Hlavní navigace

Farmářské trhy - tento týden Náplavka i Karlín

30. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Zima, nezima, už se nám to trochu rozjíždí – několik farmářských trhů v Praze, na třech místech Polabské trhy, Brno… Podívejte se, kde aktuálně najdete farmáře a jejich zboží.

V sobotu 4. února se k již otevřeným trhům přidává další významné tržiště – v Praze na Náplavce. Ve stejný den můžete nakupovat i na prostranství u kostela v Karlíně. Na místě oblíbených trhů ale zatím pravidelný prodej nezačíná, tuto sobotu se tu prodává zatím jen výjimečně u příležitosti masopustu.

Aktuálně: Bohužel, vzhledem k očekávaným mrazům se zahájení Náplavky podle nových informací pořadatelů odsouvá – prodej bude zahájen zřejmě až 18. února. Trh na Jiřáku zatím platí ve středu i v sobotu… více.

U dalších z plánovaných trhů nejsou momentálně změny hlášeny, pro jistotu doporučujeme sledovat weby jednotlivých trhů a pořadatelů, odkazy najdete v našem přehledu:

FARMÁŘSKÉ TRHY NA CELÝ TÝDEN

Farmářská tržiště Praha – Jiřák, Kubáň, Náplavka


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Na farmářských trzích nakoupíte i chleba a pečivo

Farmářské tržiště Náplavka zahajuje sezónu 2012 v sobotu 4. února. Farmářské trhy se tedy opět konají každou sobotu na Náplavce pod Rašínovým nábřežím u Palackého mostu. Těšit se můžete na zeleninu, ovoce, čerstvé maso z českých farem, uzeniny z malých rodinných řeznictví, dobré pečivo, klasicky pečený chléb, zákusky a sladkosti z regionů, domácí kysané zelí a nakládanou zeleninu, mléčné výrobky v ne-bio i v bio kvalitě, vajíčka z domácích chovů a z malých farem, kuřata, chlazené domácí těstoviny. Jak si už návštěvníci zvykli, jsou součástí sortimentu farmářského trhu na Náplavce i mořské ryby z Jadranu jako exotický vodní host, součástí tržiště je i rybí gril, síly můžete načerpat z fair trade kávy.

Na zahájení sezóny Farmářské tržiště oživí a nabídne v sobotu 4. února také jednu specialitu – Podskalské grundle. Ty se lovily přímo z Vltavy ještě za první republiky. Připravovaly se velmi jednoduše v každé poctivé hospodě svérázného světa bývalé vořařské a dělnické čtvrtě Podskalí.

Pořadatelé upozorňují návštěvníky, že z technických důvodů (kvůli opravě vrchního nábřeží bude jeden jízdní pruh sveden právě přes Náplavku ve směru z centra na Výtoň) budou první dva trhy na Náplavce (dne 4. 2. a dne 11. 2.) posunuty směrem k Železničnímu mostu… více.

Fungují již i farmářské trhy na Jiřáku, tedy na náměstí Jiřího z Poděbrad, které se konají stejně jako loni každou středu a v sobotu… více.

A poslední z trojice Farmářských tržišť Praha, tedy trh na Kubáni? Stále platí: Budoucnost farmářských trhů na Kubáni je pro rok 2012 nejistá

Karlínské farmářské trhy

Oblíbené trhy v pražském Karlíně mají zimní přestávku, ale přece jenom – v sobotu 4. února se konají mimořádné trhy v rámci masopustu! Běžné farmářské trhy začnou pravděpodobně na přelomu dubna a května… více.

Polabské farmářské trhy

Trhy v Poděbradech, Nymburce a Benátkách již opět probíhají. Jsou v poněkud menším rozsahu, ale velkou část vašich oblíbených výrobků zde naleznete i v zimních měsících a s příchodem jara se sortiment bude opět rozšiřovat, slibují pořadatelé. Více…

Vysočanské farmářské trhy

Již zaběhlý trh na Praze 9, jehož stánky najdete v prostoru Galerie Fénix, pokračuje i letos. Pravidelně každou sobotu tu od 8 hodin můžete kupovat produkty od farmářů. V aktuální nabídce je ovoce a zelenina, med, koření, vejce, mléčné výrobky, pečivo – slané i sladké, mošty a vína, uzeniny, ovčí sýry a uzeniny ze Slovenska, čerstvé ryby ze Šumavy, sušené plody i v čokoládě a mnoho dalšího… více.

Farmářské tržiště Holešovice

V podstatě bez přerušení pokračuje prodej na farmářském tržišti v Holešovicích. V zeleninové hale v Pražské tržnici najdete celoročně jak farmáře, tak ostatní prodejce s běžným sortimentem. Termín speciálního velkého farmářského trhu, který se tu konal jednou či dvakrát za měsíc, zatím není vyhlášen a ani není jisté, zda se bude v jejich pořádání pokračovat vzhledem ke sporům a změnám ve správě tržnice… více

Farmářský trh ve Dvoře

Prozatím omezená otvírací doba a sortiment čekají návštěvníky na trhu ve Dvoře v pražských Kobylisích. Oficiální otevření a pravidelný provoz je plánován na jaro… více.

Trhy v Brně

Každou sobotu od 10 do cca 14 hodin najdete několik prodejců na prostranství mezi Ikeou a Avion Shopping parkem na Farmářské tržnici Brno. Všichni jste zváni k nákupu čerstvých potravin, výrobků a produktů přímo od farmářů… více.

Po loňském úspěchu pokračují také Farmářské trhy jihomoravského kraje. Každý lichý pátek najdete stánky na Kotlářské ulici nebo U Kastelána… více.

Co dál…

Jak nás upozorňují návštěvníci, farmářské trhy se znovu pomalu rozjíždějí také v Klecanech farmářské trhy – dostanete tu pečivo, maso, uzeniny, med, medovina, čaje, ryby a další dle počasí… více. Každou středu už také najdete prodejce v Čakovicích. V zimních měsících bude sortiment místních Venkovských trhů v omezeném rozsahu, a to na prodej masných výrobků, pečiva, vajíček, nápojů a vín… více. Při výrazném zhoršení klimatických podmínek mohou být trhy zrušeny.

Zboží od farmářů koupíte taky ve farmářských prodejnách, a to celoročně, sortiment je samozřejmě s ohledem na sezónu. Nově byla otevřena již osmá prodejna Český Grunt, tentokrát v Českých Budějovicích. Seznam všech prodejen najdete zde.

Situaci budeme nadále sledovat, pravidelný přehled aktuálních trhů u nás najdete jako vždy v pondělí. Budeme rádi za další tipy na trhy a také za vaše zkušenosti.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).