Hlavní navigace

Fungují vztahy na dálku?

2. 3. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Mluvíte spolu jen po telefonu, vyznání ťukáte na klávesnici a jak vaše láska vypadá, víte už jen díky monitoru. Jak dlouho se to dá vydržet? Mají „dálkové vztahy“ šanci na život?

V době svého pobytu v zahraničí jsem potkával mnoho mladých lidí, kteří vyjížděli za hranice a své partnery nechávali doma. Častokrát jsem byl svědkem toho, jak se jejich vztahy rozpadají. Nevím, nakolik mohu zobecňovat, co jsem viděl, ale bývaly to zpravidla ženy, kdo nevydržel být věrný svému partnerovi.


Autor: SXC

Věc se mi zdála jasná: vztahy na dálku obvykle mívají rychlý konec. Ztrácíte-li možnost být své partnerce nablízku, ať už odcházíte na studia, za prací nebo třeba na vojenskou misi, vystavujete se nebezpečí, že o ni přijdete. Zajímalo mě proto, zdali tento můj názor lze podpořit i nějakými výzkumy.

Co říkají statistiky

Jediné statistiky, které se zabývají partnerským vztahem na dálku, byly shromážděny v USA a pocházejí z roku 2005. V tomto roce přibližně 3,5 miliónu Američanů prožívalo manželství na dálku. Jako vztah na dálku bylo možno charakterizovat také 25–40 % milostných vztahů mezi vysokoškolskými studenty. Dnes jsou tato čísla následkem rostoucí globalizace pravděpodobně ještě vyšší.

Příčiny vysokého počtu vztahů na dálku u studentů jsou zřejmé: Partneři studují na jiných školách, nebo jeden studuje, zatímco druhý zůstal doma, anebo se setkali na univerzitě a poté se rozešli do svých domovů, popřípadě se pár seznámil prostřednictvím internetové seznamky atd.

Internetová láska

Dříve než se rozšířil internet, nebývaly vztahy na dálku tak běžné, protože partneři byli odkázáni na telefonickou konverzaci nebo poštu. Příchod internetu a mobilních telefonů udržování „dálkových vztahů“ usnadnil, což se také odrazilo v jejich rostoucí oblibě.

Internet nejenomže pomáhá „udržet v chodu“ odloučené dvojice, ale také řadu párů dává dohromady. Podle encyklopedie Britannica od počátku 21. století využívá přibližně 20 procent internetové populace internet k seznámení, internetové seznamky vybírají na poplatcích za své služby téměř půl miliardy dolarů ročně.

Vztahy na dálku nejsou méně stabilní

Otázka ohledně stability vztahů na dálku ale stále nebyla zodpovězena. Osvětlují ji teprve následující statistiky.

Frekvence rozchodů:

Partneři žijící v blízkosti          

Partneři na dálku

během prvního měsíce

30 %

27 %

během prvních tří měsíců

21 %

37 %

během prvních 6 měsíců

35 %

42 %

během prvních 8 měsíců

23 %

11 %

během prvního roku

25 %

8 %

Přečtěte si: Rozvody – mýty a fakta

Statistiky ukazují, že procento rozchodů u vztahů na dálku není větší než u vztahů, kdy partneři žijí blízko sebe, což naznačuje, že v milostných vztazích je pro nás důležitější naplnit své potřeby emocionální a psychologické než fyzické.

Sociologové se domnívají, že spolu s tím, jak v globalizovaném světě roste tlak na jedince, aby se stěhoval (za studiem, za prací…), se mění i dynamika našich vztahů a pravidla, která je třeba zachovávat, aby vztah vydržel. Na prvním místě již není samotná blízkost, ale vzájemná shoda a snášenlivost.

Klíče k úspěšnému vztahu na dálku:


Autor: Isifa.cz

Vytvoření důvěry

Důvěra je stěžejním prvkem každého vztahu, dvojnásob to ale platí pro vztahy na dálku, v nichž bývá často přítomen strach, že váš miláček se kdykoliv může ocitnout v náručí někoho jiného. Přesto svému partnerovi můžete ukázat, že jste hodni důvěry. Pokud se např. chystáte jít někam ven, sdělte mu, kam se chystáte, aby neměl obavu, s kým svůj volný čas trávíte.

