Hlavní navigace

Festival minipivovarů: pivo na sto způsobů - vyhrajte vstup zdarma

14. 6. 2012

Sdílet

Už zítra na Pražském hradě začne Festival minipivovarů, kde bude k ochutnání stovka těch nejvybranějších zlatavých moků z produkce českých minipivovarů. A my pro vás máme lístky. Zdarma.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. A nemusí to být zrovna velký pivovar chrlící ze svých skladů tisícovky lahví mířící do celého světa. Dobře se prodává a na oblibě získává produkce českých minipivovarů. Potvrzují to i čísla, před 22 lety existoval v tehdejším Československu jediný minipivovar, U Fleků. „Po roce 1991 se zvolna začaly budovat minipivovary nové a v dnešní době jejich růst nabral pořádné obrátky. Už jich máme v Česku kolem sto padesáti, a byť je jejich podíl na výrobě piva zanedbatelný, začínají se stávat svébytnou součástí pivovarnického průmyslu,“ říká Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Padesátka pivovarů na jednom místě

Ochutnat všechny druhy piv, ze všech minipivovarů vyžaduje vybrání celoroční dovolené (na košt i zotavenou) a projetí mnoha litrů pohonných hmot. Jestliže však chcete ušetřit čas i volné dny, můžete ochutnat valnou většinu zlatavých moků z českých končin na Festivalu minipivovarů, který začíná zítra ve 14 hodin na Pražském hradě. Na Střelecké cestě Královské zahrady Pražského hradu se představí 50 minipivovarů se svými nejlepšími pivovarskými kousky. Na této výjimečné degustační události nahlédnete do světa pivní pestrosti, chuťových zážitků a fantazií padesáti sládků, kteří vybrali to nejlepší ze své produkce a na festivalu nabídnou k ochutnání na 100 druhů piva.

Degustovat pivo? Proč ne

Ovšem nepočítejte s obdobou německého Oktoberfestu, na pražském hradě se sládci nebudou trumfovat v prázdných sudech, zapomeňte i na soutěže v pití tupláků. Cílem festivalu je poskytnout milovníkům pivních specialit a kvalitní zážitkové gastronomie možnost degustace širokého množství vzorků z produkce minipivovarů ze všech koutů České republiky, ochutnat a seznámit se s různými pivními druhy a styly. Je to příležitost seznámit se s novodobým fenoménem i s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví, prezentace tradiční i moderní regionální výroby piva a prostor pro objevování nové pivní kultury.

Že nepůjde o masovou konzumaci piva s papírovými půllitry, dokládá i obsah balíčku, který obdrží každý návštěvník u vstupu na festival. Za tři stovky si odnese rozsáhlý katalog s řadou informací o zúčastněných minipivovarech a nabízených pivních speciálech a do ruky mu padne degustační sklenička, která bude sloužit k neomezené ochutnávce stovky druhů piv, jež festival nabídne. 

Proč si dát pivo z malého českého pivovaru?

I když máte svojí oblíbenou značku, kterou pátek co pátek sázíte do nákupního vozíku, a nemíníte na tom nic měnit, prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň vás navnadí ke změně: „Pivo z minipivovaru je svěží, obsahuje kvasinky, které zaokrouhlují chuť, zjemňují hořkost a dávají pivu osobitý charakter. Další předností je menší nasycení těchto piv kysličníkem uhličitým, což má pozitivní vliv na tzv. pitelnost piva.“ 

Přednost minipivovarů dále spatřuje v osobním přístupu a garanci kvality. U piva z minipivovaru je prý vždy zaručeno, že se jedná o pivo čerstvé, vyráběné v místě a podle potřeby. „Trvanlivost nefiltrovaného piva je totiž omezena a není možné ho na rozdíl od filtrovaných, stabilizovaných a pasterovaných piv prodávat delší dobu. Zákazníky minipivovarů láká příjemné prostředí pivovarských restaurací s možností být přímo při výrobě, vnímat atmosféru a vůni vaření piva. Je to v podstatě zážitková gastronomie,“ dodává Jan Šuráň.

Přečtete si také: Obsahuje pivní rohlík pivo?

Místo konání: 

Střelecká cesta pod Letohrádkem královny Anny Královské zahrady Pražského hradu.

Termíny:

Pátek: 15. 6. 2012 14 – 20 hodin
Sobota: 16. 6. 2012 10 – 20 hodin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).