastníka internetových diskuzí), chceme-li se vyhnout sporům se sousedy a následným možným odvetným naschválům z jejich strany.

Balkon – psí bouda, kuřárna a grilovačka

Například zákon stanovuje dobu nočního klidu mezi 22. a 6. hodinou, takže teoreticky můžete nechat svého psa přes den na balkoně, aby si užil čerstvého vzduchu, ale pokud víte, že váš soused pracuje jako řidič nočního autobusu, určitě tím dobrým sousedským vztahům neprospějete.

Řada kuřáků má ve zvyku používat v teplejších obdobích roku balkon jako kuřárnu. Málokdo z nich ale myslí na to, že především ve starší panelákové zástavbě, kde balkony sousedí těsně jeden s druhým, se kouř dostává také na sousední balkony a přes ně pak i do sousedních bytů. Pokud si na balkoně zakouříte jednou za čtrnáct dní, tak to zas až tolik nevadí, ale pokud jsou vaši sousedé (zejména jedná-li se o rodiče malých dětí) nuceni vdechovat místo čerstvého vzduchu váš kouř každý den, nadšeni z toho jistě nebudou.

Podobně obtížný může být také kouř z domácího grilu, na což bychom neměli zapomínat.

Kam s tím? Vyklepem to

Dalším častým nešvarem je vyklepávání bot, dek a podobných věcí přímo z balkonu. Myslete na to, že velmi lehké věci jako zvířecí chlupy nebo chuchvalce prachu mohou v letu zásadně změnit směr a přistát sousedům pod vámi (nebo dokonce i nad vámi) na balkoně. Pokud jim pak například chlup z vašeho pejska přistane přímo uprostřed talíře s nedělním obědem, určitě vám nepoděkují.

Sousedy ale můžete popudit i tak zdánlivě nevinnou věcí, jako jsou květiny. Bude-li váš balkon připomínat rozkvetlou zahradu, počítejte s tím, že vůně květin může přilákat velké množství včel a dalšího hmyzu, což ze sousedů ocení jen málokdo. Jsou-li pak děti vašeho souseda alergické na pyl, opět se můžete dostat do sporů. Květináče i další nádoby s květinami byste měli každopádně zabezpečit tak, aby nemohly příliš snadno spadnout. Při troše smůly by padající květináč mohl zasáhnout např. parkující auto či dokonce nevinného chodce a následky by mohly být dalekosáhlé (i malý květináč naplněný hlínou by dokázal zabít člověka, pokud by mu spadl přímo na hlavu). Ale i pokud zasáhnete „jen“ satelit souseda pod vámi, může se z vaší záliby v botanice stát velmi drahá záležitost.

Na balkoně sedí nahatej chlap…

Slunečné dny pak také často lákají k nachytání bronzu. Možnost opalovat se přímo u sebe doma, aniž by se člověk musel trmácet přes celé město na přeplněné koupaliště, má bezesporu řadu předností. Myslete ale na to, že vás také může někdo vidět. Pokud tedy patříte k vyznavačkám opalování „nahoře bez“ či k ještě odvážnějším skupinám obyvatelstva, ujistěte se nejdříve, že svým chováním nemůžete nikoho pohoršit. Bydlíte-li např. přímo naproti dětskému hřišti, budete se muset alespoň trochu zahalit. Buďte si jisti, že pokud policie obdrží od pohoršeného rodiče telefonát ve stylu „naproti hřišti v Masarykově ulici sedí na balkoně nějakej nahatej chlap a pozoruje děti“, můžete mít zaděláno na pořádný problém.


Autor: Isifa.cz

Pokud chystáte například narozeninovou oslavu, která se velice pravděpodobně protáhne do pozdních nočních či brzkých ranních hodin, mějte na mysli, že v letních měsících jsou sousedé na hluk výrazně citlivější, neboť řada z nich spí při otevřených či alespoň pootevřených oknech a z hovorů na balkoně je skutečně slyšet každé slovo. Je proto slušností upozornit sousedy (třeba papírkem na domovní nástěnce), že se chystáte takovouto akci uspořádat a že se omlouváte, pokud bude hluk někoho obtěžovat. Upozornění je vhodné dát na nástěnku s dostatečným předstihem, alespoň tak 3–4 dny předem, aby si sousedé stihli např. naplánovat cestu na chatu a mohli se tak hluku vyhnout. Pokud dáte na nástěnku v sobotu v sedm hodin večer nečitelně naškrábaný papírek, že téhož dne v osm u vás začíná párty století, spíše tím sousedy ještě více popudíte.

Jak vyjít se sousedy po dobrém?

Máte-li dojem, že sousedé už onu zákonem zmíněnou (bohužel nikoli stanovenou) „míru přiměřenou poměrům“ překročili, zkuste se s nimi nejdříve domluvit. I když vám to nemusí být dvakrát příjemné, sousedským vztahům to jistě prospěje lépe, než pokud rovnou zavoláte policii.

Jak často k policejním výjezdům kvůli těmto oznámením dochází, se bohužel neeviduje. „Samostatná statistika těchto výjezdů neexistuje a například v centru Prahy jsou výjezdy na podobná oznámení téměř nulové, naproti tomu v okrajových částech, velkých sídlištních aglomeracích skutečně k výjezdům na podobná oznámení v letních měsících dochází. Zprůměrovat počty výjezdů, dát statistický údaj jako odpověď na tuto otázku opravdu nejde,“ říká Hana Fialová Doleželová z oddělení komunikace s veřejností Městské policie hl. m. Prahy. Samozřejmě ani tuto radu nelze generalizovat a pokud je váš soused trestaný recidivista, který se svými kamarády podobného ražení oslavuje čtvrté propuštění z kriminálu, raději přátelské napomenutí neriskujte.

Kromě zákona pak může pravidla pro používání balkonu upravovat také nájemní smlouva či jiný dokument, který vás opravňuje k bydlení. Tato omezení se obvykle týkají grilování či domácích zvířat. Pokud se některý ze sousedů prohřešuje proti těmto ustanovením, je možné problém řešit s majitelem nemovitosti či na domovní schůzi, policie ovšem v takovémto případě nezasáhne.

Také nezapomínejte, že balkon je stále privátní sférou vašich sousedů a pokud na něj vyjdou, není to proto, aby si s vámi povídali. Je jistě slušností pozdravit či popřát dobrou chuť k nedělnímu obědu, ale když vidíte, že soused drží v ruce knihu, kterou si zjevně chce na čerstvém vzduchu přečíst, nečekejte, že hoří touhou po diskuzi s vámi.

Štvou vás vaši sousedi nějakou svojí činností na balkoně? Jakou?

KL24

Myslíte si, že balkon je čistě váš prostor a můžete si tam dělat, co se vám zachce?

Pozn. redakce: použitý titulek pochází z diskuze http://www.por­talsvj.cz/dis­kuse/grilovani-na-balkonech

Autor článku

Studuji historii a švédštinu na Filozofické fakultě UK a kromě četby odborné literatury a románů severských autorů patří k mým zálibám především cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).