Udělejte si na sebe čas

Společné trávení času je obtížné, když nejste spolu. Může se stát, že nebudete vědět, o čem stále mluvit do telefonu, a do vašich hovorů se začnou vkrádat trapné momenty ticha. Přesto je důležité, abyste čas trávili spolu. Můžete své telefonáty něčím ozvláštnit.

Například si připravíte stejné prostředí, abyste při telefonování mohli například společně hledět na noční nebe a rozmlouvat o hvězdách. Nebo si kupte tutéž knihu a čtěte ji společně.

Buďte pozorní

Pozornost lze projevit mnoha způsoby. Nemusí se jednat o nijak nákladné nebo velkolepé gesto, podstatné je, aby vycházelo ze srdce. Svému milému můžete třeba poslat milostnou esemesku.

Některé z obtíží vztahu na dálku

Kromě problémů nebo selhání v komunikaci a nedostatku důvěry, které jsme již zmínili, budete ve vztahu na dálku vystaveni i dalším překážkám. Například:

1. Finanční náklady, které vydáte na to, abyste zůstali v kontaktu. Pomyslete na cestovní náklady, chcete-li navštívit svého partnera v cizí zemi.

2. Nejasná budoucnost. Možná jste se právě poznali, ale neznáte se natolik, abyste se přestěhovali do stejného města. Kladete si otázky: „Mám opustit své přátele, své zaměstnání, abych se přestěhoval za svou láskou? A co když vztah nebude fungovat? Co když se při bližším, každodenním poznávání veškerá romantika náhle rozplyne? Mám riskovat?“

3. Pokušení k nevěře. Začne vás napadat: "Opravdu podvádím, když se to odehrává tak daleko od něj/ní? Co oči nevidí, srdce nebolí…“ I ti, kdo svým partnerům bývají za jiných okolností věrní, začnou při odloučení své postoje měnit. Přijde samota, objeví se jiní, zajímaví lidé…

4. Věnovaný čas a jeho návratnost. E-maily, telefonáty nebo pohlednice vám mohou zabrat spoustu času a přitom vám nabízejí jen malou protihodnotu. S postupem času se vám vzdálený objekt vaší lásky začne jevit stále méně reálněji. Maily a esemesky vám nenahradí přítomnost blízkého člověka.

5. Předehra k rozchodu. Některé vztahy na dálku jako by již od začátku směřovaly k rozchodu. Pro někoho vstoupit do podobného vztahu znamená bezpečně začít nový život a přitom neztratit jistotu a stabilitu života předchozího. Ale i ten, kdo nechce, aby vztah existoval jenom na dálku, může mít obavy zakotvit náhle v novém prostředí.

Vztah může zdánlivě trvat i poté, co už fakticky zanikl, nelze jej totiž zrušit jinak než po telefonu, a jeden nebo oba partneři se jednoduše chtějí vyhnout konfrontaci a všemu tomu emočnímu zmatku a trápení, které rozchod doprovází.

Nelze vinit vzdálenost

Americké statistiky mě přiměly, abych se zamyslel a svůj názor lehce opravil. Jistě, stabilita partnerských vztahů je nejistá, spousta se jich rozpadá, ale viníkem zřejmě nebude vzdálenost, alespoň ve většině případů ne.

Ne všem vztahům je dáno, aby vytrvaly, a jejich ukončení lze jen stěží přičítat výlučně vnějším okolnostem. Vždy se nabízí možné vysvětlení, že samotná vzdálenost posloužila pouze jako katalyzátor něčeho, k čemu stejně muselo dojít.

Vzdálenost navíc lépe vyjevuje některé vlastnosti, které vztah zabíjejí, jako je pohodlnost, chronická nespokojenost, neochota do vztahu něco investovat, přinést nějakou oběť, být věrný… Některé vztahy se zase prostě nedají napravit a snaha vyřešit partnerské problémy na dálku jen odhaluje marnost tohoto úsilí.

Co si o vztazích na dálku myslíte vy? Můžou vydržet? Vyzkoušeli jste to?

Použité zdroje:
http://health­.howstuffworks­.com
Centre for the Study of Long Distance Relationships
Encyclopaedia Britannica, Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).